Túrasível a Madarasi Hargitán - haladó {4 nap/3 éj}
2020-02-20-tól 2020-02-23-ig
Helian - túrázás
Gyalogtúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
4

Helian - túraidőtartam
3
időtartam
Egy gyönyörű 4 napos programra hívunk benneteket Székelyföld szívébe Hargita megyébe. Tapasztalt túravezetők vezetésével biztonságos terepen gyakorolhatjátok a sítúrázást. Lesz pálinkázás, wellnessezés, és még Segesvárt is megnézhetitek az utolsó napon

Helian
Normál ár
91.900 Ft / fő
Előleg 36.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-12-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 3 éjszaka szállás díját panzióban (2 ágyas szobákban, felár ellenében kérhető egyágyas szoba is)
 • reggeli árát (felár ellenében félpanzió is kérhető)
 • reptéri transzfert a Marosvásárhelyi repülőtérről a szállásra
 • túrasí felszerelést (síléc, bakancs, bot)
 • programokat, túravezetést
 • a túraszervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy költségét (Budapestről naponta Wizzair járat Marosvásárhelyre, jegyek már  3 000 Ft-tól kaphatóak)
 • a további étkezéseket 
 • belépőket 
 • az utasbiztosítást (kötelező!)
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • Budapestről néhány óra alatt ott lehetsz Erdély szívében a Madarasi Hargita közelében gyönyörű környezetben
 • Tapasztalt helyi túravezetők viszik a túrát, akik minden titkát ismerik a helynek (élővilág stb.)
 • Végre nem a zsúfolt sípályákon kell sok emberrel osztoznod a "mesterséges" természeti környezettel, hanem itt valóban a Kárpátok erdeiben szűz havon kalandozhatsz tapasztalt vezető segítségével
 • A hegység teljesen lavinabiztos, itt nem kell tartanod attól, hogy elsodor a lavina
 • A Madarasi Hargita Erdély szent hegye, könnyű terrep, látványos télen is sokat kínál az idelátogatóknak.

Látnivalók

 • A Madarasi Hargita és környéke
 • Az Ivó völgye
 • Segesvár világörökségi helyszíne

Hasznos Információk

Létszám: Kis csoport, 6-14 fő

Utazás: egyénileg Marosvásárhelyre (Budapestről naponta indul a Wizzair járata Marosvásárhelyre, jegyek 3 000 Ft-tól kaphatóak, melyet érdemes csoportosan, Wizz Discount Club-bal megvásárolni), onnan transzfert biztosítunk a szállásra Zetelakára (115 km, kb 2 óra)

Szállás: a szállásunk egy panzióban lesz Zetelakán, 2 ágyas szobákban (felár ellenében kérhető egyágyas szoba is), külön fürdőszobával.

Étkezés: az alapár a reggelit tartalmazza, felár ellenében kérhető félpanzió a szálláson, vagy a faluban több étterem közül választhatjuk ki vacsoránk helyszínét. A túrák idejére szendvics és innivaló szükséges. A félpanziós felár: 9.500 Ft/fő

Felszerelés/Ruházat: a túrákhoz teljes túrasí felszerelést biztosítunk.

Ruházat: a túrák idejére évszaknak megfelelő meleg, sportos ruházat szükséges (síkabát, sínadrág, kesztyű, sapka, sál). Érdemes rétegesen öltözni, hogy a felfele menet közben legyen amit levetni, pihenők során viszont megfelelően fel tudjunk öltözni. Januárban -20 C0 és +10 C0 között bármi lehetséges, ennek megfelelően válasszuk ki öltözetünket.

Hazsnos információk
Bíró Előd
Bíró Előd
túravezető
Előd hat éves kora óta síel, télen a hétvégék nagy részét a Madarasi Hargitán tölti. A síelés minden ágazatába belekóstolt már, sítúrázóként megmászta az Alpok legmagasabb túraútvonalát, a Haute Route-at, freeride sí versenyeken vett részt, ahol többször állt már a dobogó különböző fokain, és e mellett ismer pár látványos freestyle trükköt is.
Telente pár hetet Franciaországban tölt, ahol különböző síterepeken mélyíti el sítudását, oktat és a sítúrák szervezésébe is besegít. Többször vett részt nemzetközileg elismert lavina oktatáson, ahol a magashegyi síelés biztonságos műveléséről tanult.

Részletes program

1. nap: Budapest - Marosvásárhely (repülővel) - Zetelaka érkezés

16:15-kor érkezik a Wizzair járata Budapestről a Marosvásárhelyi repülőtérre. Innen a létszám függvényében kisbusszal és/vagy személyautókkal utazunk a Madarasi Hargita lábánál található Zetelakára (kb. 2 óra út). A szobák elfoglalása után kiosztjuk a felszerelést és beállítjuk a síléceket a másnapi túrához. Vacsora közben megkóstoljuk a helyi szilvapálinkát.


2. nap: Madarasi Hargita túra (8 km, 400 m szintkülönbség)

Reggeli után indulunk autóval a Madarasi Hargita síközpontba, innen indul a mai túra.

Első uticélunk a Szökő vízesés. Az ide vezető út tökéletes bemelegítő, mivel kevés szintkülönbséggel vezet el a különleges hangulatú fagyott vízeséshez.

A Szökő Láp (Rákosi Sáté), melyen áthaladunk Székelyföld egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt lápja. A Madarasi Hargita csúcsának (1800 m) északkeleti lejtőjén terül el, a Szökő Patak forrásvidékén, egy lucfenyvesekkel övezett, elláposodott tisztás formájában. Körülbelül 25-30 hektárnyi területet foglal el, 1700-1600 m magasságban. A vulkáni kitörések idején a hegyoldalban létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti száz-százötven méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz. Az innen kibuggyanó forrásvizek lassú lefolyásúak és a talajt alaposan átitatják, létrehozva egy különös, lápos-tőzeges élőhelyet. Néhol időszakos patakokat találunk, amelyek a forráslápokban eltűnnek. A tisztáson helyenként törpe lucfenyőkkel tüzdelt dagadólápok emelkednek ki. Ahol a hegyoldal erősen lejteni kezd, a víz újra előbukkan és létrejön a bájos vízeséséről jól ismert Szökő Patak. Az itt található dagadólápok és forráslápok az emberi beavatkozásokra roppant érzékeny élőhelyek, ezért természetvédelmi értékük kiemelkedő. Bennük szép számban tenyésznek jégkorszaki maradványfajok, amelyek túlélését a Hargita hegység hűvös klímája segítette elő. Nagy részük a ritka és sérülékeny fajok “vörös listáján” szerepel.

Miután elfogyasztjuk szendvicseinket, a Hargita hegyvonulatának legmagasabb pontját, a Madarasi Hargita csúcsát vesszük célba. A többszörösen megénekelt, székelyek “Szent hegyének” titulált csúcsról gyönyörű kilátás nyílik a környező havasokra. Szép tiszta időben a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata látható.

A napot a jól megérdemelt vacsorával zárjuk, melyet elfogyaszthatunk valamelyik étteremben a Madarasi Hargitán (vagy a szálláson, ha a félpanziós ellátást választottuk).


3. nap: Madarasi Hargitáról a Hargitafürdőre (11 km, 450 m szintkülönbség)

Mai útvonalunk a Hargita gerinctúra legmagasabb és leglátványosabb szakasza, amely a Madarasi Hargita síközpontot a Hargitafürdővel köti össze. A Szökő tőzegláptól a Rákosi Hargita felé indulunk. A csúcs alatt elhaladva egy fakitermelési úton megyünk tovább. A valamikori kráterperem többi csúcsát is érintjük utunk során, mielőtt végül lesíelünk a Csicsói Hargitáról Hargitafürdőre. Itt várni fog az autó ami visszaszállít a szállásunkra.


4. nap: Városnézés Segesváron és hazaindulás

9:00-kor elhagyjuk a szállást. Útközben megállunk Segesváron, ahol kb 3 óra áll rendelkezésre körülnézni, mielőtt tovább indulunk a marosvásárhelyi repülőtérre.

A szászok földje északi határán fekvő város egyike az Erdély német nevét adó hét várnak. A városban napjainkig fennmaradtak a középkori német építészet műemlékei. Segesvár történelmi központja 1999 óta a Világörökség része.

A járat Marosvásárhelyről Budapestre 16:45-kor indul.


Fontos tudnivalók

A hegység:

A Madarasi Hargita a Hargita hegyvonulatának a legmagasabb (1801 m) része, többszörösen megénekelt, a székelyek "Szent hegye". Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a terjedelmes, 20 - 25 km széles Hargita-fennsíkra, a Libán-tetőre, a Görgényi havasokra, Gyergyói havasokra, Hagymás hegységre. Nyugati irányban látszik az Ivó-feje, Berszán-sarok, Kecskevész-szikla, mögöttük csaknem az egész Erdélyi-medence. Szép tiszta időben látható dél - délnyugat irányban a Rika-hegység, Királykő, Fogarasi havasok a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata. Délkeletre a Rákosi-Hargitát, keletre a Csíki havasokat és a Csíki-medencét figyelhetjük meg.

Nagyon fontos információ, hogy a hegység lejtésének köszönhetően itt  - ellentétben a szlovák és osztrák, túrákkal - itt nem kell lavinától tartani, itt soha nincs lavinaveszély!

Túrák nehézsége 

A túra átlagos erőnléttel teljesíthető, a szintje - közepes - haladó. Ajánljuk ezt a túrát mindenkinek, aki síel, kipróbálta már a túrasízést és szívesen kipróbálná a sítúrázást is, hogy elszakadhasson a zsúfolt sípályáktól és érintetlen szűz hóban síelhessen.

Felszerelés/Ruházat 

 • Szélálló kabát és nadrág (síruha is jó lehet)
 • bejáratott magas szárú téli bakancs 
 • kamásli (tudunk adni)
 • meleg zokni
 • réteges öltözet 
 • sapka
 • meleg kesztyű 
 • 25-30 l-es hátizsák
 • napszemüveg/ sí szemüveg
 • vizes palack vagy termosz
 • némi ennivaló a túrára (szendvics, csoki, meleg tea)

Szállás 

A szállásunk egy panzióban lesz Zetelakán, 2 ágyas szobákban (felár ellenében kérhető egyágyas szoba is), külön fürdőszobával. Szállásunkról a környék egyik legrégebb óta vendégfogadással foglalkozó szállásadója gondoskodik, a híres erdélyi vendégszeretet mintaképe, aki helyben készített ételekkel, hagyományos ízekkel vár minden reggel az asztalhoz. 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata