Sítúra és kutyaszánozás Norvégiában
2019-01-14-tól 2019-01-18-ig
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
5

Helian - túraidőtartam
4
időtartam
A norvég felföld még nem annyira ismert a magyar utazók körében, pedig a különleges táj biztosan rabul ejti a tél szerelmeseit. A program során a téli túrák különböző változatát kipróbáljuk, ami igazán változatossá teszi majd ezt az 5 napot. Elmegyünk hótalpazni, kipróbáljuk a túrasízést, kutyaszánozhatunk, ha szerencsénk van látjuk az Északi fényt is. Egy tökéletes ajándék is lehet a szeretteidnek és magadnak karácsonyra. A hotel konyhája messze földön híres.

Helian
Normál ár
255.000 Ft / fő
Előleg 102.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2018-12-14Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • Szállást szállodában
 • Reggelit, vacsorát és könnyű ebédet a szállodai elhelyezés alatt
 • Transzfert repülőtéréről a szállásra és vissza
 • A túraszervezés költségét
 • A túravezetés költségét
 • A túrasíoktatás költségét

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • Repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket
 • Biztosítást (kötelező)
 • A fakultatív programok árát
 • További italok, árait
 • Bármit, ami a fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt
Lejárt a jelentkezési határidő.


Miért válaszd ezt a túrát?

A norvég felföldön fogjuk kipróbálni a téli túrák különböző változatát. Elmegyünk hótalpas túrára, kipróbáljuk a túrasízést, amely kezdőknek is teljesíthető megfelelő mozgáskoordinációval és eltökéltséggel. A kutyaszános programunk egy tökéletes alternatívát jelent a mindennapi stresszes életnek, és ideális, ha csak kevés időd van arra, hogy kicsit kizökkenj a dolgos hétköznapok monotonitásából. Emellett akár egy tökéletes meglepetés, ajándék is lehet a barátaidnak szülinapra, vagy karácsonyra. A terület teljesen hó biztos, a januári időpontban nagyobb az esély az északi fény megpillantáséra, míg áprilisban már a hosszabb napok adnak több teret a kinti programokhoz. A hotel konyhája messze földön híres, minden igényt ki tudnak elégíteni, jógatáborokat is tartanak.  A helyszín kiváló alternatíva más sportot űző sportolóknak felkészülésre is alternatívaként.

Látnivalók

 • A norvég felföld (Venabygdsfjellet) a Rondane Nemzeti Park
 • Myfallet vízesés
 • Muen hegység
 • Kutyaszán-túra
 • Tradícionális norvég büfé
 • Északi fény (tiszta idő esetén)

Hasznos Információk

Létszám: A program indításához szükséges minimum létszám: 6 fő.

Utazás: repülővel a Budapest-Osló útvonalon, közvetlen járattal. A repülőjegy megvásárlásában utazási irodánk segítséget nyújt! A repülőjegy várható költsége kb. 60.000 Ft/fő-től illetékkel együtt. A repülőjegy ára a vásárlás időpontjától függ, minél korábban foglalsz, annél kedvezőbbek az árak.

Szállás: Végig ugyanabban a rendkívül jól felszerelt, kényelmes hegyi hotelben (szauna, könyvtár, jóga studió stb) lesz a Rondane Nemzeti Park peremén. 

Ellátás: teljes ellátást (reggeli, könnyű ebéd, vacsora a szállodai tartózkodás alatt. 

További információk/Felszerelés/Időjárás: lásd a lap alján!

FONTOS: a túra időtartamára biztosítás kötése kötelező, amit a túravezető a túra elején ellenőriz!

Túravezető: helyi, magyar túravezetőt biztosítunk

Hazsnos információk
Molnár Róbert
Molnár Róbert
túravezető
Róbert szakképesítései: • IML- international mountain leader (a vizsgaim Walesben, Angliában, Franciaországban és Svájcban voltak, ennek a része a nemzetközi hótalpas túra vezető is. • Ausztráliában – „Bushwalking guide in trackless and remote areas” • International snowsport instructor - Nordic skiing • Wilderness First Responder (WFR) ez egy elsősegély vizsga, ami kimondottan a vadonban folytatott szabadidős tevékenységekre/extrém sportokra van kitalálva
Gyerekkorom óta a tanulás, tanítás és a természet szeretete meghatározó az életemben. Eddigi életemet, pályafutásomat is ennek rendeltem alá. Sok hazai és külföldi tanulmányon valamint rengeteg munka és személyes élményen keresztül a világ elég sok szegletébe eljutottam. Jelenleg minden télen a norvég havasokban élek és oktatok, az év maradék részében pedig oktatási és felfedező expedíciókat vezetek a világ különböző pontjain.

Részletes program

1. nap: utazás Budapest – Oslo repülővel – Venabu

Indulás Budapestről a norvég fővároson keresztül a norvég felföldre. Érkezés az esti órákban. Szállások elfoglalása, vacsora.  Este megbeszélés a következő napi programokról, hotelről, a túravezető, aki ott él, minden lényeges dolgot el fog mondani.


2. nap: Egész napos sítúra (kezdőknek is) „norvég téli örömök”

Megkezdjük ismerkedésünket a gyönyörű norvég téli felfölddel. Mesebeli tájakon fogunk síelni, de a délelőtt nagy része – tudástól függően – egy oktatással zajlik, bevezetnek bennünket a norvég túrasízés tudományába. A sítúrázás alapja minden sízésnek, ez volt itt valaha a közlekedés módja. A norvég túra sí valamivel szélesebb a nálunk használatosnál. Másfél-két óra az alapok elsajátítása, közben lehet akár kicsit pihenni, felmelegedni, teát inni. Ha a csoport kellően hozzá tud szokni a síléchez, akkor elindulnak a túrára, akár 10-15 km-t is meg lehet tenni. A túraútvonalunk esetén természetesen függ az időjárástól. A sítúra északi része erdős területen, dombok, hegyek között halad, befagyott tavaknál siklunk a helyi növényhatár felett többnyire 930 méteren. Szép tiszta napon 2000 méteres csúcsokat láthatunk. A jellegzetes kúpos hegycsúcs – a Muen a maga 1424 méteres magasságával folyamatosan ott lesz a láthatáron. Szerencsés esetben hófajddal, egyéb állatokkal is találkozhatunk. A túravezető mesélni a vadnyomokról, melyik-melyik. A környéken 2000-2500 vadon élő rénszarvas található, amelyek ritkán mutatkoznak. Néha erdős részen is átsiklunk – többnyire nyírfaeredő, esetenként lucfenyő bukkanhat fel. Este fáradtan, de kipirulva és felfrissülve élményekkel telve térünk vissza a szállásra. A hotelbe élvezhetjük a szaunát, vagy fakultatív programként részt lehet venni jógafoglalkozáson (150 korona egy óra) többféle masszázst is kérhetünk, (relaxáló masszás, thai masszázs, svéd masszázs). A szauna használat benne foglaltatik az árban.


3. nap: Fakultatív Kutyaszántúra/vagy sítúra

Ma szabad választás van, hogy a délelőttöt egy fakultatív kutyaszántúrával töltjük, ahol a kutyák gazdája még egy BBQ sütögetéssel is meglep minket, vagy túrasízni megyünk ma is a túravezetőnkkel (kb. 3 óra). Annyit tudni kell, hogy a kutyaszántúrához nem tudunk magyar vezetést biztosítani, de az egyszerű vezényszavakat angolul is meg fogjuk érteni, és egy mosoly itt a norvég télben, ebben a varázslatos környezetben mindent megold, és az biztos, hogy életre szóló élménnyel gazdagodtok. Ha ezt mégsem vállaljátok, akkor lehet a magyar vezetővel túrasízni, vagy csak élvezni a hotelt és a környéken sétálgatni, amennyiben a mély hó (hótalp is bérelhető igény szerint) nem riaszt el.

A kutyaszánosok kapnak egy rövid bevezetést a kutyák irányításának fortélyaiba.   A vezető mindent megmutat, segít az indulásnál, mindenben ott van melletted, amikor szükséged van rá. Hamarosan úton leszünk, fenyvesek között a befagyott tavakon, végtelenbe nyúló hómezőkön siklik velünk a szán. A kutyaszán túra kb. 3-4 órát vesz igénybe. Ez éppen elég lesz mindenkinek, garantáltan el fogunk fáradni, de hatalmas élmény lesz. Délután visszatérünk a szállásra pihenni. Ha csak a hotel adta kényelmet (jógastúdió, szauna stb.) szeretnénk élvezni, arra is van lehetőség, de délután el tudunk menni egy kb. két órás sítúrára is, amelynek ára 380 norvég korona, és ezt ott fizetjük a magyar vezetőnknek.

Este aztán nem szabad kihagyni a szerdai tradícionális norvég büfévacsorát, ahol igazi különlegességeket kóstolhatunk. Ez messze földön híres itt!

A fakultatív kutyaszántúra ára: 1200 NK (kb. 40.500 Ft)

A fakultatív sítúra ára: 380 NK (kb.  12.800 Ft/fő) 4 fővel indul


4. nap: Hótalpas túra a Myfallet vízeséshez/este sítúra és búcsúparty

A rendkívül tapasztalt túravezetőnk elvezet bennünket a csodálatos norvég felföldi tájon a Myfallet vízeséshez, amely egy rendkívül szép vízesés kb. 3 km-re a Venabutól. A Mya folyó három lépcsőben kb. 100 métert zuhan a mélybe. Természetesen ilyenkor télen az egész egy jéggé fagyott szobor. A látvány maga megéri a fáradtságot, a túra pedig nem különösebben nehéz, hiszen nincsenek nagyon meredek emelkedők, átlagos állóképességgel bárki képes megcsinálni. A hótalpas túra folyamán különböző tájakon haladunk többnyire a növényhatár felett, de egyszer leereszkedünk egy kanyonba, majd egy platóra kapaszkodunk fel, ahonnan gyönyörű a kilátás.

A túra a társaság állóképességétől, valamint az időjárástól függően 4-6 órát vesz igénybe. Ebédre csomagolhatunk magunknak ebédet a büféből, ez teljesen megengedett, sőt így válik szinte teljes ellátássá az étkezésünk.

Este vacsora után több lehetőség van. Csatolhatunk utoljára sílécet a tegnapi feltételekkel (minimum 4 fő és 380 NK), hótalpat, vagy csak kisétálunk a házikóhoz, ahol hagyományos norvég Glogot fogunk fogyasztani, biztosítva a jó hangulatot. Ha szerencsénk van a program betetőzése az Északi fény látványa lesz, amely biztos örökre beég a retinánkba és az emlékezetünkbe. 


5. nap: Venabu transzfer – Oslo – Budapest repülővel

A mai napon egy jó reggeli után búcsút veszünk a csodálatos téli norvég tájtól, és visszatérünk a fővárosba – Oslóba.  Aki szeretne itt eltölteni néhány napot, arra is van lehetőség, a többieket a repülőtérre visszük, ahol becsekkolnak, majd indulnak haza Magyarországra.  

Fontos tudnivalók

Az ország

Norvégia a vikingek, a híres felfedezők, a fjordok és a hegyek országa, ahol trollok, és óriások lejtik őrült táncukat. Bergenről vagy a Spitzbergákról, ahol több a jegesmedve, mint a helyi lakos - már mindenki hallott.  
A Skandináv-félsziget nyugati részén található ország Svédországgal, Finnországgal és – az utóbbi időben kissé idegesek ettől - Oroszországgal határos. Itt találhatók Európa legnagyobb gleccserei, valamint a jellegzetes norvég fjordok is. Norvégia egy része az Északi Sarkkörhöz tartozik, ennek ellenére nyugati partvidéke nem jeges, mivel a Golf áramlat felmelegíti vízét. Az ország 27%-át fedik erdők. A norvégok többségének még ma is a kereskedelmi halászat és a tenger közelsége jelent megélhetést. Oslo a legrégibb skandináv főváros, aki teheti, itt megtoldhatja a „telelést” egy-két nappal – érdemes. Amit feltétlenül látni kell Oslóban, az az Akaershus Erőd és Kastély, amely ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad.

Magyarország helyi képviselete:
Oslo Nagykövetség
Cím: Sophus Lies gt. 3. 0244 Oslo 2.
Előhívó: (47)(22)
Telefon: 44-14-01, 55-24-18, 55-24-19
Ügyelet: 44-14-01

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Norvégiába, s tartózkodhatnak legfeljebb 90 napig az ország területén. Ennek feltétele az utazás időtartamán túlmenően legalább három hónapig érvényes útlevél, megfelelő anyagi fedezet (napi 250,- NOK/fő/nap) és visszaútra is érvényes menetjegy.

Az ország területe 323 877.00 km2, lakossága valamivel négymillió felett, nagyobb városai, Oslo 473 000 (748 000), Bergen 218 000, Trondheim 141 000, Stavanger 101 000, Baerum 93 000, Kristiansand 67 000, Tromso 53 000, Drammen 52 000.

Ország előhívó: 47

 

Időjárás

Norvégia éghajlatát erősen befolyásolja a Golf áramlat. A legmelegebb általában májustól szeptemberig van, és novembertől márciusig tart a fagyos tél. Január a leghidegebb, de ilyenkor van a legnagyobb az esély a varázslatos elmondhatatlan szépségű északi fény látványára tiszta időben. A tél itt még valóban tél, sok hóval, és januárban kimondottan rövid nappalokkal. Ilyenkor előfordul a mínusz 20 fok is, amely napközben mínusz 12 fokig melegedhet. Áprilisban már lényegesen hosszabbak itt is nappalok, de a hó még kitart.

 

Túrák nehézsége

Ez az utazás nem az extrém túrázóknak lett kitalálva. Itt a természet szeretete a fontos, a túrák megfelelő mozgáskoordinációval, átlagos erőnléttel és kellő eltökéltséggel (minden fejben dől el J) teljesíthetők. A kutyaszán túra sem lesz megerőltető, a kutyákat mi fogjuk irányítani! Az biztos, hogy a nap végére el fogunk fáradni, és jól fog esni a szauna, vagy esetleg egy masszázs a hotelben. Az esti sítúrára fejlámpát viszünk magunkkal, varázslatos lesz!

Felszerelés/Ruházat

Norvégia télen – tehát egyértelműen a hidegre kell készülni, de megijedni nem kell, mert még januárban - 20 foknál ritkán süllyed mélyebbre a hőmérő higanyszála. A Golf áramlat azért némileg itt is érezteti hatását egyelőre. Célszerű rétegesen öltözködni, a naplemente után nagyon gyorsan csökken a hőmérséklet.

 • Polárpulcsi,
 • Szélálló, dzseki, vagy ha van pehelykabát,
 • Aláöltöző nadrág,
 • Kamásli,
 • Túrabakancs.
 • Meleg kesztyű - mi tapasztalatok alapján az egyújjasat ajánljuk a skandináv télben, ahol előfordulhat extrém esetben minusz 20 fok is
 • Meleg ruha, amit majd a síruha alá fogunk venni (utóbbit a megfelelő lábbelivel helyben kapunk)
 • 2 pár gyapjú zokni 
 • Nyaksál, vagy arcmaszk, hidegben főleg kutyaszán túránál praktikus lehet
 • Papucs
 • Fényképezőgép tartalékelemekkel (hidegben hamar megadja magát az elem)
 • Napszemüveg 
 • Fejlámpa + elemekkel

Szállás

Szállodánk a Tripadvisor szerint is 92%-ban kiváló értékelést kapott, annak ellenére, hogy nem egy csillogó-villogó új szállodáról van szó. 56 szobával rendelkezik zuhanyzóval, telefonnal és internettel. A keletei szárny a régebbi, 1964-ben emelték, mondhatni patinás, a nyugati szárnyat 1976-ban építették hozzá – magántulajdonban van, de számtalan alkalommal felújították. A konyhája messze földön híres, a tradicionális büféje különösen kedvelt.

Csomagolás

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, a kézipoggyászé 5 kg lehet. Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a bakancsod, és magadnál tartasz némi meleg ruhát, illetve az esőkabátod. Egy új szabály szerint a repülőre nem, vagy csak kis mennyiségben vihetők fel különféle folyadékok. Minderről a www.bud.hu honlapon tájékozódhatsz. 

Valuta, Költőpénz

 Hivatalos fizetőeszköz a norvég korona. Jelenleg az árfolyam 1 korona = kb. 34 Forint. A hitelkártyákat elfogadják, bankjegykiadó automata szinte minden utcasarkon található. Borravalót nem szükséges adni, hiszen az már a számlában benne van. Itt a hotelben is elfogadják a bankkártyákat, de a fakultatív programok fizetésére célszerű készpénzt tartani magunknál. A közelben van egy szupermarket is, ahol lehet több mindent vásárolni, és apróbb emléktárgyak vásárlására is lesz lehetőség.

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az ÁB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Megjegyzés:

Norvégiában és máshol is télen előfordulhat extrém hideg, vagy egy front áthaladása okozhat problémát. Ilyen esetben a résztvevők biztonsága érdekében a túravezető fenntatja a jogot, hogy változtasson a program sorrendjén, vagy időben áttegyen valamit pl. délelőttről délutánra, másnapra stb. Ez a vendégeink biztonsága érdekében történik, és ha nem lesz valami extrém időjárási anomália, erre természetesen nem fog sor kerülni.

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata