Gyalogtúra a Mecsek csúcsára és a magyar Svájc völgyébe {3 nap/2 éj}
2021-01-29-tól 2021-01-31-ig
Helian - túrázás
Gyalogtúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Ha még nem ismered a Dél-Dunántúl legszebb hegyvonulatait és szereted a titkos völgykatlanokat, csordogáló patakokkal és pisztrángos tóval, akkor gyere és utazz 3 napra a Mecsek lábához, Pécsváradra. Szállásunk a Pécsváradi Várban, hangulatos környezetben lesz, a várból kilépve egyből csúcshódító túrára indulunk a Mecsek csúcsára, a Zengőre (682 m).

Helian
Normál ár
39.900 Ft / fő
Előleg 1 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-01-11Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 2 éjszaka szállást az István Király Szállodában, 2 ágyas szobában
 • egy gyógynövényes tea kóstolót a Pécsváradi Várban
 • az ebédet Óbányán, egy különleges lakásétteremben
 • a túravezetést
 • a túraszervezést
 

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • a további étkezések árát
 • az utazást a helyszínre
 • a belépők árát


Miért válaszd ezt a túrát?

 • Ismerd meg a Mecsek legszebb részeit, a Zengőt és Óbányát
 • Aludj egy középkori vár szállodájában, a Pécsváradi Vár István Király Szállodájában
 • Túrázz téli körülmények között, ha szerencsénk van akkor gyönyörű csipkecsodás havas-deres tájban! :)
 • Próbálj ki egy lakáséttermet Óbányán, ahol különleges fogásokkal várják a betérő vándorokat

Látnivalók

 • A Dél-Dunántúl és a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő (682 m) az új kilátóval, mely lehet az ország legjobb kilátója lesz
 • A Pécsváradi Vár 
 • Az Óbánya-Kisújbánya közötti völgykatlan, a Ferde-vízesés és a Pisztrángos tavak, a Csepegő szikla a Mecsek legszebb útvonala
 • Óbánya takaros házai, amit "magyar Svájcként" emlegetnek

Hasznos Információk

Létszám: 8 - 12 fő, KIS CSOPORT!

ÚJDONSÁG! A programra foglalhatsz előleg fizetése nélkül is - az előleg összege jelképesen 1 Ft! :) A részvételi díjat csak indulás előtt 1 héttel fogjuk kérni. Tehát ha mégsem indul a program vagy Te nem tudsz részt venni rajta, akkor sem ér semmilyen veszteség!

Utazás: Egyénileg Pécsváradra, a szállásra 

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobában, reggelivel 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0. nap: Érkezés egyénileg Pécsváradra

Érkezés az délutáni órákban. Bár ezt a helyet „Pécsváradi vár” néven ismerjük, az elnevezés félrevezető, mert ez az épületegyüttes soha nem volt hadi értelemben vett vár. Egy erődített hajdani szerzetesi monostor ez, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, Géza fejedelmi udvarháza volt. Pécsvárad a monostor által vált országos jelentőségű állam- és egyházszervezési központtá.  Pécsvárad ezer esztendeje szerves központja egy kisebb tájegységnek, a Keleti-Mecseknek: déli lejtőjén, a Mecsek legmagasabb csúcsa, a 682 méter magas Zengő lábánál. Szállásuk az István Király szállodában lesz. A szállodát is magában foglaló épület még a 18. században, a birtok gazdasági irodái számára épült. 1957 és 1987 között a vár területén régészeti kutatások zajlottak, melyek során a szakemberek feltárták és láthatóvá tették a török időben ledőlt épületek alapfalait, restaurálták a 10. századi épületet - benne a kápolnát is -, valamint kialakították a kőtárat és látogathatóvá tették a monostor megmaradt részeit. A 1980-as évek végén a korábbi irodák helyén éttermet, a fölött pedig szállodát létesítettek.


1. nap: autóval Pécsvárad - Óbánya, innen gyalogtúra az Óbánya – Kisújbánya – Réka kunyhó –Óbánya útvonalon (Táv: 15 km)

Ma a reggeli után autóinkkal Óbányára utazunk (14 km). Óbánya egy elzárt kis völgyben lévő község Baranya megyében. Óbányát gyakran a “magyar Svájc”-ként emlegetik német nemzetiségű lakosai miatt. A település területe már az Árpád korban is lakott volt, önálló településként viszont csak a 18. századtól jegyzik. Óbánya volt az első magyar falu, ami megkapta a Koós-Károly díjat 1992-ben. A parkolóban hagyjuk az autókat, és elindulunk felfedezni a Mecsek legszebb és látványosabb útvonalát! Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó völgy a Keleti-Mecsek legismertebb és egyik legszebb patakos völgye. A bővizű patak kisebb-nagyobb zuhatagokon, vízeséseken halad Mecseknádasd irányába. A völgyben olyan természeti csodákat láthatunk, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő szikla. Kisújbánya - a következő állomásunk, ahol elhagyjuk a kéktúra útvonalát - egy meglehetősen „új” falu. 250 éve épültek itt az első házak, amelynek lakói a vadonatúj üveghutákat szolgálták ki. Az üveggyártás meghatározó volt a falut alapító német telepesek számára, pedig a források kimerülésével ez a tevékenység alig harminc év alatt tovább is állt innen. Ezután a falu lakói elsősorban fa mezőgazdasági eszközök és klumpa készítésével foglalkoztak, innen kapta a nevét a Klumpás étterem, amely sajnos mára bezárt. Tovább indulva felfelé haladunk a gerincre, majd a Somos-hegy nyergéből leereszkedünk a Réka kunyhóhoz, ahol szomjunkat az Etelka-forrásnál olthatjuk. Idilli hely, ahol hatalmas fenyőfák és egy kis kulcsosház várják a turistákat. Innen tovább haladunk vissza Óbánya irányába, de még felmászunk a Belátó kilátóra, 356 méteres magaslatáról az egyutcás kis település fehéren sorakozó házaira és az annak otthont adó szorosra lehet rálátni, a kilátás valóban nagyon szép. Leereszkedünk a faluba, és betérünk az egyik takaros kis parasztházba, ahol már várnak minket! Itt működik ugyanis a Láblógató Lakásétterem, ahol különleges, több fogásos ebéddel várják a csoportot, a házigazdák nagy szeretettel és barátsággal fogadják a betérő vándorokat. Mottójuk: "A tányérra szedett otthon". A jó hangulat és a kellemes lazítás, melegedés és persze a finom ebéd után autóinkkal visszatérünk Pécsváradra, a tegnapi szállásunkra.


2. nap: gyalogtúra a Pécsvárad – Zengő – Pécsvárad útvonalon (Táv: 11 km), délután utazás haza

Reggel a közös reggeli után találkozunk a vár udvarán, és a kapun kilépve elindulunk felfelé a Zengő lejtőjén, lassan-lassan elhagyva a települést. Egyik nyeregből a másikba kapaszkodunk, végül elérünk a Viki pihenőhöz, ahol megpihenünk és melegebb öltözetet veszünk, mert itt már fúj az északi szél a nyeregben.Innen tovább emelkedve már csak egy kis nekirugaszkodás a Mecsek teteje, a Zengő (682 m). Itt találjuk a 2020. júniusában átadott 22 méter magas, hét szintes kilátót, amelynek a tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni. A Zengő csúcsán méretes fák állnak, elég közel a toronyhoz, így az alsóbb szinteken járva kicsit olyan, mintha egy lombkorona-sétányon jutnánk egyre feljebb. Az ötödik szinten már láthatunk valamit a tájból, a hatodikról szépen látszik a Misina csúcsa a Tv-toronnyal, de a teljes körpanoráma a legfelső kilátószintről élvezhető csak igazán. A csúcstól néhány méterre már látszanak a Zengő-vár erősen romos falmaradványai. Az itt látható várrom középkori eredetű, a római korban őrtorony állt a helyén. Szép időben még a Badacsony is körvonalazódik! Itt elfogyasztjuk a csúcscsokit és kortyolunk a termoszunkból majd visszaereszkedünk a pihenőhöz, majd egy másik úton térünk vissza Pécsváradra. (Technikai információ: a túrához tartozó egyes képek még a nyár folyamán készültek a kilátóról és környékéről, mivel idén nyáron készült el a kilátó, ez lesz az első tele :). A túra után elbúcsúzunk a Mecsektől és a csapattársaktól, utazás haza egyénileg.


Fontos tudnivalók

 Túrák nehézsége:

 A túrák inkább hosszú sétának nevezhetőek, hiszen egyik sincs 10 km felett.  Aki szokott kirándulni, egy kellemes fáradtságon kívül nagyobb kihívás elé a túra nem fogja állítani. A túrákra viszont fontos a vízálló és bejáratott lábbeli, mert sokszor haladunk majd patakmeder mellett, vízfolyásokon kell átkelni, illetve december lévén még hó is eshet a Mecsekben!

 Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes, vízálló, bejáratott túrabakancs, meleg ruha, réteges öltözet, sapka, kesztyű, túrabot (nem kötelező, de ajánlott!)
 • Felszerelés: kisméretű hátizsák, napszemüveg, kis harapnivaló (müzliszelet, dió, mogyoró), fényképezőgép

Szállás:

Elhelyezés a Pécsváradi Vár épületében található István Király Szállodában lesz, amely 2020-ban teljes felújításon esett át. A pécsváradi vár a Szent István király által alapított bencés monostorra épült, ez a város egyik legjelentősebb középkori emléke, amely még a 18. században épült, a vár belső udvara nagyon hangulatos, esküvők és színházi előadások helyszíne. Szállásunk 2 ágyas szobákban lesz, külön fürdőszobával, és reggelivel. 

Éld át velünk a kalandot!
Zengő kilátó


Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata