Az Altmühl-menti kerékpártúra Rothenburgtól Regensburgig
2019-07-29-tól 2019-08-04-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
7

Helian - túraidőtartam
6
időtartam
A romantikus Rothenburg ob der Tauber és a világörökségi helyszín Regensburg között nagyrészt Altmühl-folyó völgyében Bajorországban vezet ez a túra. Könnyű, szinte egyetlen számottevő emelkedő sincs az út során, ugyanakkor természeti és kulturális értékekben rendkívül gazdag kerékpártúrát ajánlunk.

Helian
Normál ár
225.000 Ft / fő
Előleg 90.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-06-30Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást Pécs/Budapesti indulással, érkezéssel
 • 6 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel, reggelivel
 • a csomagszállítást, és a kerékpárok szállítását 
 • asszisztenciát (kisebb hibák defektek javítását)
 • a túravezetést
 • a túraszervezést
 • általános forgalmi adót, helyi adókat

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
Lejárt a jelentkezési határidő.


Miért válaszd ezt a túrát?

Könnyű kerékpártúra bárki számára teljesíthető, és bajorország legromantikusabb részeit felöleli az Althmühl folyó völgyében. Rothemburg a mesevároska egy megelevenedett középkor, talán a legszebb egész Németországban a túra kezdőpontja, és a vége Regensburg világörökségi helyszíne. Közben rengeteg látnivaló és finom sörörk a jó kis bajor csülkök kíséretében. 

Látnivalók

 • Altmühltal Természeti Park, szűk völgyeivel, bizarr sziklaképződményeivel.
 • Regensburg a Szt Péter gótikus székesegyházzal, Németország legfontosabb gótikus épületével világörökségi helyszín
 • Római kori romok Vetoniania római erődje és a limes világörökségi helyszín
 • Impozáns régi kastélyok
 • Ansbach egykori királyi fővárosa
 • Rothenburg ob der Tauber a meseváros a „Romantikus út” egyik legnépszerűbb állomása

Hasznos Információk

Létszám: minimum 7-15 fő.

Utazás: A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A csomagszállítást az egész túra során biztosítjuk.

Szállás/Étkezés/Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Étkezés: egyénileg.

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre, jó minőségű DEMA hegyikerékpárokat illetve elektromos kerékpárt egyaránt tudunk biztosítani

A kerékpár: Fontos, hogy a túrára jó állapotban lévő kerékpárral gyere nem fontos a mountainbikie, trekking kerékpár is tökéletesen megfelel a terepviszonyok nem túl nehezek. Javasoljuk, hogy a túra előtt nézesd át a kerékpárodat egy szervizben. Amennyiben bérelni szeretnél kerékpárt erre lehetőség van, jó minőségű Gepida trekking kerékpárt tudsz tőlünk bérelni kerékpáros Ortlieb kerékpáros táskával.

Hazsnos információk
Kőszegi Tamás
Kőszegi Tamás
túravezető
Tamás főként Európában mozog otthonosan: például Olaszországban, ahol télen síoktatóként, nyáron szörfoktatóként tevékenykedik, valamint Franciaországban, ahol ösztöndíjas volt Bretagne-ban. Beszél németül, angolul, franciául, olaszul és spanyolul, ami nagyban segíti az adott vidék és kultúra felfedezésében, valamint a nem várt helyzetek megoldásában.

Részletes program

1. nap: Budapest – Herrieden/Ansbach 800 km kb. 10 óra

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Több pihenővel elutazunk Ansbachba, amely korábban a Német-Római Birodalom székhelye volt. A szállások elfoglalása.


2. nap: Rothenburg o.d.Tauber – Ansbach/Herrieden táv: kb. 53 km.

Ansbachból túránk kiindulópontjára és egyben talán legszebb településére Rothenburgba utazunk. Az erődített település központja tökéletes képet nyújt. Ez a Világörökség szigorúan védett városkája 1000 éves és összefüggő falának 33 bástyájával a középkor egy meseszép kis darabját óvja. Igazi turisztikai látványosság, szűk sikátoraival, fagerendás, színes házaival. Városfala a XIII.századból való, nagy élmény végig sétálni a várfalon, innen belátható az egész város! Itt még nem szállunk fel drótszamarainkra, hiszen a keskeny utcákon a turisták között kevés hasznát vennénk, és a városból meredek út vezet ki. Ezt a kezdeti emelkedőt még legyőzi számunkra a buszunk, majd elkezdjük a túrát a Wachsenbergről (gyönyörű a kilátás) immár lefelé az Altmühl völgyében. Colmberg vára egy dombról uralja a tájat története az 1300-es évekig nyúlik vissza jelenleg hotelként üzemel. Visszatérünk Ansbachba.


3. nap: Ansbach – Gunzenhausen 40 km

Ansbachból visszatérünk az Altmühl-völgyébe, szép kis településeken hajtunk keresztül, amelyek mind több mint 1000 éves történelmet tudnak maguk mögött, rögtön ilyen Herrieden is, vagy Ornbau Bajorország egyik legkisebb városkája híres városkapujával és kőhidjával. Elérünk az Altmühlsee partjára, amely egy 1800 hektáros mesterséges tó, nyáron kiváló fürdési, evezési és szörfözési lehetőséget biztosít, az egyik szigete pedig igazi madárparadicsom. A tó partja mentén tekerünk Gunzenhausenbe, ahol a szállásuk is lesz.


4. nap: Gunzenhausen – Eichstädt 69 km

Ma lesz a leghosszabb napunk. Rögtön az egyik legszebb Altmühl-völgyi falucskával Windsfelddel indítunk. Treuchtlingen környéke a számos folyó és patak összefolyása révén már 8000 éve bizonyítottan lakott, de írásos emlékek a Kelták, majd a rómaiak korából került elő. Az Altmühl-völgye a mai napon a legszebb oldaláról mutatkozik be, a folyó a legromantikusabb szakasza kezdődik. A Jura korszakból származó mészkősziklák között kanyarog szelíden az Altmühl, a táj festménybe illő. A „Tizenkét apostol” és a „Fából készült harangok” sziklacsoportok között haladunk lent a völgyben. Eichstädt püspöki és egyetemi város a mai végpontunk, amely a mai napig megőrizte barokk jellegét. Barokk homlokzatok, játékos rokokó, paloták, templomok, kolostorok, valamint Willibaldsburg kastélya, amely valaha a püspöki erődítményként szolgált.


5. nap: Eichstädt – Beilngries 45 km

Ma a római korba utazunk. A rekonstruált római erőd Vetoniana a római kőhíddal és az újjáépített limessel Unesco Világörökségi listás kulturális emlék. Az Altmühl természetvédelmi rezervátumában a következő látványosságot a Kipfenberg vára jelenti, amely fent magasodik egy mészkőbércen. Sajnos látogatni nem lehet, magántulajdonban van. Mai szálláshelyünk és úticélunk Beilngries messziről üdvözöl bennünket a a Hirschberg-i kastéllyal. A város legnagyobb vonzerejét a Szt Vitus templom alsókápolnájában a középkori falfestmények jelentik. Este érdemes egyet sétálni a városkában.


6. nap: Beilngries – Essing 48 km

Ma elbúcsúzunk az Altmülhtől, amely már Dietfurtnál egyesül a Maina-Duna csatornával. Mühlbach után közvetlenül a folyó mentén murvás úton haladunk és hamarosan feltűnik Riedenburg gyönyörű mészkősziklákkal a háttérben, majd Prunn várkastélya. Szállásunk Essingben lesz, de busszal elmegyünk Kelheimbe, ahonnan, tehetünk egy csodálatos hajókirándulást a Duna szűkületén vissza a Weltenburgi kolostorig, a busz pedig visszavisz bennünket a szállásra Kelheimből.


7. nap: Kelheim – Regensburg 40 km – Budapest busszal 650 km 6-7 óra

Még 40 kilométerünk maradt, hogy elérjük Rothenburg után a másik „R” betűs Bajor szépséget Regensburgot. Kelheimet elhagyva holtágak és tavak szegélyezik az utunkat, majd kicsit megszaporodnak körülöttünk a hegyek ismét. Poikamnál átkelünk a folyó két ágán, majd egészen Regensburgig már a jobb parton haladunk. A folyóig lenyúló sziklaalakzatokkal tűzdelt hegyoldalakat hol pompás erdők, hol rétek borítják. Regensburg előtt még ismét csodálatos sziklaalakzatokat látunk, majd a Donauparkon át betérünk az óvárosba, amely az egyik legszebb középkori városmaggal rendelkezik egész Németországban, nem véletlenül került fel az UNESCO világörökségi listájára. Rövid városnézés után elindulunk hazafelé Budapestre. Érkezés indulástól és forgalomtól függően a késő esti órákban.


Fontos tudnivalók

Az ország:

Bajorország Németország tizenhat tartományának legnagyobbika, 1919 óta a Bajor Szabadállam nevet viseli. A területileg legterjedelmesebb állam lévén nemcsak földrajza és látványosságai gazdagok, változatosak, történelme és kultúrája szintén izgalmas és sokrétű. Vonzerejének egyértelmű bizonyítéka, hogy a mai napig Bayern a legkedveltebb úti cél Németországban – a helyiek és a külföldiek számára egyaránt. A tartomány népességét egyébként a mai napig is négy különböző törzsre lehet felosztani: ezek az óbajorok, a frankok, a svábok, valamint a második világháború lezárását követően betelepült szudétanémetek csoportja.

 

Időjárás:

A bajorországi éghajlat északnyugatról keletre átmegy egy kontinentális éghajlatba. Évente mintegy 100 napon nulla foknál alacsonyabb a hőmérséklet, a nyugati szél a csapadék (kb. 70 centiméter) fő oka, az Alpoknál helyenként 180 centiméterre emelkedhet. A napsütési órák száma 1600 és 1900 között van.

Egészség:
Utazás előtt érdemes biztosítást kötni. A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul vagy németül.
Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt nem javasolt hozni. Gyógyszert nem fogunk tudni adni, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Pénzügyek:
Németországban, az euró a hivatalos fizetőeszköz, ezért legcélszerűbb ezt a pénznemet vinnünk. A nagyobb településeken elterjedtek az ATM-ek és a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk.

Elektromosság:
Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

 Túrák nehézsége:

 Az útvonal szinte teljesen sík, az egész túra folyamán szinte nincs egyetlen jelentősebb emelkedő sem, amivel meg kellene birkózni. Ezen felül a túra jól jelzett kerékpár- és parti utakon, valamint alacsony forgalmú oldalutakon vezet.

Az Altmühl kerékpárút kezdete Rothenburg ob der Tauberb, amely olyan, mintha egy mesevilág elevenedne meg előttünk. Innen mindössze 15 km-re van az Altmühl forrása. A kerékpárút az Altmühl-völgyében körülbelül 250 km-en keresztül követi a folyót keresztül Altmühltal Természeti Parkon, egészen a Kelheimben lévő torkolatig. Ezt egészítettük ki egy 40 km-el Regensburgig, amely méltó befejezésts ad ennek a csodaszép túrának.

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:Saját vagy bérelt kerékpár lehetőleg hegyikerékpár, de trekking is megfelelő, az országútit nem javasoljuk. Kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak, (bérlésre van lehetőség, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, pótbelső, pumpa.

 Szállás:

 Kétágyas elhelyezés hotelekben, panziókban reggelivel.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata