Dolomitok fotóstúra
dátum: 2021-09-11 - 2021-09-15
Helian - túrázás
Fotótúra
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
Két tapasztalt fotográfussal, Juhász Balázzsal és Takács Gáborral fedezheted fel a Dolomitok fantasztikus világát, ikonikus helyszíneit! Mindkét fotós több mint 30 éves fotós és utazó tapasztalatát átadva segít, hogy Te is csodálatos képekkel térj haza Európa legizgalmasabb hegyvidékéről. Az út során megtanulhatod a panoráma-, csillag-, és hdr fotózás rejtelmeit. Szállásaink 2000 m felett, a világ legszebb kilátással bíró menedékházaiban lesznek, híres filmforgatási helyszíneken, ahol többek között készült a Holtpont c. film. Itt forgatott Silvester Stallone és Jean Renó is. Fotózzuk a Tre Cime-t, a Cinque Torri-t, a Monte Paterno-t…

Helian
Normál ár
227.000 Ft / fő
Előleg 110.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2021-08-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • Az utazást 8 fős kisbuszokkal
 • Szállást menedékházban lagerben
 • A túraszervezés költségét
 • A túravezetés költségét
 • A fotóoktatás költségét
 

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • Biztosítást (kötelező)
 • Az étkezések árát
 • Bármit, ami a fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

 • Két tapasztalt fotográfussal, fedezheted fel a Dolomitok fantasztikus világát
 • Az út során megtanulhatod a panoráma-, csillag-, és hdr fotózás rejtelmeit
 • Segítünk, hogy jobb fotóssá válhass
 • A Dolomitok ideális helyszín a fantaszikus fényképek elkészítéséhez

Látnivalók

 • Chinque Torri csúcsai
 • Tre Cime
 • A világháborús emlékek
 •  Lagazuoi, híres filmforgatási helyszín, ahonnan 360 fokos panoráma tárul elénk

Hasznos Információk

Létszám: maximum létszám: 14 fő.

Utazás: Budapesi indulással és érkezéssel, saját kisbuszokkal. 

Szállás: Három különböző menedékházban 

Ellátás: Egyénileg

További információk/Felszerelés/Időjárás: lásd a lap alján!

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események vagy váratlan lehetőségek átírhatják az eredeti menetrendet. Ilyenkor a túravezetők a lehetőségeikhez képest mindent elkövetnek, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

Túravezető: Juhász Balázs fotóművész

Hazsnos információk
Juhász Balázs
Juhász Balázs
túravezető
Több mint 30 éve foglalkozik szenvedélyes fotografálással. Kezdetektől utazó, kutató fotográfusnak készült, de az idők során a fotózás szinte minden területén kipróbálhatta magát. Több sikeres könyv szerzője, munkáit hazai és nemzetközi kiállítások követték Budapesttől, Párizson és Delhin keresztül egészen Tokióig. Második könyve, az Álmom India nyitotta fel szemét a gyorsan változó világra, az eltűnő félben lévő kultúrákra. Azóta feladatának érzi ezek megörökítését, az értékek megőrzését.
2012 óta fotótúrákat szervez a világ különböző tájaira, kultúráiba. Ezeken az utakon igyekszik átadni tudását és tapasztalatait. 2017 óta FotoSherpa néven szervezi útjait, oktatásait. Munkái első kiteljesedése volt a 2005-ben megjelent fekete-fehér fotóalbuma a Paris flâneur, 2010-ben pedig elkészült a második könyve Álmom India címmel. Harmadik könyve, mely szülőföldjét mutatja be, 2018-ban jelent meg Kincses Baranya címmel. Munkáit, fotóit itt találod: www.juhaszbalazs.com

Részletes program

A program:

Budapestről indulva, délutánra érkezünk a Chinque Torri lábához, este már a legszebb fényekben fotózhatjuk. Folyamatosan figyelemmel kísérve az időjárás változását és a csillagok állását, már éjszaka is készítünk képeket, beletanulva e különleges és speciális fotóvilágba. A következő napon vár reánk a Tre Cime, a három nővér. Az első világháború hadi alagútjain áthaladva érkezünk meg egyik legcsodásabb szállásunkra, ahonnan a legszebb oldalát mutatja a hegyvonulat. Nappal felfedezzük a legjobb pontokat, ahonnan fotózhatunk naplementekor és éjszaka is. Harmadik napon a hegy túloldalán lévő kis barátságos hüttében szállunk meg, újabb hegyvonulatok, tengerszemek árnyékában. Utolsó szállásunk a Lagazuoi, híres filmforgatási helyszín, ahonnan 360 fokos panoráma tárul elénk kilépve a szállásunk óriási teraszára. Ez a szeptemberi időszak nem csak a csillagfotózásnak a legjobb időpont, de a legkevesebb csapadék is ilyenkor várható minden évben. A szállásaink között többnyire buszunkkal mozgunk de néhány alkalommal kb. 1-2 órás túra is vár ránk, míg felszerelésünkkel elérjük célunkat. A gyalogtúrák nagyon fontosak, hogy lábunk alatt is megérezhessük a hegy nagyságát. Normál kondícióval, egészséges ember könnyedén teljesítheti ezeket a túrákat. Ez az 5 nap elegendő arra, hogy belekóstoljunk a tájfotózás magashegyi világába. Mi szerelmesei lettünk. Az utazás során mindenki tudásának megfelelően kap szakmai segítséget, hogy ne csak élményekkel, hanem gyönyörű képekkel is térhessünk haza. Itthon a túra után újra találkozunk, és igény szerint együtt dolgozzuk és elemezzük ki képeinket, vetítünk, felelevenítve élményeinket. Az étkezéseinkről többnyire magunk gondoskodunk, de vannak szállásaink ahol már a szállás árában reggelit kapunk. A szálláshelyeken mindenki saját igénye szerint tud étkezni. A szállásaink a világ legszebb helyein lévő turista szállások. Ezek a többi szállástól abban különböznek, hogy átlag 6-10 ágyas (emeletes ágyas) szobákból állnak, ahol váltják egymást a túrázók, kirándulók. Ágynemű mindenhol van, de érdemes saját kis könnyű hálózsákot hozni, mert nem minden nap cserélik az ágyneműket. Néhány szoba koedukált. Fürdés lehetőség mindenhol van, de nem saját fürdőkkel. A fürdés néhány szálláson kuponnal működik.


Fontos tudnivalók

MITŐL FOTÓTÚRA?

Az utat kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy témáinkhoz a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat kifejezetten profi fotósoknak, fejlődni vágyó hobbifotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. Hogy kéznél legyen a segítségünk, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is.

Az út során pedig igyekszünk tudásunk javát átadni: hogyan válassz témát, hogy komponálj, melyik objektívet használd, hogy használd eszközeidet, készítünk panoráma, HDR és éjszakai képeket, kipróbáljuk az ND szűrőt. Minden résztvevővel a saját technikai szintjéhez képest és igényei szerint foglalkozunk.

TÚRA NEHÉZSÉGE:

Egészséges embernek nem okozhat gondot a túra teljesítése. Ennek ellenére fontos a megfelelő mozgáskoordináció, lépésbiztonság, és megfelelő ruházat (ld. lejjebb). 

FÖLDRAJZI FEKVÉS:

A mai Dolomitok helyén egykoron tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyek ősei. Az Alpok többi részével együtt körülbelül 65 millió éve (a triászban) kerültek a szárazföldre. A kiemelkedett Dolomitok vidéke eredetileg hatalmas fennsík lehetett, erre vall a csúcsainak megközelítően azonos, 3000 m körüli magassága is, amelybe a jégkorszakok során keletkezett gleccserek, majd a folyók mély völgyeket hasítottak. A hőmérséklet, a jég és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegység mai formája. Az erodálódott mészkőszikláknak a lábait általában hatalmas törmelékkúpok borítják.

A völgyekben gyors sodrású hegyi patakok folynak, helyenként kiszélesedve tavakat alakítva ki. A különleges szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák, mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl. Napkeltekor és napnyugtakor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok. Ez a jelenség az Alpenglühen (olaszul enrosadira), a sziklacsúcsok izzása.

IDŐJÁRÁS:

 A Dolomitokra természetesen a magashegyi, alpesi éghajlat sajátosságai jellemzőek. A Dolomit-hegység a legjobb időjárási lehetőségek egyikét kínálja az Alpokban - tökéletes szinte egész évben aktív kalandokhoz. Hegységként a Dolomitok kevesebb csapadékot kapnak évente, mint az Alpok többsége. A déli dolomitokat (a Brenta csoportot és a Garda-tó térségét) általában délről érkező viharok okozta hideg légáramlatok sújtják, és több köd keletkezik, amikor a hideg levegő keveredik a közeli Velence melegebb levegőjével. Az északi dolomitokon (Sudtirol / Alto Adige) van a legkevesebb csapadék, mivel a déli dolomit csoportok délről megállítják a nagy viharokat, az északi részt védve. Ősszel a hőmérséklet csökken, de az időjárási viszonyok stabilak és kellemesek, így a Dolomitok tökéletes helyet kínálnak egy „késő nyári” kaland megtervezéséhez! Ennek ellnére bármikor (még nyáron is betörhet egy hideg idő, csapadékot erős szelet hozva, erre megfelelő ruházattal készüljünk!

 

FELSZERELÉS, ÖLTÖZKÖDÉS:

Alapvetően magashegyi körülményekre kell készülnünk! Fontos a megfelelő jól bejáratott túracipő, aláöltözet, strapabíró túraöltözet, polárpulóver, jó minőségű (ha lehet lélegző Gore-tex) esőkabát, kulacs, napszemüveg, fejlámpa és szükséges a szállásra hozni saját nagy méretű hálózsákot, törölközőt és papucsot!

Szívesen segítünk abban, hogy felkészültségedhez és igényedhez mérten optimális fotós felszereléssel vágj neki a világ tetejének. Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted. Fotós hátizsákkal és oldaltáskával is jöhetsz és érdemes laptopot vagy más háttértárat hoznod magaddal.

Lesznek olyan szállások, ahol a saját hálózsákra és törölközőre szükség lesz. Ne készülj túl sok meleg ruhával, könnyű túracipő mindenhol elegendő. Esőcucc szükséges kellék. A pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt úti listánkat.

 UTAZÁS:

Budapesti indulással és érkezéssel, saját kisbuszokkal. 

SZÁLLÁS:

 A szállásunk ún refugiok-ban lesz tehát menedékházakban - a 5torriban, a Lagazouiban és a Drei Zinnen-ben.  

PÉNZ, BANK:

Olaszországban a hivatalos fizetőeszköz az euró (EUR vagy €), ezt vigyük magunkkal az utazásra. 

BIZTOSÍTÁS:

Az utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) hiányában nem tudsz részt venni a fotótúránkon, ezeket bejáratott biztosítónknál tudod megkötni.

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata