A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli kéktúra legszebb részei a Mecseken - még egymillió lépés
2021-06-04-tól 2021-06-06-ig
Helian - túrázás
Gyalogtúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
3

Helian - túraidőtartam
2
időtartam
Járd be velünk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Mecseki szakaszának legszebb részeit! Keletről nyugatra átszeljük a Mecseket, a két nap alatt 33 kilométert túrázunk hegyen-völgyön át! Nincs gondod a logisztikára, mi elviszünk a kezdőpontra és a végponton felveszünk, hogy visszavigyünk a szállásra, közben végig járhatod a kéktúra leglátványosabb részeit!

Helian
Normál ár
42.900 Ft / fő
Előleg 17.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-05-24Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 2 éjszaka szállást vendégházban, 2 ágyas szobákban
 • a reggeli költségét
 • a transzfereket a szállásról a túrahelyszínekre és vissza
 • a túravezetést
 • a túraszervezést
 

A részvételi díj nem tartalmazza:                               

 • a további étkezések árát
 • az utazást a helyszínre


Miért válaszd ezt a túrát?

A fő ok, hogy úgy tudod végigjárni a Rockenbauer Pál Kéktúra Mecseki szakaszát, hogy nem kell törnöd a fejed a logisztikával kapcsoslatban, nem kell magaddal vinned a hatalmas hátizsákod az öszes felszereléssel. Ezeket mi mind megoldjuk helyetted, és a túravezető még közelebbi kapcsolatba hoz a hegységgel, hiszen itt él, és szinte mindent tud róla, amit tudni érdemes.

Ezen felül a Mecsek az ország egyik legváltozatosabb hegysége geomorfológiai szempontból, és a flóráját faunáját tekintve is. Természeti szépségekben rendkívül gazdag, és a Kéktúra ráadásul ezek nagy részét fel is fűzi.

Látnivalók

 • a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli kéktúra útvonala
 • az Abaligeti Barlang
 • a Jakab-hegyi Zsongor-kő természetes kilátója
 • medvehagyma az út szélén mindenhol
 • Kisújbánya hangulatos falva
 • Óbánya, a "magyar Svájc" 
 • az Óbányai Fazekas Kiállítás
 • a Haraszti Pincészet 

Hasznos Információk

Létszám: 8 - 16 fő, KIS CSOPORT!

Utazás: Egyénileg a szállásra, Mecseknádasra, a Hetényi Pincészet apartmanjaiba 

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobában, reggelivel 

Felszerelés/Ruházat: lsd. a lap alján

Túravezetés: Benovics Gábor

Hazsnos információk
Halász Gábor
Halász Gábor
túravezető
Idegenforgalmi menedzser és biológia-földrajz szakos tanár vagyok. Iskoláimat Pécsett végeztem, jelenleg egy általános iskolában tanítok. Kisebb megszakításokkal közel 30 éve foglalkozom idegenvezetéssel.
Gyerekkorom óta szeretek túrázni hegyen és vízen egyaránt. Elsősorban a környező országokban fordultam meg, de többször vittem csoportot Németországba, Svájcba, Franciaországba. Rendszeresen sportolok, beleértve a kerékpározást, terepfutást, tollasozást.

Részletes program

0. nap: Érkezés egyénileg Mecseknádasra, a szállásra

Érkezés egyénileg Mecseknádasra, a szállásunkra, amely a Hetényi Pincészet apartmanjaiban lesz. Prémium borok, tradíció és innováció, 6. generációs családi pincészet. Ha még marad időnk, érdemes - persze egy pohár finom bor után - megnézni a közeli Óbánya (2 km) egyutcás falvát, amely nem véletlenül kapta a "magyar Svájc" elnevezést. Takaros kis házikói, sváb hagyományok és az igazi hegyi falu hangulata vonzza a túristákat. A faluban található a Fazekas Kiállítás is, ahol vásárolhatunk helyben készült edényeket, használati tárgyakat. A vasárnapi túránk végén ide fogunk megérkezni. Vacsora egyénileg Óbányán vagy a szállásunk éttermében.


1. nap: Utazás busszal Abaligetre. Abaliget – Jakabhegy – Remete-rét – Tripammer fa (Táv: 21 km 800 méter szint) -utazás vissza a hotelbe

Reggel találkozunk a pincészet előtt, ahol már vár a buszunk, hogy Abaligeti Cseppkőbarlanghoz utazzunk (kb. 50 km). A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra az Irott-kőtől Szekszárdig vezet, a teljes hossza 565 km. Mi ezen a túránkon a Mecseki szakasz legszebb részeit járjuk be, keleti-nyugati irányban átszeljük a hegységet! Az Abaligeti-barlang az első bélyegzőhelyünk, innen indulunk a mai 21 km-es szakaszra. A Mecsek nyugati részét járjuk, felkapaszkodunk a Jakab-hegy fennsíkjára, teszünk egy kis kitérőt a Zsongor-kőhöz, amely a Mecsek legszebb természetese kilátópontja, innen pompás kilátás nyílik a Dél-Baranyai síkságra. Lábunk alatt az út mentén már sok helyen találhatunk medvehagyát is, érdemes kis mennyiségben szednünk is a szendvicsünkhöz. Már nyílik a szártalan kankalin és a hunyor is! Innen a Vörös-hegyen át Remete-rétre jutunk. A kedves kis kulcsosháznál (Büdös-kút) lesz egy bélyegzőhely, a padoknál pihenhetünk, vagy elfogyaszthatjuk a szendvicseket, frissítőket. A Fehér-kúti kulcsosház a következő bélyegzőhely, végül az utolsó pihenő helyet a Tripammer-fánál érjük el. Innen az Árpád-tetőig már nem annyira látványos az útvonal, itt felvesz bennünket a buszunk, és visszatérünk a szállásra pihenni, felfrissülni, vacsorázni.


2. nap: Sikonda – Zobákpuszta busszal – Hidasi-völgy – Kisújbánya – Óbánya (Táv: 12 km) délután utazás haza

Ma a reggeli ismét buszra szállunk és elutazunk Zobákra, hogy folytathassuk a tegnapi túrát immár a Keleti-Mecsekben. Itt a bélyegzőhelyen kezdhetünk, majd elindulunk a Hidasi-völgy felé. Innen utunk a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén vezet. Érdemes egy kis kitérőt tenni a Cigány-hegyre a kilátóhoz, (csodálatos körpanoráma nyílik a Mecsek erdős hegyhátaira) mielőtt leereszkednénk Kisújbányára. A falu a következő állomásunk, egy meglehetősen „új” falu. 250 éve épültek itt az első házak, amelynek lakói a vadonatúj üveghutákat szolgálták ki. Az üveggyártás meghatározó volt a falut alapító német telepesek számára, pedig a források kimerülésével ez a tevékenység alig harminc év alatt tovább is állt innen. Utunk következő szakasza talán a legszebb lesz a kétnapos túrán ugyanis itt húzódik a Keleti-Mecsek legismertebb és egyik legszebb patakos völgye. A bővizű patak kisebb-nagyobb zuhatagokon, vízeséseken halad Mecseknádasd irányába. A völgyben olyan természeti csodákat láthatunk, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő szikla. Óbányára beérve a kocsmában tudunk bélyegezni. A település területe már az Árpád korban is lakott volt, önálló településként viszont csak a 18. századtól jegyzik. Óbánya volt az első magyar falu, ami megkapta a Koós-Károly díjat 1992-ben. Itt már a saját autóinkba szállunk, majd elindulunk hazafelé. Ha valaki tömegközlekedéssel utazik, tudunk segíteni, a túravezető visszaviszi Pécsre a vasút/autóbusz állomásra.


Fontos tudnivalók

Általános leírás:

A Mecsek töréses és gyűrt szerkezetű szigethegység, amely fokozaatosan emelkedik ki a körnező dombságok fölé. A Nyugat-Mecsek tönkös sasbércek sorozata, mély völgyek tagolják. Legmagasabb pontja a Jakab-hegy (592 m). A Közép-Mecsek kb. 400 méteren elterülő fennsík, legmagasabb pontja a Tubes (611 méter). A Kelet-Mecsek sugarasan elhelyezkedő sasbércek csoportja a Mecsek legkiemelkedőbb pontjával, a Zengővel (682 m). 

 

Időjárás:

A Mecsek éghajlata igen kellemes. Hazánkban itt érvényesülnek legjobban a szubmediterrán hatások. Az évi csapadék 710 mm körül mozog, a napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát. Az ősz talán itt a leghosszabb és legkellemesebb az országban és a Villányi-hegységgel karöltve a tavasz is itt köszönt be először.

Túrák nehézsége:

A túra közepesen nehéz, a két nap alatt végigmegyünk a Kéktúra Mecseki részének 90%-án. Amit nem érintünk olyan részek, amelyek vagy nagyon a periférián vannak, vagy aszfaltozott úton halad a túra, és nincs benne annyi természeti szépség. TÚránk keresztülhalad a teljes hegységen a Nyugati-Mecsektől a Keleti-Mecsekig.  

 Felszerelés/Ruházat:

 • Ruházat: strapabíró és sportos túraruházat, kényelmes, vízálló, bejáratott túrabakancs, meleg ruha, réteges öltözet, sapka, kesztyű, túrabot (nem kötelező, de ajánlott!)
 • Felszerelés: kisméretű hátizsák, napszemüveg, kis harapnivaló (müzliszelet, dió, mogyoró), fényképezőgép,
Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata