Berlin by bike - Berlin és Potsdam kulturális kerékpáros program (5 nap/4 éjszaka)
dátum: 2022-08-10 - 2022-08-14
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Berlin by bike! Gyere és próbáld ki ezt a túránkat, ahol kerékpárral járjuk be Berlin nevezetességeit és Potsdam kastélyait! A túravezetőnk egy művészettörténész lesz, akinek a segítségével sokkal több érdekes dolgot fogunk megtudni a német fővárosról, és nem utolsó sorban Potsdamról amely UNESCO világörökségi helyszín.

Helian
Normál ár
155.000 Ft / fő
Előleg 50.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-08-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • 4 éjszaka szállást, kétágyas szobákban reggelivel
 • a kerékpárok bérleti díját
 • az ARTutazós túravezetést - egy művészettörténész vezetővel 
 • a vonat árát Potsdamból vissza Berlinbe a 4. napon
 • a szervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy költségét (kb. 70.000 Ft, a vásárlás időpontjától függően)
 • a további étkezések díját
 • a belépőket 
 • a biztosítás költségét
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Könnyű kerékpározás azoknak, akik szeretik a kultúrát, a művészeteket, megismerni egy szép, rendezett élettel teli főváros nappalait és éjszakáit. Kerékpárutak, megnyugtató és biztonságos kerékpáros infrastruktúra, laza és könnyű bringázással és egy művészettörténész vezetésével. Kell ennél több?

Látnivalók

 • Berlin legfőbb nevezetességei, az Alex, a Brandenburgi kapu, a Reichstag, a Múzeumi negyed a híres Pergamon múzeummal
 • Végigmegyünk a néhai Berlini fal mentén, közben felfűzzük a régi és az új főváros érdekességeit
 • Potsdam a kastélyokkal
 • Csokoládéházak és kóstolók ínyenceknek

Hasznos Információk

Létszám: 8-10 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Budapestről közvetlen repülőjárattal Berlinbe (kb. 70.000 Ft a vásárlás időpontjától függően)

Az ajánlott járat a csoportnak:

2023.07.05 - Indulás: Wizz Air légitársaság (W62315)

Budapest (BUD) - Berlin (BER) 11:25 - 13:00 

2023.07.09 - Hazaút: Ryanair légitársaság (FR196)

Berlin (BER) - Budapest (BUD) 10:45 - 12:15

Szállás: Szállásunk egy jó minőségű hostelben lesz kétágyas elhelyezéssel a városközpontban   

Étkezés: a túra ára a reggelit tartalmazza. 

Belépők: a helyszínen fizetendő, kb. 30-40 €/fő

Kerékpárbérlés: a kerékpár bérlési díját a túra ára tartalmazza

Kerékpárút: a túra nagyrészt aszfaltozott kerékpárúton, többnyire mellékutcákban halad, rövid szakaszokon lehet forgalom, amire figyelni kell!

Túravezetés: Pusztai Tünde (ARTutazó)

Hazsnos információk
Pusztai Tünde
Pusztai Tünde
túravezető
Pusztai Tünde - ARTutazó - művészettörténész vagyok, szakterületem a 17. századi németalföldi festészet. 16 évet éltem Hollandiában, tanulmányaimat az utrechti egyetemen végeztem. Szakmámban a tárlatvezetéseket élvezem leginkább. Nagy öröm azt látni, hogy a téma iránti lelkesedésem a résztvevőket is inspirálhatja. Amikor megnyílunk a művészet felé, a múzeumlátogatások beszélgetésekké, személyes, mégis közösségi élményekké válnak.

Részletes program

1.nap: Berlin - belvárosi kalandok kb. 15 km

Kora délutáni járattal érkezünk, bemegyünk a belvárosi szállásunkra, majd átvesszük a bringákat, és irány az első napi túra - az Alexanderplatztól a Múzeumnegyeden át az állatkertig. A mai napon Berlin belvárosának nevezetességeivel fogunk elsősorban ismerkedni. A híres Alexanderplatz-tól, a berliniek által csak „Alex”-nek nevezett térről startolunk, ahol 1989-ben félmillió ember nyilvánította ki az NDK megszűnését. A ' Kelet-német' múltat még ma is leginkább tükröző téren láthatjuk Berlin egyik jelképét, a 375 méter magas TV-tornyot. Majd a város legfontosabb szakrális épülete, a több átépítést megélt Berliner Dom felé vesszük az irányt és megtekintjük a legszebbnek ítélt teret, a Gendarmenmarkt épületeinek grandiózus együttesét. A nap fénypontja a Museumsinsel vagy Múzeumsziget, mely 5 világhírű gyűjteménynek ad otthont. A mai napon ebből a fantasztikus választékból a  Pergamon múzeumot tekintjük meg, mely a világhírű Pergamon-oltár, az Istár-kapu, a Babiloni felvonulási út és a milétoszi piac kapuja a fő látványossága. A múzeumi élmény után a Strandbar Mitte teraszain, a Spree folyó partján pihenünk egyet, ahol a Bode múzeum csodás kupolájában gyönyörködve fogyaszthatunk helyi finomságokat. A napot a Siegessaule, Győzelmi oszlop, nemzeti emlékműnél zárjuk. Berlin másik fontos jelképét, a 67 méter magas oszlopot, a poroszok Dánia felett 1864-ben aratott győzelmének emlékére emelték. A szobor kilátójába 285 lépcső vezet, ezt megmászva csodálatos kilátás nyílik az egész városra.


2. nap: Berlini fal túrája kb. 20 km

Egy berlini túra nem is lenne teljes anélkül, hogy végigjárnánk a néhai fal mentén azokat a kultikus helyeket, amely beleégett minden kelet-német embernek a tudatába, amelynek lebontása az egyik legnagyobb eufóriát eredményezte a XX század végén. Elmegyünk a „Checkpoint Charlie”-hoz, a nyugati állampolgárok által használt híres határátkelőhöz és  Berlini fal emlékműhöz, mely a fal 155 kilométeres hosszából fennmaradt 220 méter hosszú eredeti darabját, egy őrtornyot, valamint a berlini fal történetét bemutató rendkívül érdekes kis múzeum. Megtekintjük a híres Reichstag épületét, a német parlament otthonát, majd elkerekezünk az egykori Kelet és Nyugat-Berlin határán álló 60 méter magas Brandenburgi-kapuhoz. A 18. század végén az athéni Akropolisz bejáratának mintájára épült  városkapu tetején a  négyfogatú szekeret hajtó Győzelem istennője ma már az egyesült Németországot szimbolizálja. A  Brandenburgi-kapu közelében található a Holocaust emlékmű, mely 19.000 négyzetméteren terül el.. Ez a  minden oldalról bejárható hatalmas,  jelképes sírkert, nemcsak a náci birodalom egykori központja területén hanem egyben a berlini fal melletti 'halálövezet' részén is fekszik.

Látványos és érzelmileg is mindenkit megindító túránk után a délutánt ‘könnyedebb’ programmal folytatjuk. Ebédre megkóstoljuk a kihagyhatatlan ‘currywurst’ -ot majd elbiciklizünk Zsófia Sarolta porosz királyné 18. századi nyári rezidenciájához, a Schloss Charlottenburg-hoz.


3. nap: Potsdam a kastélyok és a vizek, parkok túrája kb. 45 km vissza vonat

Ma Potsdam nevezetességeiről szól a túra, de az odavezető út nagy része is szép lesz a Grünewaldon át a Havel vízivilága mentén. Potsdam látványosságai közül talán a leghíresebb a Sanssouci park palotaegyüttese. Lenyűgöző paloták, templomok, szobrok, pavilonok tagolják a parkot, melynek teljes megtekintésére egy nap sem lenne elegendő. Túránk során a parkból a UNESCO Világörökség részét képező Schloss Sanssouci-t és a hozzá tartozó képtárat tekintjük meg. A palotát Nagy Frigyes építtette 1745 és 1747 között rokokó stílusban  majd a 19. században átépítették és kibővítették. A képtár, mely Németország első múzeumának számít, Nagy Frigyes barokk festménygyűjteményét, többek közt Caravaggio, Rubens, Van Dyck remekműveit mutatja be. Potsdam természetesen jóval több látnivalót kínál még. Délután eltekerünk  az Alexandrowka orosz kolónia területére, a ‘Holland negyed’ söröspincéihez, hangulatos boltocskáihoz és nem hagyjuk ki a Potsdami konferencia helyszínét a Schloss Cecilienhof-ot sem. Estefelé vonattal utazunk vissza Berlinbe.


4. nap: Új Berlin nevezetességei és egy csokoládé kényeztetés kb. 20 km

A mai újjáépült és szépült Berlint ismerjük meg a Spandauer strasse-t, a Nikolai negyedet, a Schlossplatzot. Beiktatunk egy élvezeti faktort is, a csokoládé jegyében kényeztetjük magunkat – megnézzük a világ legnagyobb csokoládéházát – az 1918-ban alapított Rauscht.  Itt állították ki a márka gigantikus csokoládészobrait is, köztük több berlini híres épület, például a Brandenburgi kapu vagy a Reichstag mását. Utóbbi kétszáznyolcvan kilót nyom.

A prémium minőséget képviselő Rausch-háztól nagyjából öt perc sétára található egy másik többemeletes csokimennyország, a Ritter Sport legnagyobb üzlete. Szemben a luxuspralinékkal, ez egy nagyközönségi márka. Kiválaszthatjuk, hogy milyen méretben szeretnénk elkészíttetni a teljesen személyre szabott csokinkat, kifizetjük a kasszánál az árát, majd összeállíthatjuk, hogy miket is szeretnénk belekeverni, vagy éppen rászórni a csokinkra. – Mennyei! 

Délután szabad program Berlinben. A képzőművészetek rajongóit művészettörténész túravezetőnk a világ egyik legjelentősebb festménygyűjteményének megtekintésére invitálja. A fakultatív programon a Gemaldegalerie 13-18 századi mesterműveit ismerhetjük meg tárlatvezetéssel.

 


5. nap: Utazás haza

Reggeli után s-bahnnal kimegyünk a reptérre, és visszarepülünk Budapestre.

Fontos tudnivalók

 

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Németországban általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Berlinben az évi átlaghőmérséklet 8,9 °C, és átlagosan 581 mm csapadék esik, ami Németországban nem számít soknak. A legmelegebb hónap a július és augusztus 19,2 °C, illetve 18,9 °C-kal. 

Berlin időjárása

Berlin dióhéjban (útikritika oldaláról)

Berlinnek mintegy 3,5 millió lakosa van (2022-es becslés). Nem gondolná az ember, hogy Berlin kilencszer (!) nagyobb területű (892 négyzetkilométer), mint Párizs (persze az utóbbinál az elővárosok nélküli méretről beszélünk. Berlinben több híd van (kb. 1700), mint Velencében.

Berlin a politika, média, kultúra és tudomány egyik fontos európai központja. A város fontos közlekedési csomópont és egyike Európa leglátogatottabb nagyvárosainak. Mindezekben szerepet játszanak nemzetközileg elismert egyetemei, kutatóintézetei, operái, színházai és múzeumai. Berlin a világ minden tájáról vonzza a művészeket és a kulturális területen dolgozókat

Hasznos telefonszámok:
Elsősegély: 110
Általános segélyhívó: 112

Elektromosság:
Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

A kerékpárok: 

Ezeket a bringákata ott helyben fogjuk bérelni, többnyire egyszerű városi bringák, de mivel nem teszünk meg nagyobb távokat, és szintek sincsenek, ezek tökéletesen megfelelnek számunkra.

A belépők:  - nincsenek benne az árban, ezeket ott helyben fogjuk fizetni:

TV torony: 6 EUR

Pergamon múzeum: 12 EUR

Sansoucci palota: 14 EUR

Szükséges felszerelés:

Mivel ez egy kényelmes városnéző túra, nem szükséges semmilyen különleges felszerelés. Sisakot is kérhetsz tőlünk, ha szeretnél! A városban sem éhezni, sem szomjazni nem fogunk, itt még a kulacs sem szükséges. Esőkabátra rossz idő esetén szükség lehet, ugyanígy napszemüvegre is, ha te ezt általában igényled.

Előzetes tapsztalat:

Fontos, hogy biztosan tudj kerékpározni forgalmi szituációkban is. Ez nem jelenti azt, hogy forgalmas utakon fogunk tekerni, de nincs mindenhol kerékpárút, és néha vannak autók, tehát fontos, hogy a mozgáskoordinációd rendben legyen, és ne ijedj meg, ha esetleg elmegy melletted egy autóbusz, vagy személyautó, és te se veszélyeztesd a gyalogosokat! Néha meredek utcákon megyünk le illetve fel, ami nem fog  - hála az e-bikenak - problémát okozni, de itt is fontos, hogy lefelé is biztonságosan tudj haladni, ne legyel veszélyes sem magadra, sem másokra! 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata