Az Enns-menti kerékpártúra Ausztriában - az eredettől a torkolatig {6 nap/5 éj}
2020-06-30-tól 2020-07-05-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
Az Enns kerékpárút egy titkos tippünk azoknak, akik a gyönyörű folyómenti túrák szerelmesei, és szeretnének egy nyugodtabb, ugyanakkor változatos túrán részt venni, mely kevésbé forgalmas. A Gosausee Ausztria egyik legszebb nemzeti parkja, a csodálatos és változatos táj háttérben az Alpok havas hegyeivel itt is elmaradhatatlan kísérőnk lesz utunk során.

Helian
Normál ár
175.900 Ft / fő
Előleg 70.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-05-24Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazás költségét Pécsről/Budapestről oda-vissza
 • a program szerinti transzfereket
 • 5 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel, reggelivel
 • a csomagszállítást, valamint a kerékpárok szállítását
 • kísérőautót a kerékpártúra alatt
 • a túraszervezést
 • általános forgalmi adót, helyi adókat

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
 • a kerékpár és a kerékpáros táska bérlését
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Miért válaszd ezt a túrát:

 • Lenyűgöző hegyvidékek
 • Vad romantikus völgyek
 • Dübörgő vízfolyások
 • Romantikus álmodozó falvak
 • Történelmi városkák (Radstadt, Schladming, Steyr)

Látnivalók

 • Schladming a Dachstein tövében igazi turistaparadicsom
 • Radstadt 700 éves városa a 360 fokos körpanorámát biztosító kilátóheggyel
 • Gesäuse Nemzeti Park
 • Admont világhírű kolostori könyvtára
 • Steyr gyönyörű barokk városkája

Hasznos Információk

Létszám: 7-8 fő.

Utazás: kisbusszal, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A csomagszállítást az egész túra során biztosítjuk.

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Étkezés: a részvételi díj reggelit tartalmaz, ezen felüli étkezés egyénileg.

Túravezetés: Erre a túrára külön túravezetést nem adunk, a lényeg, hogy a kísérőautó minden problémát megold. Minden résztvevő részletes térképet kap, és a saját tempójában tekerheti végig a szakaszokat. Így a gyorsabbaknak nem kell a lassabb tempójú kerekesekhez alkalmazkodni és viszont. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, tökéletesen ki tudjon kapcsolódni, minden szervezést mi biztosítunk, Nektek csak kerékpározni kell és élvezni a táj szépségét! 

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre. Már elektromos kerékpár is bérelhető nálunk! Itt megtekintheted kerékpárjainkat, kérdés esetén írj nekünk!

Kerékpárút: Az Enns kerékpárútján fogunk haladni. Ez részben aszfaltozott, részben murvás szakaszokon vezet, mint általában az osztrák folyómenti túrák. Egyes részeken kiépített kerékpárút, máshol alsórendű utakon vezet. Egyes részeken – főleg a városok előtt ill. a beszűkült folyóvölgyekben forgalommal is kell számolni! A túra bárki számára teljesíthető, aki szokott kerékpározni, nagy szintekre nem kell számítani, de egyes részeken lesznek benne enyhe emelkedők.

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: utazás busszal Pécsről Budapesten keresztül Schladmingba (Budapesttől 500 km 6 óra)

kora reggeli órákban indulunk Pécsről Budapesten keresztül Schladmingba. Utunkat kisebb-nagyobb pihenőkkel megszakítva délután érkezünk az osztrák síparadicsomba, amely nyáron is számos lehetőséget biztosit a kikapcsolódásra, és csodálatos mélyzöld völgyeivel, a hósipkás Dachstein masszívum látványával felüdülést jelent testnek-léleknek egyaránt. Szállás Schladmingban, itt két éjszakát töltünk.

2. nap: kerékpártúra: Flachauwinkel – Schladming (39 km) 60 méter szint

Reggelit követően buszba ülünk és felmegyünk a Falchauwinkl-ig, az Alpok közepéig, a túra valójában az Enns és a Pleisslingbach összefolyásától indul egy hídtól. Az Enns forrása nem itt van, hanem 1750 méter magasan, amely kerékpárral nem közelíthető meg. Ez az első szakasz meglehetősen könnyű, hiszen ma közel 200 méter szintet veszítünk a 40 km-es szakaszon. Mielőtt elérnénk Radstadt 700 éves városkáját a Tandalier kastélynál elhagyjuk a kerékpárutat és a belváros felé vesszük az irányt.  Radstadt kihagyhatatlan látnivalói közé tartoznak a kiváló állapotban megmaradt városfalak és tornyok, plébánia és kapucinus templom, és a falumúzeum. A városkát magunk mögött hagyva még egy könnyű 20 km vár ránk Schladmingig. Szállás Schladmingban ugyanott, ahol az előző éjszaka.


3. nap: kerékpártúra: Schladming – Ardning (65 km) 120 méter szint

Magunk mögött hagyjuk Schladmingot és rögtön egy kis emelkedővel indítunk. Át is kelünk az Enns folyócskán, Haus után, és ezt az átkelést még többször megismételjük. Aich után az aszfalt is elfogy alólunk, és közvetlenül a folyó mentén haladva egy murvás úton tekerünk. Pruggernt érdemes megnézni, hiszen ez az egyik utolsó zárt paraszt település az Enns völgyében. Niederöblarn után szép kerékpárúton haladunk egy ideig, és különösebb emelkedőre sem kell számítanunk.  A táj továbbra is lenyűgöző a környező hegyekkel, és a hegyi legelőkkel, nyári szállásokkal a háttérben. Liezen előtt elhagyjuk a folyót, rátérünk egy autóútra, ahol már forgalommal is kell számolnunk. Liezen már a római birodalom idején is fontos közlekedési csomópont volt, a kedvező fekvéséből adódóan. Már abban az időben itt postaállomás létesült itt. A település gazdasági életét a középkorban egyrészt a hágón átmenő kereskedelmi forgalom, másrészt a Salberg vasércbányája határozta meg; utóbbi a 13. században már termelt. A 15. század végén a templomot gótikus stílusban átépítették és a török háborúk jelentette veszély miatt védőfallal vették körül. A plébánia 1515-ben a rottenmanni kolostor felügyelete alá került, 1614-ben pedig a falu önálló egyházközségi státuszt kapott. Innen még van előttünk 8-10 km a szép kis faluban Ardningban lévő szállásunkig. 


4. nap: Ardning – St. Gallen (40 km) 330 méter szint

Wengig a szakasz szinte teljesen sík, és főleg eleinte kerékpárúton haladhatunk. Admontban azonban mindenképpen be kell építenünk egy megállót. Itt található ugyanis a világ legnagyobb kolostori könyvtára, de a környezete is lenyűgöző, a meseszép fekvésű Admont körül kétezres hegyek állnak őrt szinte minden irányban, amelyek jó „belépőt” jelentenek a Gesäuse Nemzeti Park különleges világába. Az Ennstaler Alpen és az Eisenerzer Alpen koronaként ölelik körbe a völgyben megbújó, elragadó múlttal büszkélkedő osztrák települést. Gebhard salzburgi érsek nem is talált  volna ideálisabb helyszínt az 1074-ben megalapított bencés kolostor számára, mint ezt a háborítatlan, csendes völgyet. Az 1770-76 között épült 72 m hosszú, kétszintes, galériás könyvtárterem nemcsak méreteivel és szépségével lenyűgöző, hanem rendkívül gazdag gyűjteményével. A 200 000 itt őrzött könyv legértékesebb kincsei a több mint 1400 kézirat és kódex, valamint az 530, 1500 előttről származó ősnyomtatvány. Innen belépünk a Gesäuse Nemzeti Parkba. Ez Ausztria harmadik legnagyobb és egyben a legfiatalabb nemzeti parkja. Admonttól idáig is csodálatos a rálátás a hegyekre szép idő esetén, ez a túra legszebb szakasza. Igaz, van benne néhány emelkedő, de a látvány bőven kárpótol bennünket. Hieflau előtt vár a buszunk, és innen már biusszal érkezünk a szállásunkra a bájo kis Sankt Gallen városkába. 


5. nap: St. Gallen – Losenstein busszal - Enns (53 km; 140 méter szint) A buszút (44 km)

Ma egy szakaszt az Enns mentén busszal fogunk megtenni, miután itt ismét nagyobb a forgalom, és több az emelkedő. Losensteinnél térünk vissza ismét a drótszamaraink nyergébe, innen Ennsig még vár ránk néhány emelkedő az elején, de ahogy közeledünk a csodaszép Steyr városához kisímul a táj és az utak is, és hamarosan már ennek a gyönyörű barokk városnak az épületei között barangolhatunk. Steyr az Enns és az Steyr folyó találkozásánál fekszik, a macskaköves utcákkal, cukorkaszínű, barokk házakkal ékesített város, Felső-Ausztria egyik legszebb települése. A több mint 1000 éves múltra visszatekintő város különböző építészeti stílusokat vonultat fel, Európa legszebb tereit mondhatja magáénak és nincs miért szerénykednie a kulturális élet tekintetében sem. Annak ellenére, hogy Steyr újabb részei Ausztria iparosodottabb szegletei közé tartoznak, a városnak példamutató módon sikerült megőriznie nemcsak építészeti örökségét, de hagyományait is. A várost magunk mögött tudva hamarosan a kiszélesedett folyó mentén – időnként murvás utakon tekerünk. Mai utunk végpontja Steyrtől alig több mint 25 km, Enns a végcélunk. Annak ellenére, hogy az ország legidősebb városa – 1212-ben kapott városi rangot, itt kevesebb a látnivaló, mint Steyr-ben. A szállásunk Ennsben a belvárosban. Ha valaki még érez erőt magában elkerekezhet az innen kb. 10 km-re lévő torkolatig.


6. nap: Enns – Budapest - Pécs

A mai napon összepakolunk, majd elindulunk haza Budapestre és Pécsre.

Fontos tudnivalók

Az ország:

A 83 858 km² alapterületű ország 9 önálló tartományból áll, amelyek saját tartományi kormánnyal rendelkeznek. A szövetségi törvényhozást a képviselőház és a szövetségi tanács (a parlament két kamarája) közösen végzi. Ausztria tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és a legtöbb ENSZ szervezetnek. Ausztria csaknem 8 millió lakosából 98% német anyanyelvű. Az Ausztriában elismert hat népcsoporthoz tartozók elsősorban az országi déli és keleti részén élnek (burgenlandi horvátok, romák, szlovákok, szlovének, csehek és magyarok).

 

Időjárás:

Ausztria a mérsékelt égövben fekszik, mégpedig a közép-európai klímazóna azon részén, ahol az óceáni és kontinentális hatás egyaránt érvényesül. A négy évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) mindegyike tipikus hőmérsékleti értékeket és éghajlati adottságokat mutat fel.

 Túrák nehézsége:

A túra az Enns kerékpárutat követi. Ez a kerékpárút a folyómenti kerékpárutak közül a közepesen nehéz kategóriába tartozik, ezért azoknak ajánljuk, akik szoktak kerékpározni, mert itt számíthatunk emelkedőkre is, és egy szakaszon az autóúton vezet a kerékpárút. Igaz, hogy ez egy valóban látványos szakasz, de aki úgy érzi, hogy sok neki, annak lehetőséget biztosítunk Hieflau-nál beszállni az autóbuszba! Itt ugyanis van egy nehéz szakasz! Ugyanilyen megfontolásból egy szakaszt St Gallen és Losenstein között át is buszozunk.

Szükséges felszerelés:

Ruházat

 • bukósisak (ajánlott)
 • fényvisszaverő mellény (ajánlott)
 • strapabíró és sportos túraruházat
 • kényelmes cipő
 • esőkabát
 • esőnadrág (ajánlott)
 • melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén  

 Felszerelés: 

 • saját vagy bérelt kerékpár
 • kerékpáros lámpa (ajánlott)
 • kulacs, napszemüveg
 • hátizsák vagy kerékpáros táska a napi cuccnak 
 • új típusú személyigazolvány vagy útlevél
 • napvédő krém

 

 Szállás:

Szállásaink középkategóriájú hotelekben, vendégházakban lesznek. A szállások megfelelnek a hasonló kategóriájú magyar szálláshelyeknek.

 

Biztosítás:

Utazási szerződésünk értelmében minden utasunknak rendelkeznie kell balesetbiztosítással. Nem kötelező irodánknál kötni, de célszerű az általunk javasolt AEGON betegség-, baleset-, poggyász-, és kerékpár biztosítást választani.

 Felhívjuk figyelmedet, hogy amennyiben utazást megelőzően baleset, betegség, továbbá házastárs, élettárs, szülő és kiskorú gyermek balesete vagy súlyos betegsége, továbbá jelentős értékű káresemény (tűz, elemi kár, harmadik személy által okozott bűncselekmény) végett az utazáson nem tudna részt venni, úgy a Biztosító csak abban az esetben téríti meg az utazás árát, ha az Utas az utazásra való jelentkezéssel egy időben utazási irodánknál útlemondási biztosítást köt!

 Megjegyzés:

Két alapvető kérésünk van! Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot! A másik, hogy kérjük a kosaras és a túrázásra alkalmatlan műszaki állapotban lévő kerékpárok mellőzését! Részben nem fogjuk tudni ezeket megfelelően felrakni a kerékpárszállító utánfutóra a kosár miatt, részben arra nincs kapacitásunk, hogy teljes nagyjavítást végezzünk a kerékpáron (fékek, gumik állapota stb). Ez esetben inkább béreljetek tőlünk kerékpárt!

Éld át velünk a kalandot!
Enns kerékpárút 2019


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata