Anglia romantikus tájain – a Cotswolds
2019-05-11-tól 2019-05-15-ig
Helian - túrázás
Kerékpártúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Anglia szívének is nevezik ezt a gyönyörű, dimbes-dombos vidéket a szivárvány minden színében pompázó virágoskertekkel, a csendesen csordogáló patakokkal, kis kőhidakkal, hangulatos, romantikus utcácskákkal, a harsogó zöld környezettel.

Normál ár
223.900 Ft / fő
Előleg 89.560 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-04-30
Helian
Előfoglalási ár
209.900 Ft / fő
Előleg 83.960 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2019-03-30Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 4 éjszaka szállás árát 3*-os hotelben, 2 ágyas szobákban reggelivel
 • az utazást 9 személyes kisbusszal Angliában a program szerint
 • a kerékpárok szállítását
 • a csomagok szállítását
 • a szervezés költségét és az ÁFA-t
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy és a repülőtéri illeték árát
 • az esetleges belépők árát
 • a további étkezések árát
 • az utasbiztosítást


Miért válaszd ezt a túrát?

Anglia szívének is nevezik ezt a gyönyörű, dimbes-dombos vidéket a szivárvány minden színében pompázó virágoskertekkel, a csendesen csordogáló patakokkal, kis kőhidakkal, hangulatos, romantikus utcácskákkal, a harsogó zöld környezettel. Ez a hamisítatlan, vidéki Anglia! Ráadásul ilyenkor májusban a legszebb, amikor minden kert egy merő virágtenger. A házak a környező vidéken bányászott aranysárga Cotswolds-kőből épülnek, így hozzájárulnak a jellegzetes tájkép egységességéhez. A mézszínű házak különös együtteseit fák övezik, felidézve az angol vidék valamennyi kliséjét. 1966-ban a területet kiemelkedő természeti szépségű régióvá nyilvánították.

Látnivalók

 • a Blenheim Kastély 
 • Bibury városka - a világ egyik leglátványosabb falucskája
 • Bourton-on-the-water település, amely a Cotswolds Velencéje
 • Stratford upon Avon - Shakespeare szülőhelye
 • Bath - UNESCO világörökségi helyszín

Hasznos Információk

Létszám: 7-15 fő. Utazás: Budapestről Londonig javasoljuk a repülőgéppel történő utazást, mert ilyen hosszú útra a kisbusszal kényelmetlen lenne utazni, és 2-2 napot igénybe venne. Ennek ellenére, ha valaki úgy gondolja, hogy a kisbuszt választja, arra is biztosítunk lehetőséget. Ekkor megspórolja a repülőjegyet, de bizonyosan fáradtabb lesz, és egy-egy éjszaka szállással is kell számolni!

Repülőjegy: Utunkhoz a repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg lehet rendelni, de egyénileg is intézheted. FONTOS! Akkor indítsd a repülőjegy vételt, amikor az irodánk jelzi, hogy megvan a minimum létszám, és az út biztosan indul. Fontos a járatválasztás is, mert a csoportot csak egyszerre van lehetőség felvenni.

Szállás/Étkezés/Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

FONTOS: Ehhez a túrához túravezetést biztosítunk, mert egyedül még egy jó és részletes térképpel is nehezen találnád meg a megfelelő útvonalat! Az utat kíséri az autóbusz, de ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan ott halad a csoport mögött, hanem a megadott helyszínen, vagy helyszíneken megjelenik, extrém esetben oda tudjuk hívni, ha olyan probléma merülne fel, amit a túravezető nem tud orvosolni!

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt. :) Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1. nap: Budapest – London (repülővel) – Blenheim Palace (busszal) Blenheim Palace, – Minster lovell, – Burford (busszal), – Coln St. Aldwyns, – Bibury, – (kerékpárral 25 km), – Glouchester (busszal)

Érkezés repülővel Londonba, a reggeli órákba, majd onnan a kisbusszal utazunk a „ködös Albion” egyik legnagyobb és látványosabb kastélyához -a Belenheim kastélyhoz, ahol az egyik leghíresebb brit – Winston Churchill is született. Igaz, hogy az ő hitvallásával – „no sport” – nem tudunk azonosulni, de Blenheim-et kár lenne kihagyni. – Innen folyamatosan közeledünk a Cotswolds dimbes-dombos falvai felé. Minster lovell ősi szász településén bemelegíthetünk a helyi pub-ban, egy nagyon tradicionális fogadóról van ugyanis szó. A közeli Burford következik a Cotswolds délkeleti kapuja, a település a Windrush folyó partján fekszik, és már a szászok idejében fontos csomópont volt erődítménnyel. A Coln völgyi települések következnek, ez egy páratlan szépségű kicsiny eldugott sarka a Cotswoldsnek.  Biburyt, sem hagyjuk ki, amely William Morris szerint a legszebb falu egész angolhonban. Valójában a Fox news is a világ egyik leglátványosabb falucskájának nevezte, így az ittenieknek van okuk a büszkeségre. Itt már vár ránk az autóbuszunk, amely a szállásra visz bennünket. Ez lesz a bázisunk, innen fogjuk Anglia legszebb vidéki tájait felfedezni. Maga a város a Cotswolds katedrális városa. Gazdag történelemmel és építészeti gyöngyszemekkel várja az idelátogatókat.  A lenyűgözően szép székesegyház mellett érdemes megnézni a híres vízparti Viktóriánus korabeli dokkokat, amely egy teljesen új dimenzióját hozza el az utazásnak. Szabad időben hajókiránduláson is részt vehetünk, vagy felkereshetjük a város számos múzeumainak egyikét.

 


2. nap: Gloucesdter – Bourton-on-the-Water(busszal), - Stow-on-the-Wold, - Broadwell, – Moreton-in-Marsh, – Blockley, - Chipping Campden (kerékpárral kb. 40 km), – Stratford-upon-Avon, – Gloucester (busszal)

A buszunkkal Bourton-on-the-water-be, utazunk, amely a Cotswolds egyik központja. Varázsa gyönyörű látképében rejlik, melyet meghatároz a falu központján keresztülfolyó Windrush-folyó. A folyó a faluban egy sekély patakká szelídül, felette boltíves hidak ívelnek át, nem véletlen, hogy a települést a Cotswolds Velencéjének is nevezik a számos kis vízi útja, csatornácskája révén. Számos kávézó, Pub gondoskodik arról, hogy itt senki ne szenvedjen hiányt jó ételekben és italokban. A mai túránk tipikus costwoldsi tájakon keresztül vezet, mézszínű kőházakból álló falvakon tekerünk keresztül. Első állomásunk Stow-on-the-Wold, amely a Cotswolds legmagasabban fekvő városkája, egy csomópontban terül el, ahol hét kereskedelmi út is találkozott. Valaha itt tartották a legnagyobb birkavásárokat, a gyapjú fellegvára Broadwell a térség egyik rejtett gyöngyszeme, majd Moreton-in-Marsh következik, amely ugyancsak kereskedővároska volt. A fő utcája különösen látványos elegáns 18. századi épületekkel, mint pl. a Redesdale piaccsarnok.  Blockley házai is egyedülálló gyűjteményét képezik a selyem és gyapjúgyártásból virágzó településeknek, mégis más a hangulata, mint a többi cotswoldsi településnek. Egy békés elbűvölő kis falucska, a házai még inkább méz és aranyszínűek, mint a többi településnek, a falut körbevevő táj is lenyűgöző szépségű. A Cotswold valódi központja Chipping Campden, amely mészkő épületei mintapéldáit adják a Cotswolds építészetének, és jól prezentálja, miért is lett a térség ilyen népszerű. Az út menti régi épületek egységes képet adnak, a díszítéseikben szépen ízlésesen visszafogottak, az enyhe ív, amit leírnak - gyönyörűen bemutatják a helyi mesteremberek tudását. Mézszínűre kopott kőházai ellenálltak az évszázadok újító törekvéseinek, szinte teljes mértékben őrzik eredeti formájukat. Campden egyik legrégebbi háza a 14. századi Grevel-ház, melyen a vízköpő és a napóra is eredeti. Ezzel szemben áll a szintén a 14. században épült Gyapjúkereskedő Ház, ahol évszázadokon át a falu gazdaságának alapját jelentő gyapjút adták-vették és szállították a világ számos pontjára, például Firenzébe is. Idáig tartott a mai kerekezésünk, innen még busszal ellátogatunk Shakespeare szülővárosába, majd visszatérünk a szállásra.


3. nap: Gloucester, – Northleach (busszal), – Farmington, – Guiting Power, - Sudeley castle - Winchcombe, –Broadway, – Glouchester (45 km)

Ma a busszal ismét célba vesszük a Cotswold egy tipikus elbűvölő szépségű részét – Northleachba utazunk, innen Farmington, Ebrington felé vesszük az irányt, amely ismét megcsillantja azokat a szépségeket, amiért ide utaztunk. Keskeny szűk kis allék, kőházikókkal, számos közülük zsúpfedeles. Itt található a Cotswolds egyik legjobb fogadója, amely a falucska központjában található, története egészen 1640-ig vezethető vissza, és több egymást követő évben is az év „Pub”-ja megtisztelő címet kapta.  A 10 km-re fekvő Bourton-on-the-Hill, ugyancsak egy dombtetőre épült, és szintén számos híres épület alakítja az utcaképét. A szent Lőrinc templom, a lópatkó villa, vagy a Slatters villa a cotswoldsi kőépítészet legszebbjei közé tartozik, és kiválóan illeszkedik ebbe a dimbes-dombos zöld tájba. Guiting Power érintésével a Sudeley kastély következik. A kastély fontos szerepet játszott Anglia viharos múltjában, a királyi kapcsolatok több mint 1000 évre, nyúlnak vissza. Belül, a kastély számos értékes műremeket, leletet tartalmaz az ókori római kortól napjainkig. A vár környezete egy lélegzetelállítóan szép 1200 hektáros birtok közepén található. Sudeley az egyetlen magánkézben lévő angol kastély, ahol egy királynő van eltemetve, aki a hírhedt VIII. Henrik utolsó felesége – Katherine Parr volt. A sírja a gyönyörű 15. századi templomban található a kastélyban.  Winchcombe szász települése után Cheltenhamba kerekezünk, amely egy fürdőváros, és a Cotswolds kulturális központja. Itt vár ránk a buszunk amely visszavisz bennünket a szállásra.


4. nap: Glouchester – Bath (kb. 60 km) busszal – Sherston – Westonbirt – Tetbury – Cirencester (kerékpárral) –Glouchester (busszal) Kerékpártúra: 64 km 380 méter szint

Ma a buszunkkal Bathba egy UNESCO világörökségi helyszínre utazunk. Bath az Egyesült Királyság egyetlen természetes meleg vizes forrásával büszkélkedhet. A legkorábbi dokumentumok szerint a várost római fürdőként tartották nyilván, de egyes történészek úgy vélik, hogy alapítása ennél korábbra tehető. Bath Shakespeare korában forrásvizének gyógyhatásáról volt ismert és egy az arisztokrácia által sűrűn látogatott kulturális központtá vált. 18. és 19. századbeli népszerűségének köszönhetően a város építészete a rokokó és neoklasszicista stílusok jegyeit hordozza, melynek legjobb példája a Royal Crescent (Királyi Félhold). A várost az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította. Kerékpártúránk Bath külső részén indul egy kis utacskán, ahol alig van forgalom. Csodálatos vidéki angliai tájakon kerekezünk.

A következő fontosabb település az utunkon Tetbury, amely büszke 1300 éves történelmére, Ethelred király kartájában már említik az itt épített Tetta kolostort. A középkorban fontos piaci központ volt, a gyapjúkereskedelem fontos ütőere, a mai napig is látható szép oszlopos piaccsarnoka, amely 1655-ben épült. A kerékpártúránk Cirencesterbe ér véget, amely a Cotswolds legnagyobb települése - története már a római korig nyúlik vissza, és látnivalókban ma is bővelkedik a városka. Innen visszatérünk Gloucesterbe.

 


5. nap: Glouchester – Luton repülőtér (busszal)

A mai napra már nem terveztünk túrát, hiszen az angol forgalmi helyzet gyakran annyira kiszámíthatatlan Londonhoz közeledve, hogy nem akarunk kockáztatni, hogy esetleg valaki lekésse a gépét. Ezért reggel felpakoljuk a bringákat és elindulunk a Lutoni repülőtér felé, amely szerencsés esetben kb. 3 órányi autóútra van. Aki úgy dönt, hogy belefér az idejébe, vagy rászán még néhány napot Londonra, az a főváros felé veszi az irányt, a buszunk viszont lassan elindul a csatorna irányába a csomagokkal és a kerékpárokkal, amelyet egy előre egyezetetett időpontban otthon átvehetsz, amikor megérkeztél Budapestre.

Fontos tudnivalók

Időjárás:

Anglia éghajlata nem különbözik a brit szigetekre jellemző mérsékelt tengeri éghajlattól. Ez azt jelenti, hogy nem jellemző a forróság és a fagy sem. A napsütéses órák száma alacsony (évente kevesebb, mint 1400 óra) és a csapadék egyenletesen oszlik el egész évben. Összességében elmondható, hogy kiszámíthatatlan. Lehet májusban 25 fok és napsütés, de kifoghatunk egy borongós 10-15 fokos esős időt is, ha nincs szerencsénk. Ennek ellenére nem fog folyamatosan szakadni az eső, az éves csapadékmennyiség kb. a Budapestivel megegyezik, ha esik, akkor az gyakran csak egy permetszerű szitálás, a nagy zivatarok nem jellemzőek. Az angol embernél mindig van esernyő és napszemüveg is, így nem tévedhet. Nálad is legyen esőkabát és naptej is, és ahogy az angol mondja, ha nem tetszik az időjárás – nos várj 5 percet! 

Pénzügyek:

 Azt feltehetően mindenki tudja, hogy a hivatalos fizetőeszköz az angol font (GBP). A bankkártyás fizetés nem okoz gondot általában még a kisebb boltokban sem, és sok ATM-et lehet találni országszerte. Pénzt váltani nem nagyon kell, de bizonyos helyeken a nagyobb 50 fontos bankjegyet nem szeretik! Az utazás időtartamára kb. 100 - 150 font költőpénz elegendő az étkezésre. Ebbe belefér az is, hogy főtt ételt kérsz egy PUB-ba, vagy olcsóbb étterembe.

A belépődíjak azonban néha borsosabbak de ez fakultatív:

 • a legdrágább a Blenheim Palace belépője, de ez az egyik fő attrakció: belépődíj: 27 font
 • Sudeley Casle: 16,50 font
 • Bath római fürdő: 16,50 font (2018-as ár)
 • Bath apátság: 4 font 

Túrák nehézsége:

Ez egy közepes nehézségű túra, amit részben a dimbes-dombos terep, indokol. Mintha nálunk a Zselicben bringáznál. Ezt a túrát elsősorban olyanoknak ajánljuk, akik szoktak kerékpározni, ha nem is rendszeresen. „szabadidő kerékpárosok, akik egy nap képesek 50-60 km-t letekerni. Az útvonal egy része aszfaltozott kerékpárúton, ill. alsóbbrendű utakon megy, de előfordulhatnak olyan kis vidéki utacskák, amely országúti kerékpárral nem biztos, hogy jól járható. Az úton vannak kisebb-nagyobb emelkedők is, bár hatalmas hegyekkel itt nem kell számolni. A látvány és a finom levegő bizonyosan kárpótol a fáradtságért. Aki szeret kerékpározni, annak ez az út igazi csemege lesz, végig gyönyörű tájakon vezet. A túrán ott lesz veletek a tapasztalt nyelvet jól beszélő túravezető, és szükség esetén a busz is, de aki megijed egy kis esőtől és rögtön beugrik a buszba, az lehet, hogy kevesebbet fog látni, mint azok, akik vállalják azt, hogy Angliában eshet az eső és néha megázhatnak. 

Felszerelés/Ruházat

 • Ruházat:bukósisak (ajánlott), fényvisszaverő mellény (ajánlott), strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes cipő, esőkabát, esőnadrág (ajánlott) melegebb ruhára még nyáron is szükség lehet egy rosszabb időjárás esetén.  
 • Felszerelés:saját vagy bérelt kerékpár, kerékpáros lámpa (ajánlott), kulacs, napszemüveg, hátizsák vagy kerékpáros táska a napi csomagnak (bérlésre van lehetőség), tartalék belső, pumpa, új típusú személyigazolvány vagy útlevél, napvédő krém, szúnyogriasztó 

 Csomagolás:

 A kerékpárodat és a nagy poggyászt mi elvisszük a busszal, hogy olcsóbb legyen a repülőutad, de ez lehetőleg egy táskára/bőröndre/hátizsákra korlátozódjon! A kézipoggyászodat magaddal viheted a repülőútra, ha azt választod, de érdemes a légitársaságnál előtte tájékozódni, mert a rendelkezések olyan gyakran változnak, hogy azon még gyakran ők maguk sem igazodnak el. 

Szállás, étkezés:

Szállásunk egy hotelben lesz Glocesterben kétágyas szobákban. https://www.accorhotels.com/gb/hotel-6900-ibis-gloucester/index.shtml

A reggelit tartalmazza az ár, a további étkezésekhez mindig biztosítunk időt és lehetőséget a túra közben, vagy este a túra után visszatérve Gloucesterbe a várost érdemes felfedezni, és számos étkezési lehetőség adódik a közelben elérhető áron. 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata