Az Alpok-Adria kerékpárút Kranska Gorától az adriai Gradóig {6 nap/5 éj}
2021-07-13-tól 2021-07-18-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
2
könnyű
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
Az út, amelyen haladunk valaha egy gyönyörű vasútvonal volt, amelyet hegyen –völgyön, folyók felett viaduktokkal és alagutakkal építettek meg. Az Alpok-Adriát Európai Uniós támogatásból hozták létre, és manapság az egyik legnépszerűbb kerékpárúttá vált Európában.

Normál ár
199.000 Ft / fő
Előleg 79.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-07-09
Last Minute ár
180.000 Ft / fő
Előleg 76.000 Ft / főFelkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást Pécs/Budapesti indulással, érkezéssel
 • 5 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel, reggelivel
 • a csomagszállítást, és a kerékpárok szállítását 
 • asszisztenciát (kisebb hibák defektek javítását)
 • részletes térképet és leírást
 • a szervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket
 • a biztosítás költségét
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Az Alpok-Adria a Duna-menti kerékpártúrát követően az egyik legnépszerűbbé vált egész Európában, nem véletlenül, hiszen szinte mindent nyújt - alpesi környezetet, szépséges olasz kisvárosokat, világörökségi helyszíneket, gyönyörű tengerpartot, ókori emlékeket, és végül egy szkaszon felhagyott vasútvonalon halad viaduktokon, alagutakon keresztül színesítve a palettát. Mi "megspóroljuk a meredek hágókat, és a szlovén Kranska Gorából indulunk, hogy tarvísiónál csatlakozzunk be az útvonalba. Gondoltuk - senki nem szeretne feltekerni több száz méteres emelkedőkön, inkább meghagytuk az élvezetet. Innen ugyanis a túra valóban könnyűvé válik, és igazán látványossá! A végén hagytunk egy napot, hogy pihenhessünk a tengerparton az Adriánál. 

Látnivalók

 • A Milleniumi vasútvonal szakasza Tarvisió és Chiusaforte között
 • Udine a "kis Velence"
 • Palmanova városközpontja
 • Aquilea UNESCO világörökségi helyszín
 • Grado divatos üdülőhelye az Adriánál

Hasznos Információk

Létszám: minimum 8-16 fő.

Utazás: A túrához kényelmes kisbuszt biztosítunk, a kerékpárokat egy biztonságos utánfutóval szállítjuk. A csomagszállítást az egész túra során biztosítjuk.

Szállás: Kétágyas elhelyezés hotelekben, panziókban

Étkezés: Reggeli

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Fontos! A túra részvételi díját 360 Ft/ 1 EUR árfolyamon kalkuláltuk. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. 

Kerékpárbérlés: amennyiben nem rendelkezel saját kerékpárral, vagy nem tudod a túra kezdőpontjára szállítani, úgy lehetőség van kerékpárbérlésre, jó minőségű kerékpárokat illetve elektromos kerékpárt egyaránt tudunk biztosítani

A kerékpár: Fontos, hogy erre a túrára jó állapotban lévő kerékpárral gyere (hegyi,- vagy trekking bike), mert a murvás szakaszokon, a lejtőkön fontos, hogy időben meg tudj állni, és nem árt, ha van nálad egy tartalékbelső. Javasoljuk, hogy a túra előtt nézesd át a kerékpárodat egy szervizben.

Hazsnos információk

Részletes program

1. nap: Budapest – Kranska Gora Bled autóbusszal; Kerékpárral Tarvisióig kb. 25 km

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Csatlakozási lehetőség az M5, M0 és M7 autópályák mentén. Útközben a benzinkutaknál tartunk rövid pihenőket. A déli órákban érkezünk Kranska Gorába, lepakoljuk a kerékpárokat, és még a mai napon legurulunk az olasz Tarvisióba. Aki különösen jó erőben érzi magát még feltekerhet a Fusinei tengerszemekhez. Ezt csak azoknak ajánljuk, akik rendszeresen tekernek, és nem okoz problémát az emelkedő. Az első néhány száz méter az erdei úton még nem probléma, de az utolsó 1 km a tó előtt már igényli az alapos visszaváltást, vagy a jó lábizmokat. Persze fel is lehet tolni a kerékpárt, hiszen a tengerszem valóban gyönyörű. Innen még át lehet tekerni a másik kicsit feljebb lévőhöz, de az már korántsem ilyen látványos, nem feltétlenül éri meg az újabb emelkedőt. Aki úgy dönt, hogy ezt kihagyja, annak az út továbbra is kellemesen lejteni fog Tarvvisio felé. A szállások elfoglalása.


2. nap: Tarvisio – Pontebba – Chiusaforte – Resiutta táv: kb. 50 km

Az útvonalunk a Fella patak kanyargós völgyét követi, megannyi imponáló acélhídon, feketén ásító alagúton haladunk keresztül, mint régen a vasúti szerelvények. Ez ugyanis a Milleniumi vasútvonal útvonala is egyben. (Alagutakban a fejlámpa használata ajánlott!) A hegyekről lezuhanó vízesések közelében tekerünk. A túrán 21 kilométer után tartunk egy pihenőt Pontebba település hangulatos főterén egy kávézóban, ahol egy igazi olasz kávét kóstolhatunk, vagy kipróbálhatunk egy olasz specialitást is ebédre. Valójában az egykori osztrák-magyar monarchia határátkelőhelyénél pihenünk. Továbbmegyünk még a 15 km-re lévő Chiusafortéba.  A sok szépségért, ezt az útvonalat „király szakasznak” is hívják. Innen már nincs messze a szállásunk, egy szép kis panzióban.


3. nap: Resiutta – Udine kb. 60 km

Reggeli után kerékpárra pattanunk, és elindulunk Udine felé az Alpok-Adrián. Egy időre sajnos megszűnik a kerékpárút, és az autóúton folytatódik az útvonal. Szerencsére nem sokáig, bár időről időre az Alpok-Adria ismét kimegy az autóútra. Gemona városában érdemes először megállni, a székesegyháza valóban „megér egy misét”. Ezután szőlőültetvények környékén halad az utunk tovább, egy kóstolás igazán nem árthat, ha nem visszük túlzásba. Udine egy viszonylag kis város (százezren lakják), ahol a középkort idéző épületektől a legdrágább boltokig sok mindent megtalálunk. Nagy előnye a városnak, hogy a legfontosabb látnivalói sétálva is könnyedén körbejárhatóak. A "kis Velence"-ként is szokták emlegetni Udinét, mivel több olyan nevezetes épülete is van, amely a lagúnák városára emlékeztet. Ami nem véletlen, mivel Udine közel négyszáz évig velencei fennhatóság alatt állt. A szállásunk is itt lesz ebben a szép kis városban - egy városszéli hotelben. Emiatt a város felfedezését tartogathatjuk a következő nap reggelére is.


4. nap: Udine – Grado kb. 54 km

Reggeli után keresztül hajtunk Udinén - ahogy emlegetik „kis-Velencén”. A vidéket már a neolitikum óta lakják, az első települést a legnagyobb valószínűséggel az Illírek alapították. 983-ból származik a város első írásos említése, egy adományozólevélben, amelyben II. Ottó német-római császár az aquileia pátriárkának, a vidék leghatalmasabb hűbérurának adományozza Utinum várát. 1223-ban alapították meg piacát és ezáltal hamarosan a vidék legjelentősebb gazdasági központjává nőtte ki magát. 1420-ban a Velencei Köztársaság hódította meg. 1511-ben egy tiszavirág-életű felkelés tört ki a városban. Ennek leverését követően, a megtorlások mellett súlyos földrengés sújtotta, valamint egy pestisjárvány. 1797-ig maradt velencei fennhatóság alatt, mint az állam második legnagyobb városa. A város egyik fő látványossága az aquileiai pátriárkák palotája a Palazzo Patriacale. Az udinei katedrális impozáns épület a város központjában, építését 1236-ban kezdték. Alaprajza latin kereszt alakú, három hajóval. 1335-ben szentelték fel Santa Maria Maggiore néven.

Elhagyjuk Udinét, és orrunkban a sirokkó meleg tengeri levegőjével haladunk dél – a tenger felé. Utközben érdemes megállni Palmanovában. A város, mint erődítmény 1593-ban a velenceiek által lett megalapítva a török hódítástól való félelem kapcsán. A városközpontban a hatalmas főtér a Piazza Grande még ezekből az időkből származik.

Aquileát sem szabad kihagyni, UNESCO világörökségi helyszín! Észak-Olaszország egyik legjelentősebb archeológiai lelőhelye, melyet az i.e. II. században alapítottak, majd a Római Birodalom egyik legjelentősebb kulturális és kereskedelmi központja lett, gazdag város, jelentős folyami kikötővel. Aquileia oly annyira gazdag római maradványokban , hogy jogosan kapta az Észak-Pompei, becenevet. Innen már gyönyörű kerékpárúton tekerhetünk Gradóig a történelmi halászfaluig, amely ma inkább a turizmusáról híres.


5. nap: Grado pihenőnap a tengerparton

A mai napon „lazázhatunk” egy kicsit a tengerparton, vagy aki akar - kerékpárral felfedezheti a környéket. Gradot is érdemes alaposabban megnézni - a kisváros történelmi központja, Grado Vecchia az 5. században alakult ki. A római erődítmény, a Castrum nagyjából 360 X 90 méteres, téglalap alakú terület volt, megerősített falakkal, tornyokkal, itt épültek az első templomok. Az óvárosban egymás közelében álló két ősi templom közül a kisebbik a Santa Maria delle Grazie, a nagyobbik a Szent Eufémia mártírnak szentelt háromhajós katedrális. Utóbbi mellett áll a Battistero, a keresztelőkápolna. Grado a 19. század legvégén jutott a divatos fürdőhelyek sorába. Jódban és ásványi sókban gazdag homokja alkalmassá tette a reumás panaszok eredményes kezelésére. Tengerpartja majdnem húsz kilométer hosszú.


6. nap: Utazás haza Budapestre

Reggeli után összepakolunk, és elindulunk hazafelé Budapestre. Érkezés a kora esti órákban.

Fontos tudnivalók

Az ország:

Olaszországba, akárcsak, az Európai Unió többi országába, személyi igazolvánnyal utazhatunk. A közbiztonság a hírhedt olasz maffia ellenére egyáltalán nem rosszabb a többi európai országhoz viszonyítva. Itt is pontosan ugyanúgy kell vigyáznunk értékeinkre, mint máshol, a kerékpárjainkat ne hagyjuk őrizetlenül, illetve használjunk jó minőségű lakatot, ha értékesebb kerékpárt viszünk magunkkal. Maga az útvonal a híres Alpok – Adria túra az európai kerékpártúrák királynője. Mi ezen a túrán kihagyjuk a meredek emelkedős szakaszokat, emiatt Kranska Gorából indulunk, hogy egy kellemes lejtővel indítsuk a túrát. Az Alpok-Adria útvonalat Európai Uniós támogatással hozták létre 2012-ben indult útjára, és népszerűsége az egyik legmagasabb a kontinensen.

 

Időjárás:

Kranska Gora környékére még a hegyvidéki éghajlati jellemzők érvényesek, itt még nyáron is előfordulhat kissé hűvösebb idő, ami felüdülést is jelenthet a nyári forróságból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-28 °C között várható, de reggelente illetve este akár 18-20 °C-ra is lehűlhet a levegő. Ahogy haladunk délre egyre inkább a mediterrán hatás, egyre hosszabb nyári szárazság jellemző, mivel a "Sirocco" nevezetű szél Afrikából nagy meleget fúj a déli területekre, meghosszabbítva ezzel a forró nyári napok számát. Grado mint az olasz Adria egyik legszebb üdülőhelye már javarészt a nyaralásról szól.

Egészség:

Utazás előtt érdemes biztosítást kötni. A nagyobb helyeken kórház, a kisebbeken rendelőintézet vagy magánrendelő áll rendelkezésre. Az orvosok többsége általában beszél angolul vagy németül.
Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában a sürgősségi ellátásért nem kell fizetni.  Láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldó, illetve hasmenés elleni szert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt nem javasolt hozni. Gyógyszert nem fogunk tudni adni, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Pénzügyek:

Szlovéniában, Olaszországban, az euró a hivatalos fizetőeszköz, ezért legcélszerűbb ezt a pénznemet vinnünk. A nagyobb településeken elterjedtek az ATM-ek és a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk.

Elektromosság:

Az elektromos hálózatban 220 V feszültségű, 50 Hz-s váltóáram kering. Az európai szabvány szerinti dugaszoló aljakat használnak.

Túrák nehézsége:

Az útvonal eleinte javarészt kijelölt és védett kerékpárutakon halad, Chiusafortét elhagyva néha azonban kénytelenek vagyunk az autóúton is rövidebb szakaszokat megtenni. Máshol alacsony forgalmú, esetenként murvás szakaszokon, jól járható mellékutakon halad az útvonal. Udine után néhány szakasz ismét az autóúton vezet, de kerékpársáv van az út mindkét szélén. Aquilea előtt már ismét egészen Gradóig kerékpárúton haladunk. A városokban érdemes kicsit nagyobb figyelemmel lennünk, a tájékozódáshoz nem árt némi gyakorlat. Ezt a túrát olyanoknak ajánljuk, akik szoktak kerékpározni, és nem ijednek meg attól sem, ha időnként egyes szakaszokat nem csak kerékpárúton, vagy aszfaltozott úton tesznek meg. Ugyanakkor a táj szépsége egészen fantasztikus.

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:Saját vagy bérelt kerékpár lehetőleg hegyikerékpár, de trekking is megfelelő, az országútit nem javasoljuk. Kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak, (bérlésre van lehetőség, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, pótbelső, pumpa.

Szállás:

 Kétágyas elhelyezés hotelekben, panziókban reggelivel.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító általában teljes mértékben megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 Megjegyzés:

Kérünk mindenkit, hogy a többi utas érdekében is maximum két darab táskát hozzon mindenki magával, lehetőleg nem meghaladva a 20 kg-ot! 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata