Ehető vadnövények gyalogtúra a Kelet-Mecsek erdeiben
dátum: 2021-05-07 - 2021-05-09
Helian - túrázás
Gyalogtúra
2
könnyű
kevés hely van
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
A mai globalizált világban a „műanyag” és ezer kilométerekre szállított, tápoldatozott zöldségek korában kezdünk ráébredni, hogy nincs egészségesebb és frissebb az erdőben gyűjthető vadon termő növényeknél. Gyökerek, termések, gombák, virágok, mikor mi elérhető. Túravezetőnktől sok mindent megtudhattok ezekről a növényekről. Közben a Mecsek legszebb részein túrázunk érintve az ún. Magyar Svájc-ot – Óbányát, és Püspökszentlászlót, ahol Mindszenti bíboros is kényszerű száműzetését töltötte. Szállásunk az Almalomb étteremhez tartozó felújított parasztházban lesz .

Helian
Normál ár
29.900 Ft / fő
Előleg 11.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-05-04Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 1 éjszaka szállást apartmanban, 2 fős használattal
 • a reggelit az Almalomb étteremben 
 • a túraszervezést
 • a túravezetést
 • két transzfert a túra kezdőpontjára és vissza
 • látogatást egy méhészetben

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • + 1 éjszaka opcionális (ha előző este szeretnél megérkezni annak az árát nem tartalmazza a csomag, de választható!)
 • a reggelin felüli étkezések díját
 • a belépőket (kb. 1600 Ft, kedvezményes 800 Ft) 
 • az utazást Hosszúheténybe a szállásra
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

A Mecsek hazánk egyik legváltozatosabb hegysége. A szállásunk egy régi felújított malomban lesz, a hely és az itteni kulináris élvezetek gazdag tárháza már önmagában is nagy vonzerő. A túraútvonalak, amiket összeválogatunk a két napra a Mecsek talán legszebb részeit keresi fel. A túravezetőnk pedig bevezet az ehető vadnövények világába az évszaknak megfelelően, de sokat mesél a Mecsek mondavilágáról, kultúrájáról, geológiájáról, és történelméről. 

Látnivalók

 • Az Almalomb a térség leghíresebb étterme
 • Püspökszentlászló varázslatos települése a kastéllyal és az arborétummal
 • Óbánya a "magyar Svájc"
 • A Pécsváradi vár
 • Zengővárkony a szelidgesztenyés - Rockenbauer Pál végső nyughelye
 • A Zengő az új kilátóval, a lokátorharc színhelye, a Mecsek legmagasabb pontja
 • Az ehető vadnövények világa

Hasznos Információk

Létszám: 8 - 16 fő, KIS CSOPORT!

Kedvezmény: 3-4 fős családoknak baráti társaságoknak egy apartmanban való elhelyezés esetén 5000 Ft/fő kedvezmény!

+ 1 opcionális éjszaka ára: 16.500 Ft/fő kétágyas elhelyezés esetén, 3 fős elhelyezés esetén 11.000 Ft/fő 

Utazás: Egyénileg Hosszúheténybe, a szállásra 

Szállás: 2-4 ágyas apartmanokban, reggelivel az Almalomb Étterem és Kávézó apartmanjaiban

Étkezés: Az étkezések az Almalomb étteremben kerülnek felszolgálásra, amely egyben a szállásunk üzemeltetője is. Az étteremnek egy 19. századi felújított vízimalom ad otthont, a konyhája rengeteg elismerést kapott a 2016-os megnyitása óta. A túra ára tartalmazza a reggelit is, és lehetőség van vacsora előrendelésére ill. ebédcsomag igénylésére is!  

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Benovics Gábor

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

0. nap: érkezés egyénileg Hosszúheténybe (opcionális)

Ha valaki úgy dönt, van rá lehetőség, hogy már péntek este megérkezzen a szállásra, de ennek költsége nincs benne az alap árban. Ha messziről érkezel, vagy kedveled a felújított parasztházak hangulatát, akkor érdemes már pénteken ide utaznod és kipihenve kezdeni a másnapi túrát. 


1. nap: Hosszúhetény – Püspökszentlászló – Cigány-hegy – Kisújbánya – Óbánya Réka kunyhó– Püspökszentlászló – Hosszúhetény (Táv: 19 km 350 méter szint)

Találkozó a szálláson az Almalombban. Innen kisbuszunkkal elmegyünk Püspökszentlászlóra, amely a Keleti-Mecsek ékszerdoboza, a Zengő északi oldalában, mélyen az erdőrengeteg szívében fekvő apró, egyutcás falu. A település elnevezését a legenda szerint Szent László királyról kapta, aki egy alkalommal ezen a vidéken, a Zengő rengetegében vadászott. Innen a Cigány-hegyre túrázunk. Közben ehető vadnövények után kutatunk: vadalma, vadrózsa, galagonya, málna, bükkfa termés, mogyoró, szelídgesztenye, torzsás ecetfa, csipkebogyó. Túravezetőnk beavat a növények titkaiba, felhasználásukba, illetve kóstolni is lesz lehetőség. A Cigány-hegyre érve az itt található kilátót 1978-ban a Kárászi erdészet építtette. Innen gyönyörű kilátás nyílik a környező, erdő borította hegyekre, völgyekre a Zengőre, sőt még a Misinán a TV torony is feltűnik a horizonton. Kisújbánya már csak egy „macskaugrás”, az is lefelé. A Klumpásba betérhetünk egy kis frissítőre. Utunk következő szakasza a Kelet-Mecsek egyik legszebb völgyén, az Óbányai-völgyön vezet keresztül. Vadregényes szűk völgy ferdelépcsős vízeséssel és az ún. Csepegő-sziklával, amelyen a mohaszőnyeget mészkőréteg vonja be. Innen részben az Üvegesek útját követve a Réka-kunyhóhoz túrázunk, amely három patak találkozásánál az Etelka-forrás mellett található. Püspökszentlászlóra visszatérve egy nagyon kedves házaspárhoz térünk be, ahol igazán finom mézet kóstolhatunk és vásárolhatunk. A buszunkkal visszatérünk a közelben lévő szállásra, ahol a begyűjtött ehető vadnövényeket tovább kóstolhatjuk. Az étteremben különböző gyógynövény teákkal várnak majd ránk, stílusosan zárva a napot. Vacsorázni szintén az étteremben tudunk.


2. nap: Hosszúhetény – Zengővárkony – Pécsvárad – Zengő – Hosszúhetény (Táv: 15 km, 400 méterr szint)

Ma a reggeli után Zengővárkonyra buszozunk. Zengővárkony különlegessége, hogy a csaknem negyven hektár területű, ősi szelídgesztenyésben több százéves famatuzsálemek is élnek, ha szerencsénk van találunk szelídgesztenyét is a fák alatt lepotyogva. Bár a gesztenyefák sajnos egyre rosszabb állapotban vannak, a gyönyörű erdő földöntúli nyugalma ragadta meg Rockenbauert is életében olyannyira, hogy végső nyughelyéül a fák árnyékait válassza. A gesztenyés szélén, majd kertek között haladunk. Az egyik nádfedeles ház Kígyós Sándor szobrászművész hétvégi háza volt, kertjében néhány szobor áll. Zengővárkony néprajzi kincseit őrzi a falu 1982-ben megnyitott tájháza. A kiállítást elsősorban Császár János (1910-1987), a falu egykori tanítójának gyűjtése alapozta meg. Az első házat festett, virágozott, kék bútorral rendezték be, felvetett, mennyezetes, csöngettyűs ággyal. Másik érdekessége a falunak a Míves Tojás Múzeum, a gazdag gyűjtemény többezernyi népművészeti és iparművészeti díszített tojáscsoda, különösen a hagyományos hímes tojások tárháza. Tovább túrázva a Pécsváradi várba is betérünk. Bár ezt a helyet „Pécsváradi vár” néven ismerjük, az elnevezés félrevezető, mert ez az épületegyüttes soha nem volt hadi értelemben vett vár. Egy erődített hajdani szerzetesi monostor ez, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt. Innen Zengő felé vesszük az irányt. Felfelé, mindig csak felfelé. 2020 júliusában elkészült a Zengő felújított kilátója a Mecsek legmagasabb pontján. A kilátó összesen hét szintes lett, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21,78 métert. Ez a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel magasabb, ezzel a lombkoronaszínt felett nyílik meg a kilátás. Tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk. A hegy nem csak szép kilátást nyújt, hanem speciális mikroklímájának köszönhetően ritka növényeknek is, így a bánáti bazsarózsának és más védett növényeknek is otthonául szolgál. Lefelé jövet a hegyről találhatunk ismét ehető vad növényeket, lassan már a csoport tagjai is felismerik a tegnap látott és megismert növényeket az út mentén. A Zengőről visszaereszkedünk Hosszúheténybe a szállásunkig. Hazautazás egyénileg.


Fontos tudnivalók

Időjárás:

A Mecsek éghajlata igen kellemes. Hazánkban itt érvényesülnek legjobban a szubmediterrán hatások. Az évi csapadék 710 mm körül mozog, a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát. Az ősz talán itt a leghosszabb és legkellemesebb az országban és a Villányi-hegységgel karöltve a tavasz is itt köszönt be először.

 

Túrák nehézsége:

 A túra hossza nem haladja meg a 20 km-t. Aki szokott kirándulni, egy kellemes fáradtságon kívül nagyobb kihívás elé a túra nem fogja állítani. AMikor felmegyünk egy hegyre, pl megmásszuk a Zengőt, természetesen megemelkedik a pulzusunk, kicsit lihegünk, de éppen ezzel teszünk jót a testünknek, kitakarítjuk a salakanyagokat méregtelenítünk, karban tartjuk a keringésünket. 

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes, bejáratott túracipő, vagy bakancs, esőkabát,
 • Felszerelés: kisméretű hátizsák, napszemüveg, kis harapnivaló (müzliszelet, dió, mogyoró), fényképezőgép, 2 liter víz/folyadék 
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata