Fotótúra Burmában a pagodák világában
2020-01-25-tól 2020-02-05-ig
Helian - túrázás
Fotótúra
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
12

Helian - túraidőtartam
11
időtartam
A Mianmar vagy a Burma, ahogyan korábban nevezték, a Golden Land - lenyűgöző, igazi élvezet minden fényképésznek, amelyet még nem rontott el a tömegturizmus. Az emberek elbűvölőek, elképesztő street fotókra, portréfotókra lesz lehetőséged. A 12 napos utazás során, elkészítheted életed talán legcsodálatosabb képeit, ráadásul egy olyan kivételes fotóstól tanulhatod a szakmát mint Juhász Balázs: www.juhaszbalazs.com

Helian
Normál ár
575.000 Ft / fő
Előleg 230.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-12-23Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:  

 • 10 éjszaka szállást a fent említett hotelekben reggelivel
 • 3 belföldi repülőutat (Yangon-Bagan / Bagan-Mandalay/ Heho-Yangon)
 • a transzfereket légkondícionált, 33 üléses kisbuszban sofőrrel a városlátogatásokon
 • Minden repülőtér – hotel transzfert
 • Angolul beszélő helyi idegenvezetőt
 • Kulturális showt vacsorával január 27.-én
 • „Circular train” vonatjegyet Yangonban
 • Naplemente hajózást Baganban
 • Külön hajót Mingunban
 • Vonatozást Thaziból Shwe Nyaung-ba
 • Külön hajótúrát az Inle tavon
 • Belépőjegyeket és zónabelépőket
 • Vízet és frissítő kendőt a túrákon
 • Állami adókat, szolgáltatási díjakat
 • Fotóoktatást, fotómodellek, szerzetesek több alkalommal
 • Utazásszervezést
 • Sok szeretetet és mosolyt :)
A részvételi díj nem tartalmazza:
 • A Nemzetközi repülőjegy árát (kb. 260.000 Ft)
 • A vízum díját (kb. 18.000 Ft)
 • Biztosítást (kötelező)
 • A reggelin és az egy vacsorán felüli étkezések árát
 • Bármit, ami a fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • A katonai diktatúra és a szegénység ellenére az emberek mégsem boldogtalanok, a szegénység mégsem olyan nyomasztó, mint az indiai szubkontinensen. Az emberek még romlatlanabbnak és ártatlanabbnak tűnnek, még nem olyan méretű a turizmus, hogy mindent tönkretegyen.
 • Burma még a titkok földje, kevesen jutnak el ide, pedig, ha ezek az értékek Thaiföldön lennének, már régen turisták hada takarította volna el az eredetiség magvát is. Ennek ellenére az őszinte mosoly, az ökörfogatos kordék, a cherootot szívogató asszonyok képe itt is hamarosan el fog tűnni globalizálódó világunkban.
 • Igyekeztünk a legfontosabb kulturális és természeti szépségeket belerakni ebbe a 12 napba, és hiszünk benne, hogy ez sikerült is. Láthatjuk Bagan ezer éves templomait, hajózunk hatalmas Irrawaddy folyón, megnézzük Yangoon aranytemplomait, Mandalay ősi kincseit, és láthatjuk a lábbal evező halászokat az Inle tavon. Baganhoz pedig csak egyetlen mérhető szépség van a világon - Angor, aki oda eljutott, ezt se hagyja ki, különösen egy fényképésznek igazi paradicsom Mianmar
 • Juhász Balázs fotóművész garancia a sikerre, vele nem fogsz csalódni - www.juhaszbalazs.com/

Látnivalók

 • Az arannyal és drágakövekkel beburkolt dicsőséges Shwedagon pagoda, Yangon szívében.
 • Bagan Királyság és csodálatos ősi és építészeti helyszínei lélegzetelállító naplementékkel.
 • A királyi főváros Mandalay és a Mandalay hegy körpanorámás kilátása.
 • A világ legnagyobb teakfa hídja - az U-bein
 • Az Inle-tó vízi világa a pagodákkal, úszó ültetvényekkel és a lábbal evező halászokkal
 • Burma vidéki tájainak romlatlan romantikája
 • Mianmar ősi városai

Hasznos Információk

Létszám: maximum létszám: 14 fő

Utazás: Bécs - Bangkok - Yangon/Rangoon repülővel 

Szállás: 3*-os tiszta, rendezett hotelekben, kétágyas elhelyezéssel (egyágyas felár 78.500 Ft)

Ellátás: Reggeli

További információk/Felszerelés/Időjárás: lásd a lap alján!

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események vagy váratlan lehetőségek átírhatják az eredeti menetrendet. Ilyenkor a túravezetők a lehetőségeikhez képest mindent elkövetnek, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Az útitervet természetesen igyekszünk betartani, de Ázsiában a 3. világban mindig lehetnek előre nem látható események, amelyekhez való alkalmazkodás kellő rugalmasságot igényel.

Túravezetők: Juhász Balázs fotóművész, munkáit, fotóit itt találod: www.juhaszbalazs.com és Badár Tamás

Hazsnos információk
Juhász Balázs
Juhász Balázs
túravezető
Több mint 30 éve foglalkozik szenvedélyes fotografálással. Kezdetektől utazó, kutató fotográfusnak készült, de az idők során a fotózás szinte minden területén kipróbálhatta magát. Több sikeres könyv szerzője, munkáit hazai és nemzetközi kiállítások követték Budapesttől, Párizson és Delhin keresztül egészen Tokióig. Második könyve, az Álmom India nyitotta fel szemét a gyorsan változó világra, az eltűnő félben lévő kultúrákra. Azóta feladatának érzi ezek megörökítését, az értékek megőrzését.
2012 óta fotótúrákat szervez a világ különböző tájaira, kultúráiba. Ezeken az utakon igyekszik átadni tudását és tapasztalatait. 2017 óta FotoSherpa néven szervezi útjait, oktatásait. Munkái első kiteljesedése volt a 2005-ben megjelent fekete-fehér fotóalbuma a Paris flâneur, 2010-ben pedig elkészült a második könyve Álmom India címmel. Harmadik könyve, mely szülőföldjét mutatja be, 2018-ban jelent meg Kincses Baranya címmel. Munkáit, fotóit itt találod: www.juhaszbalazs.com

Részletes program

1. nap utazás Budapest/Bécs - Bangkok - Yangon

Indulás Budapestről/Bécsből menetrendszerű járattal Bangkokon keresztül Yangonba (Mianmar régi fővárosába)

2. nap: Érkezés Yangonba, Street photo Yangonban (étkezés nincs az árban a mai napon)

Üdvözöljük a csillogó pagodák világában. Érkezéskor repülőtéren fogad bennünket a helyi idegenvezetőnk és a sofőrünk, és rögtön a szállásunkra utazunk. Ebéd után megkezdjük a városnéző túránkat, felfedezzük a gyönyörű koloniális épületeket gyalgosan, és remek lehetőségünk lesz a street fotózásra. Ezután folytatjuk utunkat a Yangoni városházára a város központjában, amely kiváló példája a burmai építészetnek tradicionális tetőszerkezettel. A következő a programban a Sula Pagoda, amely a város szociális és gazdasági központja helyezkedik el a MahaBandula Park -al, a legfelső bírósággal és a főposta épületével. Késő délután a teszünk egy sétát a Kandawgyi Parkban és fotózzuk a Karaweik Hall-t and Shwedagon Pagodát a távolból (remek a rálátás), majd felkeressük a Chinatown-t az esti fényekkel, ahol vörös lámpás lampionok világítják meg hosszan az utcákat. Transzfer vissza a hotelbe és vacsora

3. nap: Yangon

Már reggel felkerekedünk, hogy az ország legszentebb pagodáját a Shwedagon Pagodát felfedezzük. Innen a vasútállomásra megyünk, tegyünk egy utazást a circular train-el, amely egy jó áttekintést ad a városról.  A vonat nagyon egyszerű rengeteg helyi ember utazik vele, amely kiváló lehetőséget biztosít az emberek mindennapi életének megfigyelésére, fotózására. Kis tavakon és falvakon át vezet az út, a táj a városiból átalakul falusi környezetté. Az Insein állomáson kiszállunk és megnézzük az Inseini piacot. Ez kiváló lehetőség portré és street/utcai fotózásra a helyi emberekkel és árusokkal. Innen Kalaywa Monostorhoz megyünk, majd a Chaukhtatgyi Buddhista Templomhoz, ahol Mynamar legnagyobb 66 méter hosszú fekvő Buddhája található. Vacsora a Karaweik Palace Étteremben lesz felszolgálva egy kulturális bemutatóval fűszerezve.


4. nap: Yangon-Bagan reggeli repülőjárat majd Bagan felfedezése (Reggeli)

Reggeli után a sofőrünk a repülőtérre visz bennünket, és Baganba repülünk. A Nyaung U repülőtéren a helyi vezető vár bennünket a csoport nevével a táblán, és rögtön egy nagyon színes nyüzsgő helyi piacra kísér bennünket. Innen az egyik legszebb pagodához az Ananda templomhoz megyünk egy építészeti remekmű a templom, Bagan egyik jelképe. A következő a Thatbyinnyu Bagan legmagasabb temploma, a tömbszerű Dhammayangyi Templom, a lenyűgöző téglafalairól nevezetes. Délután Manuha templomhoz megyünk a hatalmas Buddha képekkel, a homokkőből épült Nanpaya, a GubyaukGyi templom (Myinkaba) ahol csodálatos ősi falfestményeket láthatunk. Innen a Baganra olyan jellemző lakkárú készítő műhelyekbe megyünk. Megfigyeljük és fényképezzük a lakkárukkal kapcsolatos folyamatot, amelyről Mianmar híres. A napot a Bagan Kilátótorony látogatásával fejezzük be, hogy madártávlatból naplementekor fényképezzük a terület pagodáit és templomait.


5. nap: Hőlégballonos utazás; Bagani kirándulások (West Paw-Saw falu Minnanthu village, kézművesek, hatalmas szivarok) (reggeli)

Azokat, akik úgy döntenek, hogy részt vesznek a fakultatív hőlégballonos utazáson a vezető kora reggel 5 és 5:30 között felveszi és egy könnyű reggelit kapnak, mielőtt részt vesznek a pilóta rövid eligazításán.  A hőlégballonos túra kb. egy órás lesz, és ez személyenként 375 dolláros kiadást jelent, és előre kell foglalni). Fentről olyan látványban lesz részünk, a templomokról, amelyet a földről nem tudnánk fotózni. Azok, akik nem akarnak repülni, lentről fényképezhetik a hőlégballonokat, a csodálatos napfelkeltével. Ezek után vissza a hotelbe reggelizni.

Majd néhány vidéki faluba indulunk, hogy megismerjük a falusiak és a gazdák helyi életét. West Pwa-Saw faluban csak 101 háztartás van, ahol a lakosság nagy része a mezőgazdaságban és a családi kézben lévő kicsi, lakkozással foglalkozó műhelyekben dolgozik.

Egy másik megállóhely a Minnanthu Village, a mezőgazdasági falu, amely a szezám és a földimogyoró-olaj előállítására szakosodott. Továbbá felkutatjuk azt a helyet, ahol a helyiek különlegesen elkészített, hatalmas szivarokat szívnak, ez remek hely lesz a portréfotózásra. Megltogatjuk Bagan híres templomát a Laymyathnar Monastery komplexumot, a Phayathonsut, Nandamannyát 13. századi falfestményekkel. Majd este a naplementét egy csodálatos hajóutazás keretében láthatjuk lassú sétahajóról az Irrawaddy folyóról.  Ahogy haladunk, jól láthatjuk a halászok és a folyómenti emberek életét egy érdekes aspektusból fotózhatjuk a távoli Bagani pagodákat.  


6. nap: Bagani napfelkelte, Kirándulás Salayba, Sasanayaunggyi Kyaung kolostor fotózás szerzetesekkel (Reggeli)

Korán kelünk, hogy egy felejthetetlen napfelkeltét élvezhessünk. A napfelkelte fotózáshoz a Sulaar mani Oak Kone-hoz megyünk a Sular Mani Pagoda közelébe. A napfelkelte innen valóban pazar látvány. Visszatérünk reggelizni a hotelba, majd indulunk busszal Salay-ba, egy ősi kolostorvárosba. Útközben megállunk Nanpaya templomnál, ami a 11. században épült ezeréves templom. Chauknál beiktatunk egy rövid megállót, hogy fotózhassuk a nyüzsgő helyi piacot, ahol turistát rajtunk kívül nem fogunk látni, csak helyieket. Kiváló helyszín a fotózásra. Megérkezve Salay-ba, megtekintjük a Yoke Sone kolostort, ami kivételes fafaragással van díszítve az épület külső részén. Ha belefér az időnkbe visszatérve Baganba és ellátogatunk a Sasanayaunggyi Kyaung kolostor és meditációs központjába.

7. nap: Bagan-Mandalay reggelo repülőjárat és Amarapura-Mandalay kirándulás; (Reggeli)

Reggeli után transzfer a Nyaung U repülőtérre, és repülünk „észak fővárosába” - Mandalaybe. Érkezéskor már vár ránk a helyi vezetőnk, és megkezdődik a mandalay-i kalandjaink sora. Ma sokkal többet fogunk a Buddhizmusról tanulni és tapasztalni, mint eddig az út során. Először a figyelmünket a Mahagandayon kolostorra összpontosítjuk, ahol minden nap délelőtt az újonc szerzetesek alamizsnát és ételt kapnak a buddhistáktól, a szerzetesek és novíciusok tanulmányozzák az ősi írásokat. Ezután ellátogatunk különböző műhelyekbe, ahol a stukkókat, szép helyi szöveteket és a híres arany-levél verés fárasztó műveletét figyelhetjük meg és fényképezhetjük, elképesztő, ahogy aranylemezeket hajszálvékony négyzetekké kalapálják. Egy helyi étteremben fogunk ebédelni. Ebéd után meglátogatjuk a ShwenandawK yaung-t, az Arany Teakfa Kolostort, amely teljes egészében ún. Arany teakfából készült. Ez a lenyűgöző fa kolostor egykor a Mandalay palota része volt. Innen a KuthodawPaya-hoz utazunk, amelyet a világ legnagyobb könyveként ismernek. A márványlapokat a teljes Tripitkata szöveget tartalmazzák, amelyek buddhista szentírások. Felmegyünk a Mandalay-hegy tetejére, ahol élvezhetjük a lenyűgöző naplementét, majd transzfer vissza a Hotelbe.


8. nap: Napfelkelte fotózás az U Bein hídnál, hajókirándulás Mingunba, Sagaing kirándulás és egy árvaház meglátogatása (Reggeli)

Kora reggel 5 óra körül elutazunk Amarapurába, hogy fotózhassuk a világ egyik leghíresebb fa hídját - az U Bein hidat  napfelkeltekor. Innen Mingunba hajózunk, amely csak 12 km Mandalaytől felfelé az Irrawadyn. Itt megnézzük a Pa Hto Taw Phaya-t, a világ egyik legnagyobb sztúpáját, amit egy jóslat miatt nem fejeztek be. A Bagaya kolostor 276 teakfa oszlopra épült és itt van a Mae Nu stucco kolostor is. Innen Sagaingba utazunk, felmegyünk a Sagaing dombra, megnézzük az U Min Thonze barlangot és a Swan Oo Ponyashin Pagodát. Ezután egy helyi árvaházat látogatunk meg a Yankin domb közelében, ahol szigorúan be kell taratanunk az előírásokat, de fotózás szempontjából mégis érdekes program lesz. Adományozhatunk játékokat, tollat, vagy iskolai eszközöket. Az árvaházi látogatás után visszatérünk a hotelbe. 

 


9. nap: Thazi és a Shwe Nyaung vonat az Inle-tóhoz (Reggeli)

Hajnali 4-kor Thaziba utazunk (kb. 2,5 óra) és vonatra szállunk Shwe Nyaungba (Inle-tó) a vonat reggel 7-kor indul, és ez lesz az utazás leglátványosabb része, ahogy a vonat felkapaszkodik a hegyek közé számos viadukton, hídon átkelve, kis falvakon keresztül zakatolva. Délután 5-re érünk az Inle-tóhoz a felejthetetlen utazás után. Itt töltjük az éjszakát.   


10. nap: Napfelkelte az Inle-tónál, Inle-Indein kirándulás hajóval (Reggeli)

Ma reggel nagyon korán kelünk ismét, hogy tudjuk fotózni a halászokat a napfelkeltében Itt az Inle-tónál ez különleges élmény, hiszen lábbal eveznek a sekély vízben, a kezükben tartva a speciális varsáikat.  Ezután visszatérünk a hotelbe reggelizni. Reggeli után hajókirándulásra indulunk a tavon. Számos kis falu mellet hajózunk el, és láthatjuk a lábbal evező embereket, halászokat. Megnézzük az úszó kerteket, élvezzük a tó jellegzetes semmivel össze nem hasonlítható világát. Megnézzük az Intha Örökség házat. Ebéd után Nampan faluba megyünk, és megnézzük a helyi Cheroot gyárat, láthatjuk hogyan készül az igazi burmai szivar. Innen a Phaung Daw Oo Pagodába megyünk, amely a Shan állam legszentebb helye. Nga Phe Chaug kolostor és Inpawkhon szövőfalva következik. Végül itt is megnézzük a helyi piacot (csak piacnapokon lehetséges). Transzfer vissza a hotelbe.


11. nap: Heho-Yangon reggeli repülőjárat, Yangon városnézés (Reggeli)

Reggeli után visszarepülünk Yangonba. Érkezésünk után elmegyünk a Bogyoke Aung San piacra ahol 2000 áruval megrakott üzlet kínál számunkra ruhákat, drágaköveket, ékszereket, vagy bármely szuvenírt, hagyományos burmai kézműves terméket, amit csak szeretnénk. Innen a hotelbe megyünk. A délután folyamán megnézzük az Indiatown-t, ahol további street fotókra lesz lehetőségünk. Az estét egy közös bulival zárjuk, ahol kiértékeljük képeinket is.

12. nap: Utazás haza Budapestre

Korai reggeli után a sofőr elvisz bennünket a busszal a Yangoni Nemzetközi repülőtérre, búcsú Myanmartól, indulás haza.

Fontos tudnivalók

MITŐL FOTÓTÚRA?

Az utat kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy témáinkhoz a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat kifejezetten profi fotósoknak, fejlődni vágyó hobbifotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. Hogy kéznél legyen a segítségünk, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is.

Általános jellemzők: 

Mianmar történelme a kőkorszakig vezethető vissza, a mai Shan állam területén akkor már gyűjtögető-vadász csoport élt a Padah Lin barlangban. A mon nép volt az első, amelyik az Irrawaddy folyó síkságán letelepedett, és az i. e. 900-as évek közepéig ők domináltak Dél-Burmában. Ugyancsak a monok voltak az elsők Délkelet-Ázsiában, akik felvették a théraváda buddhizmust. A tibeti-burmai nyelvű pyu nép az 1. század után érkezett, és több városállamot alapított az Irrawaddy völgyének középső részén. A monok és a pyuk távolsági kereskedelme Indiáig és Kínáig terjedt. A tibeti-burmai nyelvű burmaiak, vagy más néven bamarok a mai Yunnanból, Nanzhao királyságból a 7. századtól kezdve vándoroltak az Irrawaddy folyó vidékére. Kitöltötték a pyuk utáni hatalmi űrt, és kis királyságot alapítottak Bagan környékén 849-ben. Anawratha király (1044–1077) uralkodása idején befolyásuk kiterjedt a mai Burma egészére. Amikor Anawratha elfoglalta a monok fővárosát, Thatont 1057-ben, a burmaiak átvették a monoktól a théraváda buddhizmust. A mon írás alapján kidolgozták a burmai írást. Virágzott a kereskedelem, és Bagan királyságban országszerte nagyszerű templomok és pagodák épültek – sok ma is áll. Bagan ereje lassan hanyatlott a 13. században. Kubiláj kán mongol csapatai 1277-ben behatoltak Észak-Burmába. Magát Bagant 1287-ben rabolták ki. Bagan két évszázadon át uralkodott az Irrawaddy vidén. Az Egyesült Királyság 1824-ben kezdte meg Burma meghódítását és 1886-ban kebelezte be azt Brit-Indiába. 1948. január 4-én az ország függetlenné vált Burmai Unió néven. A demokratikus uralomnak Ne Win tábornok 1962-es katonai puccsa vetett véget. Ő közel 26 éven át maradt hatalmon. Az elmúlt évtizedekben is számos tüntetés és megmozdulás történt a hatalom ellen annak ellenére, hogy a burmai nép hihetetlenül békés. Ezeket többnyire leverték, és sokakat bebörtönöztek. Az utóbbi években egy kicsit jobb lett a helyzet, és elindult egy kis nyitás, de az ország még mindig diktatórikus berendezkedésű, bizonyos népcsoportok pedig különösen kegyetlen elnyomást szenvednek el Mianmarban.

 Az időeltolódás Magyarországhoz képest +5,5 óra - azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Mianmarban 17:30 óra a pontos idő.

 

Térerő, Internet: Általánosságban elmondható, hogy a mobiltelefonunk nem valószínű, hogy működni fog Mianmarban. Az időutazás így teljes, de azért, van arra mégis megoldás, hogy ne legyünk elvágva mégsem az otthoniaktól. A nagyobb városokban és a repülőtereken lehet SIM kártyát vásárolni, három fő szolgáltató van itt: MPT, Ooredoo, és a Telenor. Az MPT-t ajánlják a helyiek, mert ennek a legnagyobb a lefedettsége az országban. Wifi a hotelekben többnyire van. illetve a jó öreg internet kávézókban, amiről Délkelet-Ázsia híres. Vegyük azonban figyelemben, hogy  a sebesség nem az, amit megszoktunk itthon…

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V, 50Hz), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok azonban többfélék lehetnek, ezért célszerű megfelelő átalakítót vinni magunkkal. Fontos tudni, hogy Dél-Ázsiához hasonlóan az áramszünetek sajnos itt is a mindennapi élet részévé váltak, ráadásul az is előfordulhat, hogy este 10 után az egész városban lekapcsolják az áramot.  

 

Időjárás:

Mianmar három évszakban élvezi a trópusi éghajlatot. Az esős évszak május közepétől október közepéig, a hideg évszak (tél) október közepétől február közepéig, és a forró évszak (nyár)  február közepétől  május közepéig tart. Utazásra legjobb az október közepétől májusig tartó időszak.

 

Felszerelés/Ruházat:

 • Öltözet: strapabíró túraöltözet, esőkabát, kényelmes túra- vagy edzőcipő, fürdőruha, papucs vagy túraszandál, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, sapka), tartalék meleg ruha.
 • Kisméretű hátizsák praktikus lehet napközben, elemlámpa, napszemüveg, napolaj, szúnyogriasztó. Gurulós bőröndök használata nem ajánlott; sokkal praktikusabb egy erős anyagból készült sporttáskába pakolni a felszerelésünket.
 • Nedves törlőkendő, könnyű törölköző

Fontos! Mianmar (Burma) alapvetően egy hagyománytisztelő buddhista ország, ahol figyelnek arra, hogy a szent helyeken miféle öltözetben tudsz bemenni. Ezért főleg a hölgyeknél erősen javasolt a vállakat és térdeket eltakaró könnyű ruházat. Miután a pagodák, templomok, kolostorokba történő belépés gyakran mezítláb megengedett, ezért javasoljuk a könnyű saru/szandál viselését!

Szállás:

 3 *-os toszta rendezett szállások kétágyas (különágyas lehetőség szerint) elhelyezéssel. Szállásainkon tisztálkodási, zuhanyozási lehetőség, WC minden esetben van. A szállodák tiszták, rendezettek, közepes kategóriájúak, természetesen a Délkelet-Ázsiai sztenderdnek megfelelően.

 

Valuta, Költőpénz

 • Legcélszerűbb az amerikai dollár kivitele (de csak a 2008 utáni bankjegyeket fogadják el!), amely bármelyik bankban vagy pénzváltónál beváltható a helyi fizetőeszközre. Nem árt azonban figyelni, hogy jobban bíznak az újabb bankókban, a régi, kisebb címleteket nem biztos, hogy beváltják. Kellemetlen, ha valaki a kivitt pénzét nem tudja beváltani. Az országba érkezéskor megfelelő mennyiségű USD készpénzt kell felmutatni a költségek fedezésére. A hitelkártyákat (némely szállodák kivételével) nem fogadják el, az előző évekhez képest előrelépés – nem is kicsi – hogy megjelentek a bank automaták. Így már van lehetőség a hitelkártyával is pénzt kivenni az automatákból. Ez a CB Banknál, a KBZ-nél és az MOB banknál lehetséges. Csak helyi pénzt Kyat-ot lehet kivenni ezeknél az automatáknál.
 • A helyi váltók a hamis bankóktól tartva nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket.
 • Hivatalos pénzváltók megtalálhatók a legtöbb repülőtéren, és a nagyobb városok központjában. Mindenképpen ajánlatos hivatalos pénzváltónál váltanunk a legjobb árfolyam és a csalások elkerülése végett. Az EURO-t is elfogadják természetesen.
 • Mivel Burma alacsony árfekvésű ország, erre az időszakra 3-400 dollár tökéletesen elég költőpénzként.

A hivatalos pénznem a kyat. Általában a legjobban a 100 dolláros címletet váltják a fővárosi hotelekben, vagy az utcai váltóknál. Nem árt, ha tartasz magadnál dollárt és kyatot is, és azzal fizetsz, amelyik kedvezőbb.

Vízum, Vám, Beutazási feltételek: 

A beutazás feltétele, hogy az utas rendelkezzen érvényes vízummal és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A négy hétig érvényes turista vízumot, illetve a tíz hétig érvényes üzleti vízumot a Mianmari Unió Köztársaság külképviseletein lehet igényelni.

Magyar állampolgárok online igényelhetnek úgynevezett elektronikus vízumot (eVisa) turista és üzleti céllal. A turista vízum eljárási díja 50 USD, az üzleti vízumé 70 USD. Mindkét típusú vízum egyszeri belépésre jogosít, 28 nap tartózkodást tesz lehetővé, és csak abban az esetben igényelhető, ha az utas Yangon, Nay Pyi Taw vagy Mandalay nemzetközi repülőterén lép be az ország területére.

További információk és vízumigénylés a http://evisa.moip.gov.mm weboldalon.

A magyar állampolgárok jogosultak továbbá az országba történő belépéskor üzleti célú vízum (visa on arrival) igénylésére Yangon és Mandalay városok nemzetközi repülőterén.

Fontos tudni, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Bangkokban (Thaiföld) található, ezért a Mianmarba utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

 A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét jelenleg a Német Szövetségi Köztársaság yangoni (rangúni) nagykövetsége látja el (e-mail: info@rangun.diplo.de).

Antik vagy archeológiai jelentőségű tárgyak kivitele tilos. Kizárólag arra felhatalmazott helyen vásárolt - és megfelelő tanúsítvánnyal ellátott - ékszer, ezüsttermék kivitele engedélyezett. Tilos az országból a helyi fizetőeszközt (kyat) kivinni.

 Közbiztonság:

 Mianmar alapvetően egy békés buddhista ország, a turistákkal szembeni erőszakos fellépés, rablás nem jellemző még a nagyobb városokban sem. Ennek ellenére a vagyontárgyainkra célszerű odafigyelni, mert a kísértés erős lehet a napi 1-2 dollárból élő emberek számára, figyeljünk a túravezetőink, ill. a helyi vezetőink instrukcióira!

Étkezés – Higiénia:

 Utazásunk csak a reggelit árát tartalmazza, a további étkezések a program szerint vannak, van amikor teljes ellátást kapnak a vendégek, máskor önellátóak. A Mohinga híres nemzeti étel, és a napot is gyakran ezzel kezdik a helyiek. Fontos, hogy ezt jó forrón tálalják, akkor teljes az élvezet! A kínai ételek az országban ugyancsak nagyon népszerűek, és általában az étkezés nagyon olcsó, bár, ha valami európai ételt szeretnénk enni, az mégis drága lehet, ezért azt gondoljuk, hogy ezt a 9 napot inkább a helyi konyha megismerésére fordítsuk, nem fogunk csalódni!

A víz nem iható Mianmarban, azzal ne is próbálkozzunk, de palackos vizet mindenhol lehet vásárolni – olcsón 1-2 USD. Szeretik a fűszeres ételeket, bőven használják a fokhagymát, a Csili paprikát, de nagyon sok zöldséget is fogyasztanak. A rizs az itt is alap. A desszert többnyire gyümölcs, és abból viszont nagy a választék, és igen ízletesek, nem import agyonpermetezett vackokat ehetünk, hanem finom friss és olcsó trópusi gyümölcsöket (kókuszt, banánt, mangót stb.). Itt inkább a tea elterjedt, azt nagyon gyakran isszák, de a kávé az eléggé más lesz, és inkább tejjel fogyasztják. Alkoholt az ún. „beer stationok” árulnak, és a csapolt sör mindig olcsóbb itt is az üvegesnél. A mianmari sört mindenképpen próbáljuk ki!

Bár kötelező védőoltást nem írnak elő, az alábbi betegségek ellen mégis érdemes oltással védekezni: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, hepatitis A és B, tifusz, veszettség elleni oltóanyag. Illetve azok számára, aki a nagyobb városokon kívül szállnak meg, malária elleni gyógyszerre is érdemes áldozni a kellemetlenségek elkerülése végett.

Rutin orvosi vizsgálatokat Yangonban és Mandalayban el lehet végeztetni, de máshol nem ajánlott.  Kerülendő – a fertőzés veszélye miatt – a sebészi beavatkozást igénylő kezelés! Utazás előtt indokolt teljes körű utas és baleset biztosítást kötni.

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk a figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben tudunk természetesen segítséget nyújtani, irodánk az Aegon Biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül meg tudjuk kötni a biztosítást.  

 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata