Bodeni-tó és a bajor kastélyok (7 nap/6 éj)
dátum: 2024-07-15 - 2024-07-21
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
nincs szabad hely
Helian - túraidőtartam
7

Helian - túraidőtartam
6
időtartam
Bodeni-tó és a bajor kastélyok (7 nap/6 éj)
2024-07-15 - 2024-07-21
Kerékpártúra | 7 nap / 6 éj
Nehézségi szint: közepes
nincs szabad hely
366.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő: 2024-07-01
Foglaláskor csupán előleg fizetendő.
Gyere a Bodeni-tóhoz, Közép-Európa harmadik legnagyobb tavához, a gyönyörű alpesi hegyekkel a háttérben, látogasd meg velünk a Schaffhauseni vízesést amely a legnagyobb a kontinensen, és kerekezz el a meseszép bajor kastélyokhoz!
 • Látványos
 • Biztonságos
 • Finom ételek, italok

Helian
Normál ár
366.000 Ft / fő
Előleg 145.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2024-07-01
Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Útvonal

Látnivalók
 • Überlingen a mediterrán város
 • Mainau a virágsziget
 • Stein am Rhein középkori kisvárosa
 • Reichenau a zöldségsziget
 • Meersburg és borászatai
 • Konstanz a zsinat fővárosa
 • A Schaffhauseni-vízesés Európa legnagyobb vízesése
 • Neuschwanstein kastélya

Részletes program

1. nap: Budapest – Konstanz 920 km kb. 9-10 óra

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Több pihenővel elutazunk Konstanzba, amely a Bódeni-tó legjelentősebb városa Konstanz kulturális központ, híres egyetemi város, amelynek ipara és kereskedelme is kiemelkedő. Konstanz a Boden-tó azon részén helyezkedik el, ahonnan a Rajna, jelentősen megnőve, elhagyja a tavat. Ideális az elhelyezkedése a kerékpártúra kiindulásához, a 6 napon is ide térünk majd vissza. Elfoglaljuk a szállásunkat, és vacsora egyénileg, este lehet még egyet sétálni a belvárosban.


2. nap: Konstanz – Stein am Rhein táv: kb. 50 km. (kirándulás a Schaffhauseni vízeséshez) - busszal Konstanz

Konstanzot magunk mögött hagyva szép és biztonságos kerékpárúton elkezdjük a Bodeni-tó kerülésünket. Az első kitérőt Reichenau szigetén érdemes közbe iktatni. Reichenau a Bodeni-tó legnagyobb szigete Németországban. 724-ben alapított benedek-rendi kolostora a X.-XI. századi európai művészettörténet jelentős emléke, amely 2000-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. A Höri félszigetet kerüljük, ahol a béke és a csend jellemző, a svájci határ átlépjük a svájci határt és a varázslatos tájba ágyazva, ahol a Bodeni-tó ismét Rajnaivá válik, Stein am Rheinbe érkezünk, mai úticélunkhoz. Érdemes elmerülni a bájos kis városka hangulatában. Hamisíthatatlan középkori élmény, igazi kis ékszerdoboz a település, ahol finom csokoládék, sajtok várnak a vándorra.  A buszunkhoz visszatekerünk az első német kisvárosig, és innen már busszal utazunk a híres Rheinfallhoz - Európa legnagyobb vízeséséhez a - Schaffhausenbe. A zuhatag mindössze 23 méter magas, ellenben nagyon széles, 150 méter hosszan zúdul le a víz hatalmas robajjal a mélybe. Visszatérünk Konstanzba a szállásra. 


3. nap: Konstanz – Überlingen - Meersburg (Táv: 66 km)

A Bodeni-tó svájci szakasza is gyönyörű, az Untersee kerülést ma be is fejezzük, és Konstanzba ismét visszatérve egy rövid időre Überlingen felé vesszük az irányt. Van egy kis kitérő, amit nem szabd kihagyniMainau szigete. Ez ugyanis – méltán - a Bodeni-tó leghíresebb szigete. Köszönheti ezt annak a részben svéd, részben badeni nemesi családnak, akiknek leszármazottai ma is a szigeten élnek. Az egész sziget egy botanikus kert, a kulturális központot és kastélyt több százezernyi illatozó virág veszi körül. Tovább haladva Wallhausenből át is hajózhatunk Überlingebe, vagy folytatjuk utunkat Bodman-Ludwigshafenen keresztül ugyanide, ha soknak találjuk a napi távot. Itt érdemes kicsit elidőzni, kellemes klímájának köszönhetően Überlingen mediterrán városka, és a leghosszabb sétánnyal büszkélkedhet a tó mentén. Színes házai, különleges öthajós temploma, az egykori várárokban kialakított sétánya és kertjei óriási sétákra adnak lehetőséget. Innen Meersburg még 15 km. Meersburg városközpontja a mai napig megőrizte hangulatos, középkori városképét fagerendás polgárházaival, várfalaival, kapuival, tornyaival. Sétálhatunk egyet a kacskaringós szűk kis utcácskákon ebben az ékszerdobozban.  


4. nap: Meersburg – Friedrichshafen - Lindau 44 km

Reggeli után folytatjuk a Bodeni-tó kerülését keleti irányban. Innen 18  km-re található Friedrichshafen fontos egyetemi város, ahol a Zeppelin múzeum található. Innen nincs már messze mai túránk végpontja Lindau amelynek jelképe közismert, a kikötő bejáratát örző zord kőoroszlán, valamint Bajorország egyetlen, még ma is működő világítótornya. A sétányon mindkét nevezetességet meg lehet közelíteni, sőt, a világítótoronyba néhány Euróért fel is lehet mászni. A több mint 30 méteres magasságból a kilátás a sváb tengerre falóban felejthetetlen. A szállásunk itt lesz a mai napon.


5. nap: Lindau - Bodensee-Kőnigssee kerékpárút Immenstadtig (Táv: 70 km)

A mai napunk is szép lesz, Lindaut elhagyva (kb. 400 méterrel a tengerszint felett) rá fogunk látni a Rajna gyönyörű völgyére háttérben az Alpok hegyvonulataival. Eleinte a a Leiblach folyó mentén haladunk az Allgäu-hegységbe felkapaszkodva. A "Hergatz" után ismét átbiciklizünk a hullámzó dombokon, majd elhaladunk az első kastélyunk a "Schloss Syrgenstein" mellett, mielőtt visszabiciklizünk az Argentalba. Gestratzba a gyönyörű Obere Argen völgyön keresztül jutunk, de innen megint felfelé visz az utunk. Tipikus allgäui falvakon át jutunk a fennsíkra, és elérjük „Oberstaufen” fürdővárosát. Gyönyörű hegyekkel a háttérben tekerünk a a Großer Alpsee mentén, míg elérjük mai úticélunkat „Immenstadt” városát.


6. nap: Immenstadt - Füssen (Bodensee-Kőnigssee kerékpárút 59 km; 660 méter szint)

Az utolsó napunk is közepesen nehéz lesz, hiszen ahogy elhagyjuk Immenstadt-ot az Iller-völgyének is búcsút intünk, és belépünk az Alpokalja dombjai közé egészen a Rottachsee-ig. Ezen a napon  az e-bike komoly segítséget jelenthet, de ha nem bírod az emelkedőket, akkor az út második felében egy megbeszélt helyen beszállhatsz a buszba, és úgy juthatsz el Füssenbe. A Rottachseetől dombok mentén haladunk felfelé "Oy-Mittelberg"-ig, a szakasz legmagasabb pontjáig, amely több mint 1000 m tengerszint feletti magasságban található. Innen lefelé gurulunk Nesselwangba, ahol egy gyönyörű szakasz kezdődik, kilátással az Alpokra. Végül megérkezünk Füssenbe, ahonnan Neuschwansteinre és a királyi kastélyokra nyílik kilátás. A Lech-folyó által kettévágott városka nagy történelmi jelentőséggel bír, de főleg a közelben lévő kastélyok híresek, mint a neuschwansteini és a hohenschwangaui, amelyek mintha nem is Németországban, hanem egyenesen Disneylandben lennének. A kerékpárutak szinte a teljes szakaszon aszfaltozottak.

 


7. nap: Füssen - Neuschwanstein - utazás haza – Budapest busszal (750 km) kb 9 óra

A mai napon elbúcsúzunk ettől a különleges vidéktől és elindulunk hazafelé Budapestre. Érkezés indulástól és forgalomtól függően a késő esti órákban.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az utazás költségét kisbusszal, oda-vissza Pécsről Budapesten át
 • 6 éjszaka szállást panzióban/vendégházban 2 ágyas szobában 
 • 5 reggelit
 • a csomagok szállítását kísérőautóval
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • kerékpáros térképet és részletes leírást a csoport részére
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:                                   

 • a további étkezések díját
 • a komp díját Überlingenbe kerékpárral
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét


Miért válaszd ezt a túrát?

 • Látványos
 • Biztonságos
 • Finom ételek, italok

Látnivalók

 • Überlingen a mediterrán város
 • Mainau a virágsziget
 • Stein am Rhein középkori kisvárosa
 • Reichenau a zöldségsziget
 • Meersburg és borászatai
 • Konstanz a zsinat fővárosa
 • A Schaffhauseni-vízesés Európa legnagyobb vízesése
 • Neuschwanstein kastélya

Hasznos Információk

Létszám: 8 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Pécsről/Budapestről indulva kisbusszal utazunk Konstanzba kb. 920 km 9-10 óra.

Szállás: hotelekben, panziókban, 2 ágyas szobákban

Étkezés: a túra ára tartalmaz 5 reggelit! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló szükséges. Esténként a szállások közelében van lehetőség bevásárolni, vagy étteremben vacsorázni.

Csomagszállítás: a túra alatt kísérőautó viszi a csomagokat így a kerékpáron csak a napi felszerelést kell vinni

Kerékpárszállítás: utazási irodánk biztosítja a kerékpárok szállítását Budapestről a túra kezdőpontjára, majd vissza. 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk!

Kerékpárút: Ez a Bodensee kerékpárút egy nagyon jól kiépített, jelzett túra. Általában kerékpárutakon, vagy kis mellékutcákon, utakon vezet.  

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, Nektek csak kerékpározni kell és élvezni a táj szépségét! 

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Budapest – Konstanz 920 km kb. 9-10 óra

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Több pihenővel elutazunk Konstanzba, amely a Bódeni-tó legjelentősebb városa Konstanz kulturális központ, híres egyetemi város, amelynek ipara és kereskedelme is kiemelkedő. Konstanz a Boden-tó azon részén helyezkedik el, ahonnan a Rajna, jelentősen megnőve, elhagyja a tavat. Ideális az elhelyezkedése a kerékpártúra kiindulásához, a 6 napon is ide térünk majd vissza. Elfoglaljuk a szállásunkat, és vacsora egyénileg, este lehet még egyet sétálni a belvárosban.


2. nap: Konstanz – Stein am Rhein táv: kb. 50 km. (kirándulás a Schaffhauseni vízeséshez) - busszal Konstanz

Konstanzot magunk mögött hagyva szép és biztonságos kerékpárúton elkezdjük a Bodeni-tó kerülésünket. Az első kitérőt Reichenau szigetén érdemes közbe iktatni. Reichenau a Bodeni-tó legnagyobb szigete Németországban. 724-ben alapított benedek-rendi kolostora a X.-XI. századi európai művészettörténet jelentős emléke, amely 2000-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. A Höri félszigetet kerüljük, ahol a béke és a csend jellemző, a svájci határ átlépjük a svájci határt és a varázslatos tájba ágyazva, ahol a Bodeni-tó ismét Rajnaivá válik, Stein am Rheinbe érkezünk, mai úticélunkhoz. Érdemes elmerülni a bájos kis városka hangulatában. Hamisíthatatlan középkori élmény, igazi kis ékszerdoboz a település, ahol finom csokoládék, sajtok várnak a vándorra.  A buszunkhoz visszatekerünk az első német kisvárosig, és innen már busszal utazunk a híres Rheinfallhoz - Európa legnagyobb vízeséséhez a - Schaffhausenbe. A zuhatag mindössze 23 méter magas, ellenben nagyon széles, 150 méter hosszan zúdul le a víz hatalmas robajjal a mélybe. Visszatérünk Konstanzba a szállásra. 


3. nap: Konstanz – Überlingen - Meersburg (Táv: 66 km)

A Bodeni-tó svájci szakasza is gyönyörű, az Untersee kerülést ma be is fejezzük, és Konstanzba ismét visszatérve egy rövid időre Überlingen felé vesszük az irányt. Van egy kis kitérő, amit nem szabd kihagyniMainau szigete. Ez ugyanis – méltán - a Bodeni-tó leghíresebb szigete. Köszönheti ezt annak a részben svéd, részben badeni nemesi családnak, akiknek leszármazottai ma is a szigeten élnek. Az egész sziget egy botanikus kert, a kulturális központot és kastélyt több százezernyi illatozó virág veszi körül. Tovább haladva Wallhausenből át is hajózhatunk Überlingebe, vagy folytatjuk utunkat Bodman-Ludwigshafenen keresztül ugyanide, ha soknak találjuk a napi távot. Itt érdemes kicsit elidőzni, kellemes klímájának köszönhetően Überlingen mediterrán városka, és a leghosszabb sétánnyal büszkélkedhet a tó mentén. Színes házai, különleges öthajós temploma, az egykori várárokban kialakított sétánya és kertjei óriási sétákra adnak lehetőséget. Innen Meersburg még 15 km. Meersburg városközpontja a mai napig megőrizte hangulatos, középkori városképét fagerendás polgárházaival, várfalaival, kapuival, tornyaival. Sétálhatunk egyet a kacskaringós szűk kis utcácskákon ebben az ékszerdobozban.  


4. nap: Meersburg – Friedrichshafen - Lindau 44 km

Reggeli után folytatjuk a Bodeni-tó kerülését keleti irányban. Innen 18  km-re található Friedrichshafen fontos egyetemi város, ahol a Zeppelin múzeum található. Innen nincs már messze mai túránk végpontja Lindau amelynek jelképe közismert, a kikötő bejáratát örző zord kőoroszlán, valamint Bajorország egyetlen, még ma is működő világítótornya. A sétányon mindkét nevezetességet meg lehet közelíteni, sőt, a világítótoronyba néhány Euróért fel is lehet mászni. A több mint 30 méteres magasságból a kilátás a sváb tengerre falóban felejthetetlen. A szállásunk itt lesz a mai napon.


5. nap: Lindau - Bodensee-Kőnigssee kerékpárút Immenstadtig (Táv: 70 km)

A mai napunk is szép lesz, Lindaut elhagyva (kb. 400 méterrel a tengerszint felett) rá fogunk látni a Rajna gyönyörű völgyére háttérben az Alpok hegyvonulataival. Eleinte a a Leiblach folyó mentén haladunk az Allgäu-hegységbe felkapaszkodva. A "Hergatz" után ismét átbiciklizünk a hullámzó dombokon, majd elhaladunk az első kastélyunk a "Schloss Syrgenstein" mellett, mielőtt visszabiciklizünk az Argentalba. Gestratzba a gyönyörű Obere Argen völgyön keresztül jutunk, de innen megint felfelé visz az utunk. Tipikus allgäui falvakon át jutunk a fennsíkra, és elérjük „Oberstaufen” fürdővárosát. Gyönyörű hegyekkel a háttérben tekerünk a a Großer Alpsee mentén, míg elérjük mai úticélunkat „Immenstadt” városát.


6. nap: Immenstadt - Füssen (Bodensee-Kőnigssee kerékpárút 59 km; 660 méter szint)

Az utolsó napunk is közepesen nehéz lesz, hiszen ahogy elhagyjuk Immenstadt-ot az Iller-völgyének is búcsút intünk, és belépünk az Alpokalja dombjai közé egészen a Rottachsee-ig. Ezen a napon  az e-bike komoly segítséget jelenthet, de ha nem bírod az emelkedőket, akkor az út második felében egy megbeszélt helyen beszállhatsz a buszba, és úgy juthatsz el Füssenbe. A Rottachseetől dombok mentén haladunk felfelé "Oy-Mittelberg"-ig, a szakasz legmagasabb pontjáig, amely több mint 1000 m tengerszint feletti magasságban található. Innen lefelé gurulunk Nesselwangba, ahol egy gyönyörű szakasz kezdődik, kilátással az Alpokra. Végül megérkezünk Füssenbe, ahonnan Neuschwansteinre és a királyi kastélyokra nyílik kilátás. A Lech-folyó által kettévágott városka nagy történelmi jelentőséggel bír, de főleg a közelben lévő kastélyok híresek, mint a neuschwansteini és a hohenschwangaui, amelyek mintha nem is Németországban, hanem egyenesen Disneylandben lennének. A kerékpárutak szinte a teljes szakaszon aszfaltozottak.

 


7. nap: Füssen - Neuschwanstein - utazás haza – Budapest busszal (750 km) kb 9 óra

A mai napon elbúcsúzunk ettől a különleges vidéktől és elindulunk hazafelé Budapestre. Érkezés indulástól és forgalomtól függően a késő esti órákban.

Fontos információk

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj tartalmazza: 

 • az utazás költségét kisbusszal, oda-vissza Pécsről Budapesten át
 • 6 éjszaka szállást panzióban/vendégházban 2 ágyas szobában 
 • 5 reggelit
 • a csomagok szállítását kísérőautóval
 • a kerékpárok szállítását utánfutóval
 • kerékpáros térképet és részletes leírást a csoport részére
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:                                   

 • a további étkezések díját
 • a komp díját Überlingenbe kerékpárral
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
Egyéb tudnivalók

Az ország:

A Bodeni-tó (másként Konstanzi-tó) Ausztria, Németország és Svájc határán az Alpok északi lábánál helyezkedik el. Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után.

Vizét főleg a Rajnából kapja, amely egykor Rheinecknél torkollott bele, most azonban 4 és fél kilométerrel távolabb ömlik a tóba, mert az Alpokból lehordott üledéke a partot feltöltötte, mintegy 4 km hosszú és ugyanolyan széles, részben mocsaras és nádas lapályt alkotott. A tó lefolyása valamikor a Duna felé volt, később azonban az Überlingeni-tavon át a Rajnába nyitott utat magának. A tó és vízgyűjtő területe értékes természeti táj, jelentős gazdasági térség. A tóhoz vezető vasutak kiépültek, rendkívül élénk a forgalom rajta. Idegenforgalma kiemelkedő: évente kb. 6 millió vendégéjszakát töltenek itt el. A tó vizéből 4 millió embert látnak el még messze Baden-Würtenbergben is.

 Időjárás:

A Bodensee időjárása miatt nem kell aggódnunk. A tó vize nyáron elérheti a 26 fokot, a hegyek közelsége ellenére az időjárás nagyon kellemes.

Egészség:

A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul és/vagy németül. Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt javasolt hozni.

Pénzügyek:
Németországban, az euró a hivatalos fizetőeszköz, ezért legcélszerűbb ezt a pénznemet vinnünk. A nagyobb településeken elterjedtek az ATM-ek és a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk. Svájc árszínvonala sajnos egy kicsit magasabb, és ide célszerű, ha Euró helyett inkább némi svájci frankkal is felvértezzük magunkat.

Elektromosság:
Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

 Túrák nehézsége:

Az útvonal szinte teljesen sík, az egész túra folyamán szinte nincs egyetlen jelentősebb emelkedő sem, amivel meg kellene birkózni. Ezen felül a túra jól jelzett kerékpár- és parti utakon, valamint alacsony forgalmú mellékutakon vezet. A táblázás más ugyan a svájci illetve a német-osztrák részen, de mégis könnyen követhető. A résztvevőknek nagyon részletes térképet és leírást is biztosítunk, a busz pedig mindig elérhető valahol – baj esetén – a közelben.

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:Saját vagy bérelt kerékpár lehetőleg hegyikerékpár, de trekking is megfelelő, az országútit nem javasoljuk. Kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak, (bérlésre van lehetőség, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, pótbelső, pumpa.

Szállás:

Kétágyas elhelyezés hotelekben, panziókban reggelivel.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!
Fontos tudnivalók

Az ország:

A Bodeni-tó (másként Konstanzi-tó) Ausztria, Németország és Svájc határán az Alpok északi lábánál helyezkedik el. Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után.

Vizét főleg a Rajnából kapja, amely egykor Rheinecknél torkollott bele, most azonban 4 és fél kilométerrel távolabb ömlik a tóba, mert az Alpokból lehordott üledéke a partot feltöltötte, mintegy 4 km hosszú és ugyanolyan széles, részben mocsaras és nádas lapályt alkotott. A tó lefolyása valamikor a Duna felé volt, később azonban az Überlingeni-tavon át a Rajnába nyitott utat magának. A tó és vízgyűjtő területe értékes természeti táj, jelentős gazdasági térség. A tóhoz vezető vasutak kiépültek, rendkívül élénk a forgalom rajta. Idegenforgalma kiemelkedő: évente kb. 6 millió vendégéjszakát töltenek itt el. A tó vizéből 4 millió embert látnak el még messze Baden-Würtenbergben is.

 Időjárás:

A Bodensee időjárása miatt nem kell aggódnunk. A tó vize nyáron elérheti a 26 fokot, a hegyek közelsége ellenére az időjárás nagyon kellemes.

Egészség:

A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul és/vagy németül. Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt javasolt hozni.

Pénzügyek:
Németországban, az euró a hivatalos fizetőeszköz, ezért legcélszerűbb ezt a pénznemet vinnünk. A nagyobb településeken elterjedtek az ATM-ek és a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk. Svájc árszínvonala sajnos egy kicsit magasabb, és ide célszerű, ha Euró helyett inkább némi svájci frankkal is felvértezzük magunkat.

Elektromosság:
Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

 Túrák nehézsége:

Az útvonal szinte teljesen sík, az egész túra folyamán szinte nincs egyetlen jelentősebb emelkedő sem, amivel meg kellene birkózni. Ezen felül a túra jól jelzett kerékpár- és parti utakon, valamint alacsony forgalmú mellékutakon vezet. A táblázás más ugyan a svájci illetve a német-osztrák részen, de mégis könnyen követhető. A résztvevőknek nagyon részletes térképet és leírást is biztosítunk, a busz pedig mindig elérhető valahol – baj esetén – a közelben.

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:Saját vagy bérelt kerékpár lehetőleg hegyikerékpár, de trekking is megfelelő, az országútit nem javasoljuk. Kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak, (bérlésre van lehetőség, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, pótbelső, pumpa.

Szállás:

Kétágyas elhelyezés hotelekben, panziókban reggelivel.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata