Ehető vadnövények gyalogtúra a Mecsek erdeiben (2 nap/1 éjszaka)
az időpont tervezés alatt
Helian - túrázás
Gyalogtúra
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
?

Helian - túraidőtartam
?
időtartam
A mai globalizált világban a „műanyag” és ezer kilométerekre szállított, tápoldatozott zöldségek korában kezdünk ráébredni, hogy nincs egészségesebb és frissebb az erdőben gyűjthető vadon termő növényeknél. Gyökerek, termések, gombák, virágok, mikor mi elérhető. Túravezetőnktől sok mindent megtudhattok ezekről a növényekről.

Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints az "Érdeklődöm" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

  • 1 éjszaka szállást 
  • a reggelit 
  • a túraszervezést
  • a túravezetést
  • belépőt az Orfűi malmokba

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

  • + 1 éjszaka opcionális (ha előző este szeretnél megérkezni annak az árát nem tartalmazza a csomag, de választható!)
  • a reggelin felüli étkezések díját


Miért válaszd ezt a túrát?

A Mecsek hazánk egyik legváltozatosabb hegysége. Orfűn pedig minden a medvehagymáról szól, de meg fogjátok látni, hogy még mennyi érdekes növényt fogunk találni. A túravezetőnk igyekezni fog  az ehető vadnövények világába bevezetni, de sokat mesél a Mecsek mondavilágáról, kultúrájáról, geológiájáról, és történelméről. 

Látnivalók

Hasznos Információk

Létszám: 8 - 16 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg Orfűre, a szállásra 

Szállás: Natúra panzió és Apartmanház Orfű (lásd https://naturaorfu.hu/ )

Étkezés: Reggeli, és közben amit találunk :)

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Benovics Gábor

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0. nap: érkezés egyénileg Orfűre (opcionális)

Ha valaki úgy dönt, van rá lehetőség, hogy már péntek este megérkezzen a szállásra, de ennek költsége nincs benne az alap árban. Ha messziről érkezel, akkor érdemes már pénteken ide utaznod és kipihenve kezdeni a másnapi túrát. 

A szállás nagyon szép, igényes helyen lesz Orfűn!


1. nap: Orfű és környéke kb. 6-8 km

A mai napon elsősorban Orfű környékén található ehető vadnövényekkel illetve gyógynövényekkel fogunk foglalkozni. Nem mellékesen meglátogatjuk a Mecsek legbővízűbb forrását a Vízfő-forrást, és betekintést nyerünk a malmok világába, ahol nagyon finom helyben sütött péksüteményekkel is barátságot köthetünk. A túravezető a növények mellett a térség történetét is bemutatja, és megnézzük a Medvehagyma házat is, hiszen Orfű többek között erről a növényről is híres.


2. nap: Dömörkapu - Tettye - Dömörkapu kb. 6 km

A mai napon a szállást elhagyva a Dömörkapuhoz indulunk vagy a saját kocsinkkal, vagy a túravezetővel. Innen kezdjük a túrát, keresztülmegyünk a néhai vidámparkon, gyönyörű lejtősztyeppéket látunk vadvirágokkal, számos kilátópontot fűzünk fel, míg a nap végén visszatérünk a parkolóban hagyott autónkhoz. A mai napon is számos ehető vadnövény vár ránk, az erdei gyömbérgyörkértől kezdve a nagy Ezerjófűig, vagy az Orbáncfű, a pirítógyökér. Közben sokat megtudhattok a néhai vidámpark történetéről a pécsi kilátópontokról, vagy a gyalogos turizmus kezdeteiről. Hazautazás egyénileg.


Fontos tudnivalók

Időjárás:

A Mecsek éghajlata igen kellemes. Hazánkban itt érvényesülnek legjobban a szubmediterrán hatások. Az évi csapadék 710 mm körül mozog, a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát. Az ősz talán itt a leghosszabb és legkellemesebb az országban és a Villányi-hegységgel karöltve a tavasz is itt köszönt be először.

 

Túrák nehézsége:

Ez most nem elsősorban a gyaloglásról szól, hanem az ehető gyógynövényekről, és vadnövényekről. Nem fogunk sok kilométert megtenni, lehet, hogy egy mezőn elszöszmötölünk hosszasabban, mielőtt továbbhaladnánk. A lényeg a jókedv, a növényismeret. Közben szép dolgokt is látunk, az Orfűi malmokat, a Vízfő tanösvényt, és sok kilátót a Mecsek felett. Naponta nem fogunk 10 km fölé menni, ez inkább növényismereti séta!

 

Felszerelés/Ruházat:

  • Ruházat: kényelmes túracipő, esőkabát,
  • Felszerelés: kisméretű hátizsák, napszemüveg, kis harapnivaló (müzliszelet, dió, mogyoró), fényképezőgép, víz/folyadék, zacskó, ha valamit találunk, s szeretnéd magddal vinni :) 
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


made by Marketing Soul Kft.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata