Hótalpas túra az erdélyi Hargitán {4 nap/3 éj}
2020-02-06-tól 2020-02-09-ig
Helian - túrázás
Gyalogtúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
4

Helian - túraidőtartam
3
időtartam
Egy gyönyörű 4 napos programra hívunk benneteket Székelyföld szívébe, Hargita megyébe. Tapasztalt túravezetők vezetésével, biztonságos terepen gyakorolhatjátok a hótalpazást, a hegység teljesen lavinabiztos! Lesz pálinkázás, wellnessezés, és még Segesvárt is megnézhetitek az utolsó napon.

Helian
Normál ár
85.000 Ft / fő
Előleg 34.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-01-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 3 éjszaka szállás díját panzióban, 2 ágyas szobákban
 • a reggeli árát 
 • reptéri transzfert Marosvásárhelyről a szállásra és vissza
 • a hótalpak bérleti díját
 • programokat, túravezetést
 • a túraszervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy költségét (Budapestről naponta Wizzair járat Marosvásárhelyre, jegyek már  3 000 Ft-tól kaphatóak)
 • a további étkezéseket 
 • belépőket (Wellness belépő 2.500 Ft)
 • az utasbiztosítást (kötelező!)
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • Budapestről néhány óra alatt ott lehetsz Erdély szívében a Madarasi Hargita közelében gyönyörű környezetben
 • Tapasztalt helyi túravezetők viszik a túrát, akik minden titkát ismerik a helynek (élővilág stb.)
 • A hegység teljesen lavinabiztos, itt nem kell tartanod attól, hogy elsodor a lavina
 • A Madarasi Hargita Erdély szent hegye, könnyű terrep, látványos télen is sokat kínál az idelátogatóknak.

Látnivalók

 • A Madarasi Hargita
 • Az Ivó völgye
 • Segesvár világörökségi helyszíne

Hasznos Információk

Létszám: Kis csoport, 6-12 fő

Utazás: egyénileg Marosvásárhelyre (Budapestről naponta indul a Wizzair repülőgép járata Marosvásárhelyre, jegyek 3 000 Ft-tól kaphatóak), onnan buszos transzfert biztosítunk a szállásra, Zetelakára (115 km, kb. 2 óra).

Szállás: a szállásunk egy panzióban lesz Zetelakán, 2 ágyas szobákban (egyágyas szoba felára: 14.900 Ft), külön fürdőszobával.

Étkezés: az alapár a reggelit tartalmazza, felár ellenében kérhető félpanzió a szálláson, vagy a faluban több étterem közül választhatjuk ki a vacsoránk helyszínét. A túrák idejére szendvics és innivaló szükséges. A félpanziós felár: 9.500 Ft/fő

Felszerelés/Ruházat: a túrákhoz hótalpakat, botokat és kamáslit biztosítunk. Lásd az oldal alján!!

Hóhelyzet: a túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában sem marad el, ebben az esetben a meghirdetett túra útvonalán gyalogtúra lesz megtartva.

Hazsnos információk
Moraru Norbert P
Moraru Norbert P
túravezető
,,Hargitai Medvepásztor” néven ismerik. Egész évben ideje egy részét a medvéknek, madaraknak és más vadállatoknak szenteli, webkamerákat üzemeltet a környéken, melyen folyamatosan követhetjük a medvék és más vadállatok életét, de saját medveleseiből szívesen megmutatja őket élőben is. Télen viszont, amíg a medvék téli álmukat alusszák, hótalppal oson az erdőkben, és az ébren lévő állatok nyomai után kutat.
Édesapjával kiskora óta járja a környék erdőit, ismeri azok minden kis zeg-zugát. Természetfotózással, -filmezéssel foglalkozik, vadállomány felmérésekben és nagy ragadozó kutatásokban vesz részt. A Filmdzsungel Nyomkereső című sorozatának rendezője és főszereplője.

Részletes program

1. nap: Budapest - Marosvásárhely (repülővel) - Zetelaka

16:15-kor érkezik a Wizzair járata Budapestről a Marosvásárhelyi repülőtérre. Innen a létszám függvényében kisbusszal és/vagy személyautókkal utazunk a Madarasi Hargita lábánál található Zetelakára (kb. 2 óra út). A szobák elfoglalása után kiosztjuk a felszerelést (hótalpakat, botokat, kamáslikat) a másnapi túrához. Vacsora közben megkóstoljuk a helyi szilvapálinkát.


2. nap: Hótalpas nyomkereső túra Ivó-völgyében

Első napra egy ismerkedő, bemelegítő túrát terveztünk, megismerkedünk a hótalpazással, a tájjal és a fenyvesek lakóival. Bármennyire is óvatosak és rejtőzködők az állatok, a fagyott téli táj a friss hó feltárja az élelem után kutató kis- és nagyvadak nyomait. Moraru Norbert természetvédelmi szakember segítségével a túra során megismerhetitek a vadállatok nyomait és betekintést nyerhettek egy nyomkereső mindennapjaiba. A túra helyszíne az időjárás függvényében változhat (ha nincs elég hó Ivó völgyében, akkor magasabbra megyünk). Este fakultatív programként ellazíthatjuk elfáradt izmainkat a székelyudvarhelyi Septimia Wellness Központban.(A belépő: 2.500 Ft)


3. nap: Madarasi Hargita túra (8 km, 400 m szintkülönbség)

Reggeli után indulunk autóval a Madarasi Hargita síközpontba, innen indul a mai hótalpas túra.

Első úticélunk a Szökő vízesés. Az ide vezető út tökéletes bemelegítő, mivel kevés szintkülönbséggel vezet el a különleges hangulatú fagyott vízeséshez.

A Szökő Láp (Rákosi Sáté), melyen áthaladunk Székelyföld egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt lápja. A Madarasi Hargita csúcsának (1800 m) északkeleti lejtőjén terül el, a Szökő Patak forrásvidékén, egy lucfenyvesekkel övezett, elláposodott tisztás formájában. Körülbelül 25-30 hektárnyi területet foglal el, 1700-1600 m magasságban. A vulkáni kitörések idején a hegyoldalban létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti száz-százötven méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz. Az innen kibuggyanó forrásvizek lassú lefolyásúak és a talajt alaposan átitatják, létrehozva egy különös, lápos-tőzeges élőhelyet. Néhol időszakos patakokat találunk, amelyek a forráslápokban eltűnnek. A tisztáson helyenként törpe lucfenyőkkel tüzdelt dagadólápok emelkednek ki. Ahol a hegyoldal erősen lejteni kezd, a víz újra előbukkan és létrejön a bájos vízeséséről jól ismert Szökő Patak. Az itt található dagadólápok és forráslápok az emberi beavatkozásokra roppant érzékeny élőhelyek, ezért természetvédelmi értékük kiemelkedő. Bennük szép számban tenyésznek jégkorszaki maradványfajok, amelyek túlélését a Hargita hegység hűvös klímája segítette elő. Nagy részük a ritka és sérülékeny fajok “vörös listáján” szerepel.

Miután elfogyasztjuk szendvicseinket, a Hargita hegyvonulatának legmagasabb pontját, a Madarasi Hargita csúcsát vesszük célba. A többszörösen megénekelt, székelyek “Szent hegyének” titulált csúcsról gyönyörű kilátás nyílik a környező havasokra. Szép tiszta időben a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata látható.

A napot a jól megérdemelt vacsorával zárjuk, melyet elfogyaszthatunk valamelyik étteremben a Madarasi Hargitán (vagy a szálláson, ha a félpanziós ellátást választottuk).


4. nap: Városnézés Segesváron és hazaindulás

9:00-kor elhagyjuk a szállást. Útközben megállunk Segesváron, ahol kb. 3 óra áll rendelkezésre körülnézni, mielőtt tovább indulunk a marosvásárhelyi repülőtérre. A szászok földje északi határán fekvő város egyike az Erdély német nevét adó hét várnak. A városban napjainkig fennmaradtak a középkori német építészet műemlékei. Segesvár történelmi központja 1999 óta a Világörökség része. A repülőgépünk Marosvásárhelyről Budapestre 16:45-kor indul.


Fontos tudnivalók

A hegység:

A Madarasi Hargita a Hargita hegyvonulatának a legmagasabb (1801 m) része, többszörösen megénekelt, a székelyek "Szent hegye". Csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a terjedelmes, 20 - 25 km széles Hargita-fennsíkra, a Libán-tetőre, a Görgényi havasokra, Gyergyói havasokra, Hagymás hegységre. Nyugati irányban látszik az Ivó-feje, Berszán-sarok, Kecskevész-szikla, mögöttük csaknem az egész Erdélyi-medence. Szép tiszta időben látható dél - délnyugat irányban a Rika-hegység, Királykő, Fogarasi havasok a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata. Délkeletre a Rákosi-Hargitát, keletre a Csíki havasokat és a Csíki-medencét figyelhetjük meg.

Nagyon fontos információ, hogy a hegység lejtésének köszönhetően itt  - ellentétben a szlovák és osztrák, túrákkal - itt nem kell lavinától tartani, itt soha nincs lavinaveszély!

Túrák nehézsége 

A túra átlagos erőnléttel teljesíthető, nem szükséges korábbi hótalpas tapasztalat sem, aki még sosem próbálta, az is bátran jelentkezhet erre a programra! A túravezetőnk a túra elején megmutatja a hótalp használatát, és praktikus információkkal lát el bennünket. De a hegyekben azonban bármikor lehetnek extrém körülmények is, amely nehezítheti a túrát, és ilyenkor az állóképességre, hidegtűrő képességre is szükség lehet. Természetesen rossz idő esetén a túravezető egy rövidebb programot fog kitalálni, vagy alternatív lehetőségeket. A túra hossza egyáltalán nem nagy, itt döntő tényező a hó mélysége, állaga. Kemény, fagyott havon könnyű a járás; a megcsúszást a hótalpak alján lévő fogak akadályozzák. Friss porhóban azonban a hótalppal is elsüllyedhetünk, igaz messze nem annyira, mint ha nem volna rajtunk. A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására. 

Felszerelés/Ruházat 

 • Szélálló kabát és nadrág (síruha is jó lehet)
 • bejáratott magas szárú téli bakancs (amire rögzítjük a hótalpat)
 • kamásli (tudunk adni)
 • meleg zokni
 • réteges öltözet 
 • sapka
 • meleg kesztyű 
 • 25-30 l-es hátizsák
 • napszemüveg/ sí szemüveg
 • vizes palack vagy termosz
 • némi ennivaló a túrára (szendvics, csoki, meleg tea)

Szállás 

A szállásunk egy panzióban lesz Zetelakán, 2 ágyas szobákban (felár ellenében kérhető egyágyas szoba is), külön fürdőszobával. Szállásunkról a környék egyik legrégebb óta vendégfogadással foglalkozó szállásadója gondoskodik, a híres erdélyi vendégszeretet mintaképe, aki helyben készített ételekkel, hagyományos ízekkel vár minden reggel az asztalhoz. 

 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata