Harkányi wellness és gyalogtúra a Villányi-hegységben (3 nap/2 éjszaka)
2021-02-26-tól 2021-02-28-ig
Helian - túrázás
Gyalogtúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Szép tél végi gyalogtúrát ajánlunk az ország legdélibb és mediterránabb hegységében. Természetesen nem marad ki a villányi borkóstolás, a Máriagyűdi kegytemplom, vagy a csodálatos panoráma kilátóplatform a Nagyharsányi szoborparkban. Itt szakvezetéssel felmegyünk a kúpos formájú ördög szántotta hegy csúcsára is, ahol február végén virágzik a Magyar Kikerics csak itt megtalálható egyedei! A nap végén a harkányi gyógyfürdőben lazíthatunk.

Helian
Normál ár
39.900 Ft / fő
Előleg 1 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-01-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 2 éjszaka szállást 3*-os hotelben, 2 ágyas szobában
 • egy fél napos belépőt a Harkányi Gyógyfürdőbe
 • transzfert a szállásról a túrahelyszínekre
 • 6 tételes borkóstolót a Günzer Pincészetben
 • a túravezetést
 • a túraszervezést
 

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • a belépőt és a szakvezetést a Szoborparkba és a Szársomlyóra 
 • a reggelin felüli étkezések árát
 • az utazást Harkányba


Miért válaszd ezt a túrát?

Könnyű tél végi túra az ország legdélibb és mediterránabb hegységében. Ennél közelebb a tengerhetsz most nem is kerülhetsz :)

Finom borok, szép kilátás, lazulás a gyógyfürdőben Harkányban, és egy kis spirituális feltöltődés a Gyűdi zaránkokhelyen és a cukrászdában. Gyerekekkel is jó lehet a program, legfeljebb ők mustot kóstolnak.

Látnivalók

 • Nagyharsányi szoborpark és Kikerics panoráma sétány
 • A Szársomlyó-hegy
 • Günczer Tamás pincészete
 • A Máriagyűdi kegytemplom
 • A Villányi-hegység a Tenkes-heggyel

Hasznos Információk

Létszám: 8 - 16 fő, KIS CSOPORT!

 Utazás: Egyénileg Harkányba, a szállásra 

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobában, reggelivel egyágyas felár 10.000 Ft

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Benovics Gábor

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0. nap: érkezés Harkányba

A délutáni órákban érkezés egyénileg a szállásra, Harkányba. Aki szeretne, már ma is megmártózhat a Harkányi Gyógyfürdő messze földön híres vizében, és kellemesen ellazulhat a kinti vagy a benti medencékben. Vacsora egyénileg, a városban számos étterem várja a turistákat.

1. nap: Harkány – Nagyharsány (Szársomlyó) – Villány - Harkány (Gyalogtúra táv: 5 km, kb. 3 óra)

Találkozó a szálláson. Innen kisbuszunkkal elmegyünk a Nagyharsányi szoborparkba. A szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza, ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont. A mintegy 130 szobor többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. A szoborparkot övező, a Szársomlyó részét képező sziklafal peremén új panorámasétány létesült, amely lehetővé teszi a látogatók biztonságos mozgását a bemutatóhelyen, illetve megóvja a terület növényvilágát a taposási kártól, hiszen a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal ellátott fém járófelületen haladnak. A sétány a magyar kikericsről kapta nevét, amely a hegy déli oldalának emblematikus növénye. A kilátás innen páratlan a környékre. Itt elindulunk fel a Szársomlyó meghódítására, amely a Villányi-hegység legmagasabb tömbje. A paplanernyősök rendszerint innen indulnak a kalandos repülésükre. A hegy egyébként szigorúan védett, és kizárólag szakvezetővel látogatható. A Szársomlyó élővilága igen egyedi. A szubmediterrán klímaterületen botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A hegy tetején és keleti részén bokornövésű ritkás karsztbokorerdő társulás látható. Innen Villányba buszozunk, ahol részt veszünk egy 6 tételből álló borkóstolón Villány egyik legjobb borászatában. Innen visszatérünk Harkányba, hogy legyen még idő a híres Harkányi Gyógyfürdőben lazítani, amely Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye. Az Európában egyedülálló harkányi gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre. Ásványi anyag tartalma literenként több mint 1000 mg.


2. nap: Harkány – Máriagyűd – Villányi-hegység gyalogtúra – Harkány (gyalogtúra táv: kb. 10 km)

Ma a reggeli után Máriagyűdre buszozunk. Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több zarándokút csomópontjában fekszik. Évszázadok óta ad vigasztalást az ideérkező zarándokoknak. A barokk stílusban épült kegytemplomtól keletre található a szentkút. Ennek vizét a „gyűdi korsókban” vitték haza az idelátogató zarándokok. Máriagyűdön Mária-napkor és minden jelesebb katolikus ünnepen búcsút tartanak, évente 25-27 alkalommal. Rengetegen zarándokolnak el ide a katolikus hívők közül. A templom mellett egy Látogatóközpont is épült, ahol apró kegytárgyakat is vehetünk, illetve a templomot audio guide használatával alaposabban is megismerhetjük.

Innen elindulunk túrázni. Felfűzzük a Csodabogyó Tanösvényt, amelynek névadója egy örökzöld cserjeféle, amelynek tüskés ágvégei ellaposodnak, ezeken találjuk piros bogyós terméseit. A tanösvényt követve számos érdekességet mesél túravezetőnk, a hegy oldalában pedig egy kilátót is találunk, ahonnan délre tekintve láthatjuk Siklóst és Máriagyűdöt, a Dráva medencét. Végig megyünk egészen a Csukma-hegyig, majd szőlősorok mentén visszaereszkedünk Máriagyűdre, ahol betérünk a Czukorborsóba… „Mielőtt hátraszaladsz a kertbe, és szemed elé tárul a Tenkes hegy, a Siklósi Vár és Máriagyűdi Kegytemplom gyönyörű képe és sehol sem találsz cukorborsót a kertben, akkor lassítsd le a lépteidet, kérj egy pohár bort, kávét és kóstold meg a saját készítésű süteményeket, élvezd a pillanatot."

A ház hangulata különlegessé teszi a mindennapot, még szebbé az ünnepet. Hamisítatlan vidéki vintage hangulat, a kávézóban és a kertben is. A Czuki műhelyéből, sütemény és csokoládé illata terjeng keveredve a mező és erdő illatával. A kulináris élvezetek után buszunkkal visszatérünk Harkányba. Utazás egyénileg haza.


Fontos tudnivalók

Időjárás:

 A Villányi- hegység klímája kifejezetten mediterrán jellegű. Az átlagos évi napfénytartam a Szársomlyón magas, 2000–2100 óra, az évi átlagos hőmérséklet 11°C. Mediterrán vonás az is, hogy a csapadékeloszlás kettős maximumú: tavaszi és őszi. A tavasz is itt köszönt be először.

 Túrák nehézsége:

 A túrák inkább hosszú sétának nevezhetőek, hiszen egyik sincs 10 km felett.  Aki szokott kirándulni, egy kellemes fáradtságon kívül nagyobb kihívás elé a túra nem fogja állítani. Az első nap végén a gyógyfürdőben pihentethetjük izmainkat, a második napon egy egyedi cukrászdában tudjuk magunkat megjutalmazni.  

 Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes, bejáratott túracipő, vagy bakancs, esőkabát,
 • Felszerelés: kisméretű hátizsák, napszemüveg, kis harapnivaló (müzliszelet, dió, mogyoró), fényképezőgép, 2 liter víz/folyadék (nem alkohol).

Szállás:

Elhelyezés 2 ágyas fürdőszobás hotelben reggelivel Harkányban. Ehhez belépőt biztosítunk a Harkányi gyógyfürdőbe.  

Éld át velünk a kalandot!
Villányi-hegység


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata