Szlovák Paradicsom - 4 napos gyalogtúra Szlovákia egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén
2021-08-05-tól 2021-08-08-ig
Helian - túrázás
Gyalogtúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
4

Helian - túraidőtartam
3
időtartam
A Szlovák Paradicsom méltán az egyik legnépszerűbb túracél egész Szlovákiában. barlangok, szurdokvölgyek, létrás utak, igazi elvarázsolt vadregényes paradicsom minden túrázónak!

Helian
Normál ár
79.900 Ft / fő
Előleg 31.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-07-19Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • utazást 8+1 fős kisbusszal Pécsről, Budapesten át
 • a szállás árát 2 ágyas szobákban, saját fürdővel
 • a túravezetést
 • a túraszervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a belépőket (lásd lejjebb)
 • az étkezések árát
 • az utasbiztosítást (kötelező!)


Miért válaszd ezt a túrát?

 • Szlovákia talán legszebb túráit itt találáod, amelyet legalább egyszer fel kell fedezni
 • A túravezetőd már számos csoportot vitt ide, köztük gyerekeket is, így vele biztonságban leszel!
 • Vadregényes utak, szurdokvölgyek, pallók, létrák, és egy egészen elvarázsolt hely, mint egy Jurassic park, és nincs messze a fővárostól!
 • A túra 4 napos, nem túl hosszú, de azért minden szép látnivalót felfűztünk, még a Dobsínai jégbaralangot is! Két szabadsággal megoldhatod! 

Látnivalók

 • Suchá Belá-völgy vízesései
 • Hernád áttörés
 • Piecky-szurdokvölgy
 • Zejmár szurdokvölgy
 • Dedinky-tó
 • Dobsinai jégbarlang

Hasznos Információk

Létszám: Kis csoport! Csak 8 fő

Utazás: 8+1 személyes kisbusszal Budapestről át Szlovákiába Káposztafalvára

Szállás: különálló erdőszéli vendégházban, kétágyas elhelyezéssel. 5 szobához 4 fürdőszoba tartozik.

Étkezés: a túra önellátó, bevásárlási/étkezési lehetőséget biztosítunk, illetve a szállás közelében vannak éttermek is, ahol vacsorázhatunk.

Felszerelés/Ruházat: Lásd az oldal alján!!

Hazsnos információk
Halász Gábor
Halász Gábor
túravezető
Idegenforgalmi menedzser és biológia-földrajz szakos tanár vagyok. Iskoláimat Pécsett végeztem, jelenleg egy általános iskolában tanítok. Kisebb megszakításokkal közel 30 éve foglalkozom idegenvezetéssel.
Gyerekkorom óta szeretek túrázni hegyen és vízen egyaránt. Elsősorban a környező országokban fordultam meg, de többször vittem csoportot Németországba, Svájcba, Franciaországba. Rendszeresen sportolok, beleértve a kerékpározást, terepfutást, tollasozást.

Részletes program

1. nap: Pécs – Budapest - Erdőalja

Buszunkkal Erdőaljára utazunk (Podlesok, 550 m), ahonnan érkezés után azonnal nekivágunk a hegység legismertebb, leglátogatottabb szurdokvölgye, a Suchá Belá-völgy bejárásának. Ebben a szurdokban, a zöld jelzésű turistaúton egymás után sorakoznak a szebbnél-szebb vízesések, sorrendben a Tálak-vízesések (29,5 m), az Ablakos-vízesés (12,5 m), a Teknős-vízesés (8,5 m), az Oldalsó-vízesés (8 m), valamint a Lépcsős-vízesés (8,5 m). A vízeséseket a mellettük emelkedő sziklafalra szerelt vaslétrákon, sziklatálcákon, sziklahágcsókon és doronglétrahidak százain át hagyjuk magunk mögött. A szurdok maga kb. 4 km hosszú, nagyjából 3 óra alatt járjuk végig. A szurdokvölgy végén egy tágas erdei tisztáson (959 m) tartott pihenő után a szurdokvölgy fölött vezető gerincen haladó sárga és piros jelzésen jutunk vissza Erdőaljára, ahol buszra szállunk, majd tovább indulunk a Káposztafalván található kényelmes panziónkhoz.


2. nap: Hernád áttörés és Tamásfalvi kilátó

Gyalogtúra a Hernád-áttörésben: a reggeli után egész napos túrára indulunk a Szlovák Paradicsom legelbűvölőbb részein. Egy rövid buszos utazással közelítjük meg a túránk kiindulópontját, az Erdőalja parkolót. Innen a Hernád-áttörés felé indulunk, ahol a Hernád egy keskeny mederben, függőleges sziklafalakkal határolt szurdokvölgyben folyik kilométereken keresztül. Ezt a szurdokot nem járhatnánk be, ha nem építettek volna a sziklafalba számtalan fémpallót, amelyek a víz felett vezetnek. Az előrejutást olykor létrák és hidak is segítik, kapaszkodni pedig a sziklafalakhoz erősített láncokba tudunk. Többször is keresztezzük a folyót, mert a túraútvonal néhol a folyó feletti nagy vashidakon keresztül vezet. Érinteni fogunk egy régi vizimalmot (Létánfalvi malom) Hamarosan egy meredek, ám rövid emelkedőhöz érkezünk, amely a híres Tamásfalvi kilátóba vezet. A 667 méter magasan fekvő sziklaoromról tiszta időben lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Láthatjuk a Szlovák Paradicsom völgyeit, de elláthatunk a Magas-Tátráig is. A panorámafotók elkészítése után visszatérünk a Hernádhoz, ahonnan a zöld jelzésen indulunk tovább. Ez a szakasz egy középkori kolostor romjainál (Klastorisko, 810 m) ér véget, ahol megpihenünk. Elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiát, majd a pihenő után egy erdei ösvényen ellátogatunk a Szlovák Paradicsom szívébe, a monumentális Savanyú (Kysel’) területére. 44 évvel ezelőtt félelmetes tűz pusztított itt, a nyomait néhol még mindig láthatjuk. A területet évtizedekig még megközelíteni sem lehetett, a környező sziklák a hatalmas hőtől megolvadtak, a kiépített vaslétrák, kapaszkodók tönkrementek. Néhány éve viszont megnyitottak itt egy rövid szakaszt, mintegy kárpótlásként. Innen bepillanthatunk a lezárt területre, majd a Kis-Kysel’-en keresztül térünk vissza a 900 méter magas kis tetőre. Leereszkedünk és a parkolóban váró buszunkkal pár perc alatt a szálláson lehetünk. A túra hossza 18 km, időtartam 8 óra.


3. nap: Gyalogtúra a Piecky-szurdokvölgyben

Először a kicsiny Píla településére utazunk, ahonnan gyalog indulunk az egyik legvadregényesebb szurdoktúrája következik a kevésbé látogatott, de annál szebb Piecky-szurdokban, ahol igazán jó hasznát vehetjük a vízálló túrabakancsnak. Először a mederben haladunk, itt-ott doronglétra-hidakon egyensúlyozgatva, majd a Velky vodopad 50 lépcsőfokos, csaknem függőleges vaslépcsője láttán újra kellemes bizsergés fut át ereinken. A mind jobban összeszűkülő szurdokban kaotikus fatörzs halmokon kell átmásznunk, doronglétra-hidak garmada, sziklafaltálcák, láncos falak és újabb vaslétrák gondoskodnak az igazi változatosságról. A túra felső szakasza itt is egy gyönyörűséges bükkerdőbe torkollik, majd egy erdei útra kiérve sokáig szintben haladva egy hirtelen meredélyen leereszkedve jutunk vissza Pila faluba. Menetidő: 5 óra, táv: 11 kilométer, szintkülönbség: 450 méter.


4. nap: Imrikfalvi-víztározó, Zejmár szurdokvölgy, Dobsinai jégbarlang

Reggel elhagyjuk a szállásunkat és az utazásunk negyedik túrájára indulunk. Busszal átmegyünk a Szlovák Paradicsom déli oldalára, ahol egy 85 ha-os víztározót találunk. Itt parkolunk le, majd a piros és a zöld jelzésen keresztül megmásszuk a Zejmár-szakadékot. A Zejmár-szakadék a többi szurdokhoz hasonlóan felfelé egyirányú, a szurdokban sokszor a patak kövein lépdelünk, többször kell létrán megmásznunk sziklafalakat, lánccal biztosított fémtálcákon küzdünk le néhány meredekebb részt. A szurdok meredek, de végig biztosított, bő félóra alatt végig járható. A Gerava–tető fennsíkjának a peremén kell eljutnunk a a Fenyőpinty nevű hegység alatt az Ördögfő-hágóba, ahonnan szép kilátás tárul elénk. Innét a piros jelzésen ereszkedünk vissza Imrikfalvára. A túra hossza 5 km, mintegy 3,5 -4 óra időtartammal. Jó idő esetén lehetőségünk lesz megmártózni  a tiszta vizű Dedinky-tóban. Innen 15 percnyi buszozás után eljutunk a világhírű Dobsinai jégbarlang alatti parkolóhoz. Rövid, de meredek gyalogút vezet a barlang bejáratához. Célszerű ide meleg ruházattal, akár sapkával is készülni, mert a félórás látogatásunk alatt bent az átlaghőmérséklet 3 Celsius fok. Túra után buszunkba szállunk és hazaindulunk. 5-6 órás utazás után érkezünk meg Budapestre, majd tovább Pécsre a késő esti órákban.


Fontos tudnivalók

A szlovák paradicsom:

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park, mely Szlovákia keleti részén terül el, védi a világ egyik legnagyobb jégbarlangját, a vonzó mészfennsíkokat, szorosokat, vízeséseket és barlangokat. Nem hiányoznak itt Szepes (Spiš) és egész Szlovákia legrégebbi letelepedési történelmét igazoló műemlékek sem.

Az Iglóban (Spišská Nová Ves) székelő Szlovák Paradicsom Nemzeti Park a legfiatalabb nemzeti parkok közé tartozik Szlovákiában. Természetileg különösen értékes  Szepes (Spiš) és Gömör (Gemer) között terjedő része, mely 1964-től védett területté lett nyilvánítva. 1988-ban a nemzeti park státuszát kapta 328 km2 kiterjedésével, mivel ez a kategória magassabb védettséget biztosít. A nemzeti park kb. egy ötöde szigorúbban védett a 11 nemzeti természeti rezervátum  és 8 természeti rezervátum keretén belül.

A nemzeti természeti rezervátumok nagy részét 1964-ben hozták létre a legértékesebb szorosok és völgyek védelmére. Kiterjedését tekintve a Kyseľ nemzeti természeti rezervátum magaslik ki, mely védi a 10 km2 kiterjedésű Kyseľ részét. A védelem része az egyik legnagyobb európai jégbarlang – Dobsinai-jégbarlag (Dobšinská ľadová jaskyňa). A Szlovák Paradicsom (Slovenský raj) területén találhatunk szűk szurdokat, mély szakadékokat vízesésekkel, melyek legyőzését számos létrával és padkákkal kell kisegíteni.  A leglátogatottabb szakadék a Suchá Belá, Veľký Sokol, amelynek a folytatása a Róth-szakadék (Róthova roklina), mely a szlovák paradicsombeli turizmus úttörőjéről, Martin Róth professzorról kapta a nevét, aki a vidék szakadékait megközelíthetővé tette, valamint a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) és a Kyseľ. A látogatók körében közkedveltségnek örvendő további célpont a sziklanyúlványon elhelyezkedő Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhľad) vagy a Menedékkő (Kláštorisko) a kartuziánok kolostorának romjaival.

A nemzeti park nagy természeti kincse a fenyőerdő, mely a terület 90 százalékát borítja. A mészkő alapú talaj ásványokban gazdag alapjának köszönhető a növényvilág gazdagsága és sokszínűsége. A gerincesek 200 fajt képviselnek, többek között medvével, hiúzzal, farkassal, szarvassal, őzzel és vaddisznóval találkozhatunk. A sziklákon több fajta ragadozó él. Énekesmadarak is fészkelnek itt.

Időjárás:

Tipikusan magashegyi, változékony időre számítsunk, bár augusztusban természeteesen itt is nyári körülményekre kell számolni. A legmagasabb hő­mér­sék­le­t 24-28 °C között valószínű; reggelente 16-20 °C várható. A völgyek még nyáron is nyirkosak és árnyékosak, itt ritka vendég a napsütés, amit egy igazi kánikulában nem is bánunk, bár reggelente még kissé hűvös és nedves is lehet. A hirtelen záporok miatt fontos a megfelelő esőkabát, nadrád, a jó vízhatlan hátizsák, vagy védő-borító. 

A túra nehézsége:

Elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akik szoktak túrázni, nem itt akarnak ismerkedni a létrákon való mozgással, és nem gond az eseteleges szintemelkedés. Fontos a szédülésmentesség, ugyanis a tú­rá­zást a szik­la­fal­hoz erő­sí­tett láncok és pal­lók, valamint fém­lét­rák segítik, ame­lyek akár 10-20 m ma­ga­san és/vagy és víz­esé­sek mel­lett ve­zet­nek. A túrák során a kézünket is használni kell, ezért tud hasznos lenni a kesztyű is akár. A túrához nem kell előzetes sziklamászó tapasztalat, vagy felszerelés sem, csak a jó mozgáskoordináció, az odafigyelés, a tériszonytól való mentesség, a lépésbiztonság kell. Nem tudod megtenni, hogy rájössz, ez neked mégsem megy, mert a szurdok csak egyirányban járható, visszafordulni nem lehet! Ugyanakkor bárki látogathatja, és látogatja is, átlagemberek, sőt gyerekek is, a balesetek egészen ritkák! Fontos, hogy bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség kizáró okot jelent! 

Pénzügy:

Szlovákiában a fizetőeszköz az Euró, ezt hozzunk magunkkal, és lehetőleg kézpénzt, mert automata nem nagyon található a hegységben!

Belépők:

Parkbelépő: 1,5 EUR/fő

Dobsínai jégbarlang belépő: 8 EUR/fő

Szükséges felszerelés:

 • kényelmes, strapabíró túrabakancs, amit már betörtél, kérünk, ne sportcipőben gyere!
 • napszemüveg
 • fejlámpa+elemek
 • vizes palack vagy termosz
 • Kis hátizsák, amelybe a napi felszerelés belefér (esőkabát, fényképezőgép, távcső, napi szendvics, innivaló, fejlámpa)
 • Nagy hátizsák, amelybe az összes felszerelés belefér (hálózsák, ennivaló, ruhanemű, tisztálkodó szerek, ivóvíznek palack)
 • ruházat: strapabíró túraöltözet, meleg ruha,esőkabát, eső nadrág, polarpulóver, sapka, kesztyű, túrabotot nem ajánljuk, merta a szurdokokban nem fogod tudni használni, fel kell kötöznöd a zsákodra, és mindenbe bele fog akadni, akadályozni fog a mozgásban.

Gyógyszerek, egészségügy:

Ajánlott, hogy hozz magaddal láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, hasmenés elleni szert. Nem árt, ha van nálunk sebtapasz, fertőtlenítő esetleg fásli. A biztosítás kötelező, de nem hátrány, ha van Európai Egészségbiztosítási kártyád, amelynek kiváltása ingyenes és egyszerű!

 Pakolás, csomagolás:

Két táskát/hátizsákot hozzunk! Egy nagyobb táskába/ bőröndbe/hátizsákba pakoljuk azt, ami nem kell, hogy kéznél legyen a buszon, ez legyen strapabíró! A másik lehetőleg egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal tudunk vinni a napi túrákra, ebbe pakold az utiokmányodat, az ivóvizet, szendvicset, fényképezőgépet!  

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő vízum (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata