Korzika fotótúra
2020-10-10-tól 2020-10-16-ig
Helian - túrázás
Fotótúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
7

Helian - túraidőtartam
6
időtartam
Akárcsak egy miniatűr kontinens, Korzika bevehetetlen erődként magasodik a Földközi-tenger fölé. A világ legszebb túraútvonalát érintve fotózunk a híres Restonica völgyben, gyakoroljuk a panorámafotózást, az ND szűrő használatát és a HDR felvételek készítését. Juhász Balázs fotóművész és Iglói Zsolt túravezetők segítségével fedezheted fel a sziget csodáit.

Helian
Normál ár
290.000 Ft / fő
Előleg 110.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-08-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

  • Az utazást 8 fős kisbuszokkal
  • Szállást apartmanban
  • A túraszervezés költségét
  • A túravezetés költségét
  • A fotóoktatás költségét
  • A komp költségét
 

A részvételi díj nem tartalmazza:

  • A kompon igény szerint kabin (Kb.5000 Ft/út)
  • Biztosítást (kötelező)
  • Az étkezések árát
  • Bármit, ami a fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt


Miért válaszd ezt a túrát?

Akárcsak egy miniatűr kontinens, Korzika bevehetetlen erődként magasodik a Földközi-tenger fölé. Az emberléptékű sziget földrajzilag meghökkentően sokszínű, csillogó öblök, lélegzetelállító szurdokok, sziklaszirtek, sűrű erdők és ódon hegyi falvak váltják egymást. Óriási szintkülönbséget járhatunk be aránylag kis területen. Fotózunk a Spelunca-szurdok vadregényes vízesései között elhagyatott régi genovai hidak árnyékában, a Calanches rózsaszín, fantasztikus formájú sziklavilágában, a Capu Rossu sziklabércein. Fotótémánk lesz Corte, Calvi, Speloncato, középkori városkák, délen pedig Bonifaccio páratlan fekvésű városkáját tesszük terítékre minden napszakában és csodájával. A világ legszebb túraútvonalát érintve fotózunk a híres Restonica völgyben, gyakoroljuk a panorámafotózást, az ND szűrő használatát és a HDR felvételek készítését.

Juhász Balázs és Iglói Zsolt túravezetők segítségével fedezheted fel a sziget csodáit. Mindketten a hely szerelmesei és ismerői.

Látnivalók

Hasznos Információk

Létszám: maximum létszám: 12 fő.

Utazás: Budapesi indulással és érkezéssel, saját kisbuszokkal. Odaúton Livorno és Bastia (11 óra), visszafelé Bastia és Livorno (11 óra) között kompozunk.

Szállás: Végig ugyanabban a rendkívül jól felszerelt, kényelmes apartmanban Portóban

Ellátás: Önellátó

További információk/Felszerelés/Időjárás: lásd a lap alján!

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események vagy váratlan lehetőségek átírhatják az eredeti menetrendet. Ilyenkor a túravezetők a lehetőségeikhez képest mindent elkövetnek, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

Túravezető: Juhász Balázs fotóművész

Hazsnos információk
Juhász Balázs
Juhász Balázs
túravezető
Több mint 30 éve foglalkozik szenvedélyes fotografálással. Kezdetektől utazó, kutató fotográfusnak készült, de az idők során a fotózás szinte minden területén kipróbálhatta magát. Több sikeres könyv szerzője, munkáit hazai és nemzetközi kiállítások követték Budapesttől, Párizson és Delhin keresztül egészen Tokióig. Második könyve, az Álmom India nyitotta fel szemét a gyorsan változó világra, az eltűnő félben lévő kultúrákra. Azóta feladatának érzi ezek megörökítését, az értékek megőrzését.
2012 óta fotótúrákat szervez a világ különböző tájaira, kultúráiba. Ezeken az utakon igyekszik átadni tudását és tapasztalatait. 2017 óta FotoSherpa néven szervezi útjait, oktatásait. Munkái első kiteljesedése volt a 2005-ben megjelent fekete-fehér fotóalbuma a Paris flâneur, 2010-ben pedig elkészült a második könyve Álmom India címmel. Harmadik könyve, mely szülőföldjét mutatja be, 2018-ban jelent meg Kincses Baranya címmel. Munkáit, fotóit itt találod: www.juhaszbalazs.com

Részletes program

1. nap Budapest - Savona

Kora reggel indulunk Budapestről Savona-ba. Estére érkezünk kényelmesen, majd a tengerparton pizzázunk. Az éjszakát a hajón töltjük, 4 személyes, konfortos kabinokban.

2. nap: Érkezés Korzikára. Átkelünk a hegyeken, cél a nyugati part, Porto

A hajózás 11 órát vesz igénybe, majd miután újra szárazföldre tettük a lábunkat Bastiában, elindulunk fő szálláshelyünk, Porto felé. Előtte azonban a reggeli, felkelő fényekben fotózzuk Bastia rég kikötőjét, halászbárkáit. Majd a hegyeknek fordulunk és a Golo folyó alsó folyását követve, káprázatos vidéken át, hegyi utakon autózunk. Albertacce hídjainál, a vadvizű folyónál a ND szűrőzést gyakoroljuk, majd szállásainkat elfoglalva a naplementét már a csodálatos portoi öbölben élvezhetjük a Chalanche sziklái között. Itt két éjszakát töltünk és csillagtúrákkal keressük fel fotós helyszíneinket.


3. nap: Túrázás a környék legszebb helyeire. (Capu Rossu, Scandola)

Ezen a napon járjuk be a környék legszebb helyeit. Ota falu közelében megkeressük a legnagyobb genovai hidat, gyakoroljuk az ND szűrő használatát és a HDR felvételek készítését. A délután folyamán a Capu Rossu sziklabércéhez túrázunk. A félsziget csücskén álló genovai őrtoronyból csodáljuk meg napnyugtát. A portói öböl és a párába vesző Scandola Nemzeti park teszi emlékezetessé ezt az estét és persze egy igazi korzikai gesztenye sör mellyel befejezzük ezt az aktív napot.


4. nap: Irány dél! Sziklameredély, óriáshullámok, Bonifaccio

Reggel útnak indulunk a nyugati part mentén délnek, hogy a Korzika gyöngyszemét, a sziklaszirtre épült Bonifacciót fedezhessük fel. Útközben megállunk a campomoroi öbölben, a tengerparti sétánk alatt csodás sziklaképződményeket fotózunk, megkeressük a hely ikonikus delfin formájú szikláját. A naplementét és a kék órát már a lélegzetelállító fekvésű, tengerbe szakadó sziklafal tetejére épült Bonifaccio fotózásával töltjük.


5. nap: Időutazás Bonifaccioban és Cortéban

Délelőtt Bonifaccio és környéke lesz a témánk. Bejárjuk az óvárost és megkeressük a tengerész temetőt. Ebéd után északnak fordulunk és pár órás utazás után elérjük a sziget közepén fekvő, hegyektől körbezárt egykori fővárost, Cortét. A délutáni fényekben az óvárosban, az egymáshoz tapadó patinás házak közt fotózunk, majd a kékórát a kivilágított fellegvár fényei alatt töltjük. Este a hangulatos városka főterén vacsorázunk.


6. nap: Tájképezés a Restonica völgyben, a világ egyik legszebb túravonalán.

A híres GR20 túraútvonal egyik csodálatos vidékén, a Restonica völgyben fotózunk, majd feltúrázunk a Melo és Capitello tóig, ami 2000m-en fekszik. Gyönyörű panoráma képeket készítünk, elmondhatatlan látvánnyal. Délután visszaindulunk Bastia-ba és az estét már a hajón töltjük, indulunk haza.


7. nap: Utazás haza

Reggelre hajózunk vissza Bastiából Savónába. A komp ismét 11 óra alatt ér át, majd hazaindulunk Budapestre a kiindulási pontunkra. Érkezésünk késő délutánra várható.

Fontos tudnivalók

MITŐL FOTÓTÚRA?

Az utat kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy témáinkhoz a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat kifejezetten profi fotósoknak, fejlődni vágyó hobbifotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. Hogy kéznél legyen a segítségünk, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is.

Az út során pedig igyekszünk tudásunk javát átadni: hogyan válassz témát, hogy komponálj, melyik objektívet használd, hogy használd eszközeidet, készítünk panoráma, HDR és éjszakai képeket, kipróbáljuk az ND szűrőt. Minden résztvevővel a saját technikai szintjéhez képest és igényei szerint foglalkozunk.

TÚRA NEHÉZSÉGE:

Egészséges embernek könnyen teljesíthető terep. A félnapos trekkingünkhöz sem szükséges különösebb felkészültség.

FÖLDRAJZI FEKVÉS:

Korzika Franciaország része, a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, Szardíniától északra. Észak-déli irányban egy gránit-hegylánc szeli át, legmagasabb csúcsa, a Monte Cinto 2700 méterrel emelkedik a tenger fölé. Területe tizedmagyarországnyi ugyan, de a korzikai táj meglepően változatos: lankás és meredek hegycsúcsok, tisztavizű hegyifolyók vágta, lélegzetelállító kanyonok, üde tengerszemek és hosszan elnyúló fennsíkok váltakoznak. A mediterrán térség legzöldebb szigete a világon egyedül itt honos fák és virágok otthona is. Az ide látogató utazó nemcsak a látványukban, az illatukban is megfürdőzhet. Talán ezért is mondta Napóleon, hogy Korzikát az orra után is felismerné.

Korzika tengerpartjai legalább annyira változatosak, mint maga a sziget, partvidéke 1100 kilométer hosszan kanyarog, homokos, néhol kavicsos strandok, festői, sziklákkal tagolt öblök váltják egymást. A nyugati oldalon a hegy szinte a tengerből nő ki, így itt a meredek és sziklás partszakaszok jellemzők.

IDŐJÁRÁS:

Korzika szigete mediterrán éghajlatú, így a nyarak forróak és szárazak. Viszont a hegyekben inkább az alpesi klíma érvényesül – sokszínűvé, változatossá téve ezzel Korzika időjárását. A fotózásra és túrázásra legalkalmasabb idő a májusi, illetve a szeptemberi időszak. Elsősorban azért, mert még/már nincs annyira meleg. A tengervíz szeptemberben még fürdésre alkalmas. Gyakoriak az erős szelek, amikből a helyiek többet is megkülönböztetnek, de a legjellemzőbb az északról fújó maestrale vagy más néven mistral. Nem ritkák a többméteres hullámok.

KULTÚRA:

Korzika 1796 óta Franciaország része, hivatalos nyelve a francia és a korzikai. A lakosság nagy része korzikai nemzetiségűnek tartja magát és saját nyelvét, az inkább az olasz toszkáni nyelvjárásához mintsem a franciához hasonlító korzikai nyelvet beszéli. A 300 ezer lakosú kis mediterrán sziget kultúrájában az olasz és a francia hagyományok keverednek. A korzikaiak törvényként tisztelik a babonákat, régi szokásokat. Hagyományörző néptáncaik, mint például a quatriglia vagy a scuttiscia újra nagy népszerűségnek örvendenek. A sziget a szülőhelye Bonaparte Napóleonnak, aki egy korzikai kisnemesi családban született Ajaccio városában, ami a jelenlegi közigazgatási központ.

ELLÁTÁS:

részvételi díj tartalmazza a fotóoktatást, túravezetést, szállást, a közlekedést 8 fős kisbuszokkal. A részvételi díj az euró árfolyamához igazodik, ezért indulás előtt jelentős ingadozás esetén korrigáljuk. Főleg a komp árváltozása miatt fontos időben foglalnunk. A részvételi díj a következőket NEM tartalmazza: komp, kompon kabin, étkezés, utasbiztosítás, extra szolgáltatások (pl. mosoda).

FELSZERELÉS, ÖLTÖZKÖDÉS:

Szívesen segítünk abban, hogy felkészültségedhez és igényedhez mérten optimális fotós felszereléssel vágj neki a világ tetejének. Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted. Fotós hátizsákkal és oldaltáskával is jöhetsz és érdemes laptopot vagy más háttértárat hoznod magaddal.

Lesznek olyan szállások, ahol a saját hálózsákra és törölközőre szükség lesz. Ne készülj túl sok meleg ruhával, könnyű túracipő mindenhol elegendő. Esőcucc szükséges kellék. A pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt úti listánkat.

LÉTSZÁM:

A csoportlétszám korlátozott, max. 12 fő + a túravezetők, ezért érdemes a helyed mielőbb biztosítanod. Ha későn jelentkezel, a kompár kiszámíthatatlansága miatt a költségek emelkedhetnek. A jelentkezéssel egyidejűleg felkerülsz a csoport belső levelezőlistájára, amin keresztül időben értesítünk az aktuális tennivalókról és felkészítő cikksorozatunkhoz is hozzájuthatsz.

UTAZÁS:

Budapesi indulással és érkezéssel, saját kisbuszokkal. Odaúton Livorno és Bastia (11 óra), visszafelé Bastia és Livorno (11 óra) között kompozunk.

SZÁLLÁS:

Utunk állomásain kerüljük a pompát, de gondosan kiválasztott szállásaink mindig a résztvevők elégedettségét szolgálják. Portóból csillagtúraszerűen látogatjuk úti céljainkat, szállásunk apartmanokban lesz. A házak nagy belső térrel rendelkeznek, szimpla, emeletes, illetve dupla ágyakkal, saját konyhával, fürdőszobával és terasszal. A többi szállás is hasonló komforttal rendelkezik.

ÉTKEZÉS:

Mivel programunkat teljes mértékben a fotózásnak rendeljük alá, ez az útunk nem a gasztroélményekről szól. Az étkezésről magunknak kell gondoskodni, a bevásárlásokat együtt intézzük, a korzikai Spar-ban finomak a helyi különlegességek (pástétomok, olajos halak), érdemes kipróbálni. Este lehetőségünk van akár étteremben is enni, pizzázni, sörözni. Szendvicsből, innivalóból érdemes az oda útra pakolni, de a hajón lesz étterem átlagos korzikai árakkal.

PÉNZ, BANK:

Korzika fizető eszköze az euró, bankkártyás fizetési lehetőség van sok helyen,de az étkezéshez és ajándékokvásárláshoz érdemes készpénzt hozni.

BIZTOSÍTÁS:

Az utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) hiányában nem tudsz részt venni a fotótúránkon, ezeket bejáratott biztosítónknál tudod megkötni.

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata