Sri Lanka (Ceylon) - Kerékpárral az édenkertben
dátum: 2022-05-28 - 2022-06-07
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
3
közepes
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
11

Helian - túraidőtartam
10
időtartam
Sri Lanka egy könnycsepp az Indiai-óceánban. Megtalálsz itt mindent, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz kell, évezredes műemlékek, lenyűgözően szép táj, fínom ételek, pálmafás tengerpartok, színvonalas szálláshelyek. Kerékpárral sokkal többet látsz és tapsztalsz ebből a gyönyörű országból. Felfűztünk szinte mindent amit Sri Lankán 10 nap alatt érdemes megnézned.

Helian
Normál ár
639.000 Ft / fő
Előleg 255.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2022-04-30Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • Szállást kétágyas szobában reggelivel
 • Minden transzfert, és program szerinti kirándulást korszerű légkondicionált járművekkel
 • Egy kísérő autót a kerékpártúra folyamán extra kerékpárokkal
 • A kerékpárok bármely javítását
 • A Jeep túra árát az Uda Walawe Nemzeti Parkban
 • Az állami adókat
 • Helyi angolul beszélő idegenvezetőt és sofőrt a kísérőautóval
 • Egy liter vízet és gyömölcsöt naponta
 • Magyar nyelvű idegenvezetést
 • A kerékpárok bérleti díját
 • Túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • Repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket (kb. 190.000 Ft)
 • Biztosítást (kötelező)
 • A reggelin felüli étkezéseket
 • További italok, étkezések árait
 • Bármit, ami fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

Srí Lanka igazi édenkert, ahol már szerencsére régóta megszűnt az ellenségeskedés, egy igazi paradicsomi sziget, amely biztonságos és mind természeti, mind kulturális látványosságokat tekintve el tudja kápráztatni az ide látogatót. Teaültetvények, esőerdők, nemzeti parkok, vízesések, álom tengerpartok színesítik az utunkat. Két napot beiktattunk, amikor kerékpárral kalandozunk egyet, de ha nem akarod, jöhetsz a kísérőautóba, illetve, ha elfáradsz, akkor beülhetsz. Ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy így látod legjobban az országot, és biztonságos szép utakon haladhatsz, nem kell tartanod semmitől. A kalandot, a kultúrát, a természetet ötvöztük ebben a gyönyörű programban. Srí Lanka – Ceylon – vár rád, egy paradicsomi sziget, igazi édenkert az Indiai- Óceánban.

Látnivalók

 • A Pinnawalai elefánt menhely, ahol láthatod, ahogy a bébi elefántokat cumisüvegből etetik
 • Dambulla barlangtemploma UNESCO világörökség
 • Sigiriya sziklaerődje UNESCO világörökség
 • Polonnaruwa a sziget középkori fővárosa
 • Kandy az utolsó szingaléz király székhelye, a szent fog temploma
 • Teaültetvény és a világhírű ceyloni tea kóstolása
 • A kilenclyukú vasúti híd 
 • A Rawana barlang és vízesés
 • A Kis Ádám-Csúcs
 • Uda Walave Nemzeti Park vadon élő elefántokkal
 • Bentota gyönyörű tengerpartja
 • Colombo az új Dubai 

Hasznos Információk

Létszám: 8-15 fő

Utazás: odautazás repülővel a Budapest-Colombo útvonalon. Srí Lankán belül helyi transzferekkel, légkondicionált járművekkel utazunk, illetve végig velünk tart a kísérőautó. A repülőjegy ára jelenleg 190.000 Ft illetékkel együtt.

Szállás: Kétágyas középkategóriás szállodákban

Ellátás: Reggeli

Költőpénz: átlagosan napi 3-4000 Ft költőpénz elegendő, de ez több és kevesebb is lehet, attól függ, ki hol eszik majd, mennyi szuvenírt szeretne venni és mik az igényei. 

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

FONTOS: az utazáson való részvétel feltétele a biztosítás megléte. Ezt az idegenvezető ellenőrizheti induláskor!

Hazsnos információk

Részletes program

0. nap: Budapest – Colombo repülővel

Indulás a Ferihegyi repülőtérről Sri Lankára – a fővárosba - Colombóba. A repülőjegy megvásárlásában, ill. a

1. nap: érkezés Colombóba, transzfer Negombóba

Érkezés a Colombói repülőtérre, ahol a Sri lankai barátaink fogadnak bennünket, majd transzfer a szállodába Negomboba. Negombo a sziget egyik fő turisztikai tengerparti üdülőhelye, mégis ezt a nyüzsgő várost főleg halászok lakják. Ez egyben a Srí Lanka-i katolikus közösségének egyik fellegvára, emiatt  „kis Rómának” is nevezik. A festői Negombo-lagúna mentén található, ahol az idő nagy részében több száz halászhajót és katamaránt lehet látni. A várost számos templom tarkítja, amelyek közül néhány a legkorábbi gyarmati időkből származik. A negombói városnézéshez tartozik az 1678-ból származó régi holland erőd maradványai, a fahéj szállítására épített holland csatorna, a Szent Mária-templom és a régi holland temető, valamint természetesen a negombói halpiac – ismertebb nevén a „Lellama”. Negombo mindössze 37 km-re fekszik a fővárostól, az ország egyik legliberálisabb városa modern életstílussal éjszakai élettel, luxushotelekkel, és kiváló éttermekkel. Szállásunk a Catamaran Beach Hotelben lesz. 


2. nap: Negombo – Dambulla kerékpártúra 65-70 km

A reggeli után elindulunk mai úti célunk Dambulla felé. Mindössze 5 km-t utazunk, hogy elhagyjuk a forgalmas részeket, innen már kerékpárral folytatjuk utunkat többnyire sík terepen, de néha azért előfordulnak dimbes-dombos szakaszok is. Apró falvakon, ananászültetvények, kókuszrosthasznosító manufaktúrák között, időnként aszfaltozatlan vidéki kis utakon haladunk keresztül.  Útközben megállunk Pinnawalában világ legnagyobb elefántmenhelyénél. A menhelyen közel kilencven elefántot tartanak, eredetileg az elárvult, elefántok megsegítésére hozták létre, hiszen a szentként tisztelt állat élettere ma ár nagyon beszűkült, és a polgárháború sem kímélte szegény ormányosokat. A kiselefántok bámulatos tempóban isszák a hatalmas cumisüvegből a tejet. A cumisüveget akár mi is tarthatjuk az etetéskor. Megfelelő vízállás esetén az egész csordát levezetik a közeli folyóhoz. Az elefántok rutinosan ballagnak a szűk utcán, amit különféle boltok és éttermek szegélyeznek. A kicsit csetlő-botló bébiket az anyjuk lelkesen segíti. Innen UNESCO világörökségi helyszínre - Dambullába – utazunk. A Dambulai barlangtemplomok a világ legnagyobb festett barlangjai közé tartoznak a világon több mint 22.000 m² festett felülettel, festménnyel, szoborral, faragott Buddha figurákkal, istenekkel, királyokkal. Az éjszakát is Dambullában arendkívül színvonalas Elephas üdülőszállóban töltjük.


3. nap: Dambulla – Sigiriya - Polunnaruwa - Giritale (táv: kb. 60 km sík terepen)

Reggeli után kerékpárra pattanunk és megcélozzuk először Sigiriya sziklaerődjét, amely Sri Lanka egyik legismertebb turisztikai látványossága. A mai kerékpártúránk részben aszfaltozott, részben földutakon halad a száraz őserdő zónájában teakfa ültetvények, rízsföldek között sík terepen. Sigiriya bevehetetlen fellegvára egy 200 méter magas szikla tetejére épült, amelyet Kasyapa király építetett a az V. században, ahol 18 évig uralkodott. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer, királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor. A buja kertekkel, mesterséges tavakkal körülvett erődítmény legfelső szintjére  valaha egy hatalmas, kőbe faragott oroszlán száján keresztül vezetett az út, ám mára csupán a helyszínnek nevet adó fenevad mancsai maradtak meg, csonkán is megálljt parancsolva a látogatóknak, hogy elmerengjenek a palota hajdani pompáján. A kolostor együttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak, barlangok, a gránitsziklán kialakított függőkertek, teraszok és Ázsia legrégebben tervezett kertjei találhatók. Innen Polonnaruwába kerékpározunk, amely Sri Lanka 11 századi középkori fővárosa volt. A város Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet, ám rövid virágzása után a folytonos támadásoknak köszönhetően hamar hanyatlásnak indult. A rövid de viharos történelme ellenére nagyon sok építészeti emléket hagyott hátra. Gal Vihara (Kőtemplom) komplexuma az egyik legjelentősebb látnivaló, ahol három nagyméretű, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szoborban gyönyörködhetünk (álló, ülő és fekvő Buddha). Polunnaruwa olyasmi Sri Lankán, mint Angkor Kambodzsában. Rengeteg a látnivaló, amelyet igyekszünk is mind megnézni: Királyi Palota, Tanácsterem, a kőből épült Lótusz fürdő, a nagy Parakramabahu király által építetett Parakrama Samudraya tó és a király szobra. Polonnaruwaban a történelmi emlékeken kívül számos szakrális hely is található, mint például Síva Temploma, a Lankatilaka-templom, a Vatadaga kör alakú ereklyeház (sztúpa), a Galpotha (Kő Könyv) a 8 méter hosszú és 4,3 méter széles gránit kőtömb és a régi Szent Fog Templom romjai. Bejárjuk kerékpárral az ősi város történelmi emlékeit, végigtekerünk a hatalmas Parakrama Samudra -  a Parakrama tengere -  mentén, amely egy hatalmas mesterséges víztározó a korai középkorból, méreteit tekintve nagyobb, mint a Colomboi kikötő!

A mai kerékpáros programunk itt véget is ér, innen már járművel utazunk a szállásunkra Giritaleba. A szállásunk a Giritale hotelben lesz. 


4. nap: Giritale - Kandy (50 km)

Reggeli után indulás Kandy-ba – a hegyi fővárosba, kis vidéki utakon, mezőgazdasági területeken, majd a Knuckles-hegység keleti lejtőin haladunk érintve Riverstone-t a természet lenyűgöző alkotása ez a táj, utazásunk egyik fénypontja. Útközben megállunk egy fűszerkertben, ahol betekintést nyerhetünk az egzotikus fűszerek termesztésébe és használatába.

Mai uticélunk - Kandy - volt az ország fővárosa 1815-ig - amikor az utolsó Sri Lankai király csatát vesztett a britekkel szemben – természetesen világörökségi helyszín. 

Kandyban részt veszünk egy városnéző túrán amely magában foglalja az Felső-tó utat, ahonnan remek kilátás nyílik az alant elterülő városra, megnézzük Ázsia egyik legnagyobb botanikus kertjét, amely több mint 5000 fajta növénynek ad otthont, és itt volt a II. világháboruban Mountbattennek a Brit Királyi Hadsereg parancsnokának főhadiszállása. Meglátogatjuk a drágakő múzeumot is, amelyről Sri Lanka különösen híres. Este egy kultúrműsor keretében a tradicionális Kandy táncbemutatót élvezhetjük hagyományos dobkísérettel, és láthatunk egy igazi tűzjárást is, ahol a helyiek transzba kerülve gyalogolnak keresztül az izzó parázson. Este a csillagos ég alatt elsétálunk a szent fog templomához, ahol Buddha szent fogát őrzik, és az egyik legfontosabb zarándokhelynek számít a buddhisták körében a világon. Az éjszakát Kandyban töltjük a Topaz hotelben. 


5. nap: Kandy – Peradeniya (busz) - Ramboda kerékpár 50 km - Ella

Reggelit követően Peradeniyatól kezdjük a kerékpártúrát Gampola irányába többnyire felfeléa  teaültetvények között gyönyörű tájakon. Útközben lát­hat­juk a tea­ül­tet­vé­nyen dol­go­zó as­­szo­nyo­kat, a ködbe vesző esőerdőt. Rambodából transzfer Ellába. Meglátogatuk egy teakészítő üzemet, ahol tanui lehetünk a világhírű Ceylon Tea készítésének, sőt a frissen elkészült termékből kóstolót is kapunk, mielőtt elküldik a Colombói tea aukcióra, ahonnan exportra kerülnek a tételek. 

Éjszaka az Oakray Ella hotelben. 


6. nap: Gyalogtúra a Mini Adam csúcshoz és a Rawana vízeséshez

Reggeli után kirándulás a híres kilencvű vasúti hídhoz. A híd, más néven "híd az égbe, a gyarmati kori vasútépítés egyik legjobb példája az országban. A népszerű pletykák azt sugallják, hogy amikor a híd építési munkálatai megkezdődtek, elkezdődött az I. Világháború az európai birodalmak között, és az erre a helyre szánt acélt átcsoportosították a brit háborúval kapcsolatos projektekhez a csatatéren. Ennek eredményeként a munka leállt, a helyieket arra kényszerítették., hogy a hidat, hogy kőtéglából és cementből építsék meg acél nélkül. A híd gyönyörű természeti környezetben található, a túra során messze a látóhatár széléig hullámzó dombok és őserdei környezet várja a résztvevőket. Ezután a Mini Adam csúcsra kirándulunk, amely az egyik legkönnyebb - ugyanakkor látványos túra Ella-ból. Innen a Rawana barlanghoz, majd az Ella szilához és végül a gyönyörű Rawana vízeséshez gyalogolunk. Szállás Ella-ban az Oakray Ella Hotelben. 

 

 

 


7. nap: Ella - Beragala - Wellawaya - Uda Walawe Nemzeti park - Middeniya 50 km - transzfer a tengerpartra Bentotába

Reggeli után kerékpárral elindulunk Uda Walawébe a Beragalán/Wellawayán keresztül, ahol festői dombvidéken vezet az utunk a Diyaluma vízesés mellett. Közben elhaladunk kaucsikfa (gumi) ültetvények, rizsteraszok mellett. A Nemzeti parkot elérve részt veszünk egy Jeep túrán, hogy vadon élő elefántokat láthassunk, amelyről Srí Lanka ugyancsak híres. 
Az Uda Walawe Nemzeti Park egy azonos nevű víztározó körül található a sziget délkeleti részén. A parkra jellemzők a kiterjedt füves területek, tüskés cserjés bozótos, de számos értékes fafaj is megtalálható itt. Ez a terület az elefántok kedvelt helye, ezért itt a legnagyobb a valószínűsége Srí Lankán, hogy vadon élő elefántcsordákat láthassunk. Természetesen sok egyéb állatfaj is él itt, szarvas-, vaddisznó-, vízibivaly- és sakálfajok is láthatók szerencsével, valamint a parkban a madárvilág is különösen gazdag. A park látogatása után folytatjuk a szép és látványos túránkat alsórendű nagyrészt szinte forgalom mentes utakon  Middeniya felé. Itt felveznek bennünket és utazunk a tengerparti üdülőhelyre Bentotába. A szállásunk a Marina hotelben lesz. 


8. nap: Bentota - pihenés a tengerparton

A mai nap a pihenésről szól, de vannak fakultatív programlehetőségek is, részt vehetünk hajókiránduláson a mangróve erdőben, vagy bármely vizisportot kipróbálhatjuk, búvárkodhatunk, vagy csak napozunk a pálmafák árnyékában. A szállásunk ma is Bentotában lesz.

 


9. nap: Bentota – Colombo

Reggeli után elutazunk  a fővárosba - Colombóba. Srí Lanka fővárosa a nyugati parton fekvő Colombo amely az ország legnagyobb városa és egyben kereskedelmi és pénzügyi központja, valamint legfontosabb kikötője is. Sri Lanka kulturális sokszínűségének szimbóluma. Ez az a hely, ahol változatosan keverednek a gyarmati építészet jegyeit magán viselő épületek és a modern felhőkarcolók, a helyi dialektusokban beszélő emberek és a külföldi üzletemberek. Akik szeretik a nyüzsgést és a kulturális kavalkádot, akik, képesek felfedezni mi rejlik a felszín alatt, azok kedvelni fogják ezt a lüktető várost. A koloniális időszak emlékeit és a modern világ építményeit is felvonultató város hosszú évszázadokon keresztül az Indiai-óceánt járó kereskedők fontos kikötője volt a Keletet és Nyugatot összekötő tengeri kereskedelmi útvonalon, az úgynevezett Tengeri Selyemúton. Colombo legfőbb látnivalói közé tartoznak a gyarmati korszak emlékei, köztük a portugálok által alapított erőd körzete. Az erődítmény egykor vastag falai mára eltűntek, helyet adva a növekedő és fejlődő városnak, s napjainkban itt találhatóak a legfőbb kormányzati hivatalok, a legelegánsabb szállodák, valamint a körzet legrégebbi épületei, a holland kórház, az Elnöki Rezidencia és az a régi, holland ház, mely ma a Holland Múzeumnak ad otthont.

Délután egy vezetett városnéző túrán veszünk részt, amely felöleli a Buddhista templomot, a holland Wolvendhal templomot, a hindu templomot, a városházát, a fahéj kertet, a miniszterelnöki palotát, a nemrég megnyitott színházat, valamint a nemrég átadott parlament környezetét.

Természetesen hagyunk időt a vásárlásra is.

Az utolsó Srí lankai éjszakánkat is itt töltjük Colombóban a Galadari hotelben.


10. nap: Colombo repülőtér – Budapest

Transzfer a repülőtérre, és elindulunk vissza Magyarország felé. Érkezés Budapestre menetrend szerint.

Fontos tudnivalók

Az ország:

 Srí Lanka biztonságos ország, természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A helyiek általában kedvesek és segítőkészek. Fontos ugyancsak felhívni a figyelmet, az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket az utasaink is megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Időeltolódás:

5 óra és 30 perc

 

Időjárás:

 

Utazásunk decemberben, ill. februárban a száraz évszakra esik. A trópuson természetesen előfordulhatnak nagyobb esők bármikor.  A hőmérséklet és a levegő páratartalma egész évben magas, a hőmérséklet ingadozása elenyésző.   Az évi középhőmérséklet az alacsonyabban fekvő területeken, óceánparton 25-30 C°, a hegyekben 14-17 C°. Májustól szeptemberig különösen magas az évi csapadékátlag. A száraz időszak novembertől márciusig tart, viszont előfordulhat ebben az időszakban is esőzés, igaz jellemzően kevés és rendszertelen.  

A tenger vize egész évben kellemes, átlagosan 27 C°.

 Beutazás, uti okmányok, vízum:

 

Ami szükséges a beutazáshoz:

 • Online vízum. Vízum online intézésére ezen a linken nyílik lehetőség: http://www.eta.gov.lk/slvisa/
 • Az útlevélnek a belépéstől számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
 • Érvényes repülőjegy a visszautazásra.
 • A tartózkodásra elegendő anyagi fedezet igazolása.
 • Visszaigazolt szállásfoglalással valamely „Safe & Secured Certified Level 1” kategóriába tartozó hotelben 8 nap időtartamra. (Kivéve teljes oltottsággal rendelkező utasok)
 • Minden beutazó számára kötelező az egészségügyi nyilatkozat kitöltése és érkezéskor annak benyújtása az illetékes hatóság számára. A nyomtatvány letölthető innen: https://airport.lk/health_declaration/index  vagy innen https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Health_Declaration_Form_061120202182760486.pdf    
 • Utazás előtt legfeljebb 72 órával korábban készített RT-PCR teszt, melynek negatív az eredménye. (Csak a két évnél fiatalabb gyermekek esetében tekintenek el a teszt benyújtásától). 
 • Érkezéskor a turistáknak igazolniuk szükséges, hogy rendelkeznek a kötelező helyi Covid biztosítással. (Kivéve teljes oltottsággal rendelkező utasok.) 
 • Ennek előzetes online intézése ezen az oldalon lehetséges: https://www.visitsrilanka.gov.lk
 • Érkezéskor a turistáknak (kivéve teljes oltottsággal rendelkező utasok) igazolniuk szükséges, hogy a belépés után kötelező PCR tesztet előzetesen kifizették. Ennek online intézése itt lehetséges: https://www.https://visitsrilanka.gov.lk/

Az említett biztosítás és az előzetes PCR tesztek ügyintézésekor az online rendszer minden regisztráló számára generál egy személyre szóló „Turista referencia számot”, amit később az online vízumügyintézés során meg kell majd adni.

A beutazási feltételekről részletes tájékoztatást itt talál: https://www.srilanka.travel/helloagain/

Kiegészítő információk teljes oltottsággal rendelkező utazók részére

(Bővebb információ: https://srilanka.travel/helloagain/documents/Fully-Vaccinated-Travellers-nov1.pdf)

Teljes védettséggel (oltottsággal) bíró személynek tekintik a Srí Lanka-i hatóságok azt a 18 évnél idősebb felnőtt személyt, aki az adott védőoltás második adagját utazás előtt legalább 14 nappal felvette és a Srí Lanka-i beutazás előtt legfeljebb 72 órával korábban levett RT-PCR tesztjének eredménye negatív.  

Teljes oltottsággal bíró személynek tekintik a Srí Lanka-i hatóságok azt a 12-18 év közötti kiskorú gyermeket, aki már legalább 14 nappal korábban egy adag Pfizer oltást kapott.

Teljes védettséggel / oltottsággal rendelkező személyek nem kötelező, hogy a helyi COVID19 utazási egészségbiztosítással rendelkezzenek, azonban olyan utazási biztosítással igen, mely minden egészségügyi – így többek közt COVID19-vel kapcsolatos - kiadásra is fedezetet nyújt. Teljes védettséggel / oltottsággal beutazó személyek utasbiztosítása ki kell terjedjen a velük utazó teljes oltottsággal / részleges oltottsággal / oltással nem rendelkező gyermekekre is.

Beutazás kizárólag útlevéllel, amelynek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie belépéskor! Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető!

Vízum:

A Srí Lankára való beutazáshoz vízum és egészségügyi nyilatkozat szükséges, ebben irodánk segíteni fog, a szükséges dokumentumokat minden jelentkezőnek elküldjük 30 nappal indulás előtt. A turistavízum ára 35 USD.

Ha valaki egyénileg szeretné intézni - úgy a vízumot  az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon  www.eta.gov.lk/slvisa/ igényelhetik. 

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. 

Vallási és viselkedési kultúra: 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és rendelkezéseket, ezek megsértése börtönbüntetést vonhat maga után. Néhány ezek közül: a katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Azonos neművel folytatott szexuális kapcsolat jogszabályba ütközik. Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját, így a birtoklást is szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.

A nudizmus és a monokini viselése nem javasolt, sértheti a helyieket.

Felszerelés/Ruházat:

 • nap elleni sapka
 • napszemüveg
 • kis hátizsák a kerékpár túrákra, vagy a rövid kirándulásokra
 • fényvédő krém
 • szúnyogriasztó
 • szandál vagy kényelmes kerékpározós cipő
 • zárt cipő
 • esőkabát
 • kerékpáros sisak (ajánlott, nem kötelező!)

Higiénia:

 

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Ezt a túra során a partnerünk biztosítani is fogja, ezen felül azonban az italokat mindenki maga fizeti. Ugyanez érvényes az ebédre, amelynél különösen a gyümölcsök esetén javasoljuk, hogy csak a hámozható gyümölcsökkel próbálkozzunk!  Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, sajnos ezek még itthon is jól jöhetnek. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. A teljes oltási sor hepatitis B esetében egy életre szóló védettséget jelenthet, hepatitis A esetében pedig 25 évig lehetünk védettek. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valami székletfogó, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, esetleg egy fáslit ugyancsak célszerű betenni a csomagba. Sri Lankán sárgalázveszély nincs, malária csak ritkán üti fel a fejét. A malária ellen pedig ma már léteznek olyan gyógyszeres megelőzési lehetőségek, amelyek mellett nem tilos a napfürdőzés, és viszonylag kevés a kellemetlen mellékhatás.

 

A túrák nehézsége:

 

A kerékpártúrákat és a gyaloglásokat is úgy állítottuk össze, hogy senkinek ne okozzon nehézséget. Ha mégis túl megerőltetőnek találnád a kerékpározást, akkor mindig ott a kísérőautó, és be tudsz szállni, tehát a kérdés, hogy bírni fogom-e, innentől fogva nem kérdés többé. Ez nem jelenti azt, hogy amint meglátjuk az első emelkedőt (Srí Lanka azért elég hegyes ország), akkor azonnal bekéredzkedünk a kísérőautóba, majd a lejtőn ismét kiszállunk. A kísérőautó ott lesz a közelben, de nem 100 méterrel a csoport mögött folyamatosan. Ez arról szól, ha elfáradsz, elég volt arra a napra, akkor segítünk, mert ez nem a teljesítményről, hanem a kikapcsolódásról szól, arról, hogy te többet láss (erre a kerékpár a legalkalmasabb eszköz) és közelebbi kapcsolatba kerülj az országgal, mint végig egy légkondicionált járműbe zárva elszeparáltan a környezettől.

 

Szállás:

 A hotelek európai színvonalúak. A zuhanyzók és vécék állapota jó, meleg vízre mindenhol számíthatunk. Szállásaink a magyarországi 3 csillagnak felelnek meg. A szobák minden esetben kétágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező  utastársakkal. Amennyiben ez nem megfelelő, vagy nem találunk útitársat, ebben az esetben egyágyas felárral kell számolni

A kerékpárok:

Peugeot, Contrast, Merida és Porsche kerékpárok állnak rendelkezésre. A legtöb kerékpár elöl teleszkóppal ellátott, modern, nyugati színvonalú, hiszen ide nagyon sok német kerékpáros is jön, így a partnerünk hozzászokott ahhoz, hogy megfelelő színívonalat biztosítson! Sisakot viszotn nem adnak higiéniai okokból, azt hozz magaddal! Kulacstartó van a kerékpárokon, de csomagtartó nincs hátul, itt kis hátizsákkal szoktak menni, a nagyobb csomagodat úgyis a kísérőautó viszi.

Pénzügyek:

 Sri Lanka hivatalos pénzneme a rúpia. Jelenleg 1 rúpia = 1.88 Ft jelenleg, de az árfolyam változhat.

 Érkezés után érdemes mindjárt a repülőtéren pénzt váltani, ahol több bank is verseng a kegyeinkért. Szinte minden szállodában van lehetőség a pénzváltásra, de az árfolyam általában rosszabb, mint a bankokban.

 Javasolt itthonról kis címletet (pl. 1 és 5 USD) is magunkkal vinni, ezzel helyi pénz hiányában az utcán is tudunk apróbb ajándéktárgyakat, üdítőket vásárolni, esetleg borravalónak is adhatjuk. 3 csillagos vagy magasabb kategóriájú szállodákban, bankokban elfogadják az ismertebb dombornyomott hitelkártyákat (VISA, Mastercard, stb.).

 Hazafelé a Colombo-i repülőtéren visszaválthatjuk megmaradt rúpiánkat - az árfolyammal nem járunk jól -, de ehhez be kell tudni mutatni a pénzváltásról szóló igazolást, blokkot.

 

 Biztosítás:

 

A biztosítás megléte - kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadhatják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Ebben tudunk természetesen segítséget nyújtani, irodánk az AB AEGON biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata