Normál ár |
74.000 Ft / fő
|
Előleg | 30.000 Ft / fő |
Jelentkezési határidő | 2023-06-05 |
Last Minute ár |
66.000 Ft / fő |
Előleg | 26.000 Ft / fő |
A részvételi díj tartalmazza:
|
A részvételi díj nem tartalmazza:
|
Létszám: 8 - 16 fő, KIS CSOPORT!
Utazás: Egyénileg Palkonyára, a szállásra
Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobában, reggelivel
Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján
Érkezés a délutáni órákban Palkonyára, ahol a szállásunk lesz. Magyarország leghíresebb vörösbortermő vidéke ez a régió, ahol a terroir különleges adottságai mellett a több évszázados borászati tradíció és az itt élő emberek hite és munkája adja a borok lelkét, s a borvidék vonzerejét. Vendéglátóink szeretettel és palkonyai történetekkel fogadnak. A szállás elfoglalása után szabad program, séta a faluban és a védett pincesoron.
Reggeli után elővesszük a túrabakancsot és irány az erdő! A túrát egy Palkonyán lakó szarvasgomba szakértő kíséri, aki beavat minket a különleges gomba világába, és mesél a gomba felderítési módjáról és a kutyával keresés betanításáról. Ez a magas értéken jegyzett misztikus gomba napjainkban ismét az érdeklődés középpontjába került, amelynek egy-egy faja szerencsére Magyarországon is megterem. Találgatásokat, becsléseket elkerülendő azt lehet mondani, hogy ismeretlen mennyiségben terem, gyakran csak sejthető termőhelyeken és az időjárástól, talajviszonyoktól függően. A szarvasgomba, sok más föld alatt élő rokonához hasonlóan, életközösséget alkot egy fával vagy cserjével, úgy, hogy annak gyökeréből táplálkozik. A fa könnyebben jut ásványi anyagokhoz a gomba segítségével, a gomba viszont más tápanyagokat – pl. cukrot – kap a fától. Általában 10-30 centiméterre a föld alatt él, ezért nem könnyű feladat megtalálni. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre, és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Ízletes és ritka, éppen ezért drága, és előkelő. Gasztronómiai vonatkozását tekintve jól mutat a menükártyán, az étlapon, de főleg egy szelet libamájon. A túra után szarvasgomba kóstolón veszünk részt a Trifla Kóstolóházban (3 féle kence, kovászos házi kenyérrel, egy-egy pohár borral) A program kb: 10-14 óráig tart, utána szabad program a faluban. Ha már itt vagyunk érdemes egy fakultatív vonatos kirándulást (2 megálló) tennünk Villányba is (8 km), egy-két üveg finom bort is vásárolhatunk és sétálhatunk egyet a pincesoron.
A mai finom reggelink után ismét nekivágunk a Villányi-hegységnek, ezúttal viszont gombák helyett szőlősorok és borászatok felfedezésére indulunk! A Vylyan Pincészetnél hosszabb időre megpihenünk, ha van rá igény, akkor egy pincelátogatáson is részt vehetünk. A pincészet 1994-ben palackozta első borait, mintegy 125 hektáron gazdálkodik (ebből 35 hektár 2006-ban még nem termő) és főleg kékszőlőket termeszt, nemzetközi fajtákat és hagyományos magyar fajtákat is. Ültetvényeik dél-délkeleti tájolású dűlőkben fekszenek. A dűlőnevek: Dobogó, Pillangó, Mandolás, Városhegy, Gombás. A Vylyan nyerte el Az év pincészete címet 2008-ban. A pincészet a méltán híres Fekete-hegy tövében található, amelynek oldalában vannak a legjobb szőlő termő területek és egy fokozottan védett természeti területet is találunk. Nevét az elhelyezkedéséből kapta a hegy, mert bizonyos napszakokban a Szársomlyó árnyékot vet rá és teljesen feketének látszik. A túra végén visszatérünk Palkonyára, a szállásunkra. Elbúcsúzunk a békés villányi hegyvonulatoktól és kedves vendéglátóinktól, utazás haza egyénileg.
A túrák inkább hosszú sétának nevezhetőek, hiszen egyik sincs 10 km felett. Aki szokott kirándulni, egy kellemes fáradtságon kívül nagyobb kihívás elé a túra nem fogja állítani. A túrákra viszont fontos a vízálló és bejáratott lábbeli, mert sokszor haladunk majd patakmeder mellett, vízfolyásokon kell átkelni.
Felszerelés/Ruházat:
Elhelyezés a Villányi Borút egyik legkedvesebb falvában, Palkonyán, igényesen felújított parasztházakban, 2 ágyas szobákban lesz, külön fürdőszobával, és reggelivel.