Balaton-felvidéki kerékpártúra és kajakozás
2020-10-03-tól 2020-10-04-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
2

Helian - túraidőtartam
1
időtartam
„A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány. Édes-bús mesék gyűjteménye” /Eötvös Károly…” mint költő a Balaton vidékének adom a szépség almáját, csak az az egy fáj, hogy nem tudom olyan szépen leírni, mint amilyennek láttam.” – Jókai Mór A Balaton-felvidék sokakat megihletett, nem véletlenül, hazánk talán legszebb tája, maga a költészet. A természet itt nagyot alkotott, és az ember igyekezett a kultúrtájat ehhez igazítani, felnőni a feladathoz. Gyönyörű kerékpártúrát szerveztünk ide, felölelve a legszebb részeket fűszerezve egy kis pincelátogatással, a híres Balaton-felvidéki (Káptalantóti) termelői piac megtekintésével, feltekerünk a hegyestűhöz is, és aki szeretne körbe kajakozhatja a Tihanyi-félszigetet, olyan kis öblöket felfedezve, amit a partról soha nem lehet látni. Igazi kincsestár ez, fedezd fel velünk egy hosszú hétvége keretében!

Helian
Normál ár
34.900 Ft / fő
Előleg 12.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-08-10Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 1 éjszaka szállást 3*-os szállodában, 2 ágyas szobában reggelivel 
 • csomagszállítást
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • az opcionális kajaktúra árát (13.500 Ft/fő)
 • a péntek esti szállás díját Balatonfüreden (opcionális)
 • a reggelin felüli étkezések díját
 • pincelátogatást borkóstolással (3.500 Ft fakultatív)
 • a belépőket
 • az utazást Balatonfüredre, a túra kezdőpontjára
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

A Balaton-felvidék hazánk talán legromantikusabb tájegysége. Minden megtett kilométer az esetleges emelkedők ellenére is élvezet és költészet. Szép időben gyakran rálátsz a tó zöldeskék tükrére a szőlődombok, kis falvak között haladva átérzed mi is a szabadság érzése, és mi az igazán fontos az életben. Közben megállunk egy jó pincészetben borkóstolásra, megnézzük a Liliomkertet a sajátos hangulatu terrmelői piacot. A Káli-medence szépségei, a Badacsony hangulata mellett ha egy nappal korábban érkezel, tengeri kajakkal körbeevezheted a Tihanyi-félszigetet is. A program így lesz teljes mind a kalandot, mind a szépséget tekintve.

Látnivalók

 • A Tihanyi-félsziget (ha kajakozol is)
 • Dörgicse a levendulamezőkkel
 • A Hegyestű
 • Köveskál
 • Pálffy pincészet
 • Badacsony
 • Liliomkert termelői piac
 • Szentbékkála a kőtenger
 • a Balaton

 

Hasznos Információk

Létszám: 8-10 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Balatonfüredre, a túra kezdőpontjára 

Fontos: A kerékpártúra csak 2 napos (szombat-vasárnap) de pénteken tartunk egy fakultatív tengerikajak túrát a Tihanyi-félsziget körül. Ennek az árát a program nem tatalmazza, ez a csomag választható!

Szállás: 3*-os szállodában, 2 ágyas szobákban, reggelivel

Étkezés: a túra ára tartalmazza a reggelit is! A kerékpártúrákra szendvics és innivaló (minimum 1 liter/fő) szükséges. 

Csomagszállítás: a kezdőpomntról a szállásra és vissza

Kerékpárszállítás: Ha nem tudod megoldani a saját kerékpárod szállítását Kaposvárra, tőlünk nagyon jó minőségő Gepida cross-treking, vagy Dema hegyikerékpárt, sőt elektromos kerékpárt is tudsz bérelni. Erről ezen a linken tudsz bővebb információt kapni. https://helian.hu/hasznos/eszkozeink 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Végig túravezető kíséri a csoportot

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0. nap: Kajaktúra a Tihanyi-félsziget körül

Érkezés a reggeli órákban egyénileg Tihanyba – a túra kiindulópontja Tihanyban a Limnológiai intézetnél lesz, innen indítják tapasztalt - a Balatonról mindent tudó – túravezetőink a túrát. Először mindenkit beavatunk az evezés alapjaiba, evezési technikák, biztonsági tudnivalók – a túravezetők mindenről gondoskodnak, hogy ti a legnagyobb biztonságban tudjátok végig evezni a mai távot, és legyen lehetőségetek alaposan kiélvezni ezt a különleges napot! Egyedülálló helyeket láthatunk; a Balatonnál csak itt nyúlik az erdő a vízbe, az egykori érintetlen időkre emlékeztetve bennünket. A néhány órás, nyugodt tempójú evezést félúton felfüggesztjük, hogy feltöltsük tartalékainkat.

A Horgásztanya árnyas területe, vagy a tihanyi PiacPlacc ideális hely déli pihenőnk eltöltésére, amelyet egy gasztronómiai élménnyel dúsítunk. Az ebéd után folytatjuk az utunkat. Lehetőségünk lesz innen a csodás Bázsai-öbölbe is bepillantást nyerni, ahol igazi halóriások lakják a fokozottan védett nádast. Túránkat az örvényesi strandon fejezzük be, ahonnan a csapat és a felszerelés visszaszállításáról gondoskodunk. Innen a szállásra utazunk egyénileg. Azoknak, akik az evezésre is beneveznek a mai szállás Balatonfüreden lesz kétágyas elhelyezéssel, reggelivel.


1. nap: Balatonfüred – Örvényes – Vászoly – Dörgicse – Tagyon – Hegyestű – Köveskál – Káptalantóti – Badacsony (Táv: 63 km 430 méter szint)

Reggeli után a túravezető segít beállítani a kerékpárokat, majd Örvényes régi malma és az udvari régi temető mellett elhaladva elindulunk szépen lassan felfelé a balatoni szőlődomboknak. Régi hangulatos présházak, kicsinosított nyaralók, szőlőskertek, kis ligetes erdők között vezet az utunk Vászolyba. Itt megnézzük a kispiacot, ahol a helyi termékekből lehet finom kóstolót vásárolni, majd a forrástónál megtöltjük a kulacsainkat finom forrásvízzel, és tovább tekerünk Dörgicsére. Itt megnézzük a Boldogasszony romokat, és a levendulakertet, majd egy földes úton szőlősorok között Tagyon felé vesszük az irányt. Az út egy része varázslatos, a másik fele egy fenyves eerdőn visz keresztül földúton. Tagyonban kóstolunk egy kis finom helyi habzóbort, majd feltűnnek a Hegyestű körvonalai, amely a mai túránk egyik legérdekesebb is legnehezebb úti célja is lesz egyben. Az emelkedő végére mindenkinek jól fog esni a kulacsban lévő víz. A hegytetőn bepillanthatunk egy 5 millió éves vulkán belsejébe, és az elénk táruló balatoni körpanoráma felejthetetlen lesz. Köveskálra lazán legurulunk, ahol megkóstoljuk a Pálffy Pincészet borait (6 bor kóstolása 3500.- Ft/fő). Innen folytatódik a csodálatos út a festői Káli-medencében. Szállásunk a balatoni hegyek fejedelmének lábánál Badacsonyban lesz egészen a központban egy gyönyörű hotelben. Minden, amit a természetben szépnek ismerünk, csodálatosképpen együtt van itt, a Badacsony környékén.


2. nap: Badacsony – Káptalantóti – Szentbékkálla – Köveskál – Zánka – Balatonfüred (Táv: kb.50 km 270 méter szint)

Ma a reggeli után a híressé vált Liliomkert termelői piaccal indítunk Káptalantótiban A minden vasárnap reggel kinyitó piacra özönlenek az emberek. A tizenhárom évvel ezelőtt alapított agora mára már fogalommá vált. Innen tovább haladunk Szentbékkállára, itt található ugyanis a kőtenger. A kövek nagysága is meglepő, van amelyik ház nagyságú, amerre a szem ellát, mintha az óriások játszóterén járnánk, akik elhajigálták a kavicsaikat. A pannon kor tengerének megszilárdult homokturzásai ezek, melyeket a szél a későbbi korok folyamán (főleg a pliocén kor sivatagi szele) bizarr formákra kipreparált. Köveskálon keresztül Zánkára gurulunk. Innen már a Balatoni kerékpárúton tekerünk vissza az autónkhoz Balatonfüredre. Utazás haza egyénileg.


Fontos tudnivalók

A Balatonfelvidék:

A Balaton-felvidék a Balaton északi partján, nyugati-keleti irányban húzódó kiemelkedés, fennsík a Bakony és a Keszthelyi-fennsík között. Fontosabb részei a híres Káli -medence, vagy a Badacsony és környékének tanúhegyei. Ha strandolásról van szó, sokan inkább a Balaton déli partjára gondolnak, az északi rész, a Balaton-felvidék inkább a természeti és kulturális csodáival hívja fel magára a figyelmet. A terület egy jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként tájvédelmi oltalom alatt áll. A nemzeti park munkájának hála a környék kincsei könnyen elérhetőek a látogatók számára, sőt, sok-sok izgalmas, ismeretterjesztő anyag is várja az érdeklődőket. A Balaton-felvidéket a híres levendulaligetek miatt is szokás a magyar Provence”-nek is nevezni. Azt kell, hogy mondjuk, hogy bár ez jól hangzik, de nincs szüksége a térségnek ilyen címkékre, a saját jogán is megállja a helyét, hiszen a Balatonfelvidék szépségben nem marad el egyetlen Nyugat-Európai desztinációtól sem legyen az akár Provence, akár Toszkána.

Időjárás:

A Balaton területe a mérsékelten meleg éghajlati típushoz tartozik. Felszínét évente 1950- 2000 órán, nyáron 820-830 órán keresztül süti a nap. Télen kevéssel 200 óra fölötti a napsütéses órák száma. A Balaton térségének sokéves átlaghőmérséklete néhány tizeddel meghaladja a 10°C-ot, s éppen ennyivel magasabb az ország egészének átlagánál is.

Túrák nehézsége:

Ez egy közepes nehézségű túra, ha arra gondolunk, hogy fel kell kapaszkodnunk a Balaton szintjétől a Felvidékre, ha meg akarjuk mászni a Hegyestű dombját, és „hullám vasutazunk” a dombok között. Ez nem az Alföld, más szépségekkel szolgál. Az első nap talán a nehezebb, de akkor még úgyis telve vagyunk erővel és önbizalommal. A 400-500 méter szintemelkedés valójában nem túl sok, de ha úgy érzed nem menne, akkor ez se tartson vissza, hiszen tudsz tőlünk elektromos bringát bérelni, az pedig könnyen átsegít a nehézségeket. Erre találták ki, hogy csak élvezd a kerekezést egy nagy mosollyal az arcodon, és a táj szépségét. Így nem kell megizzadnod sem, de ha az egészségedért szeretnél többet tenni, akkor kicsit összeszorítod a fogad, a pulzusodat feltornázod, és megérdemelten gurulsz a lejtőkön és kortyolod a finom felvidéki bort. A Kaland ott kint rád vár!

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak (bérlésre van lehetőség), pótbelsőt, pumpát és kevés harapnivalót csomagolj be a pénztárcád mellé! Napvédő krém, ugyancsak ajánlott!  
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata