Kubai körutazás - 11 nap
2020-10-15-tól 2020-10-25-ig
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
1
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
11

Helian - túraidőtartam
10
időtartam
A Salsa, a Cha-cha-cha, a Son, a szivarok, a rum hazája, ahol még az 50-es évek Cadillac-jei róják az utcákat. Igazi egzotikus utazás, hófehér homokos strandok pálmákkal, ahogy mindig is álmodtad a karibi idillt - a nyaralást. Hemingway szelleme, a Mojito, és Che Guevara. Kuba, a Kerib-tengeri sziget ami a képzeleteidben él, lassan átalakul, ne várj sokáig! A repülőjegy vásárlásában is segítünk!

Helian
Normál ár
399.000 Ft / fő
Előleg 160.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-08-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • A szállásokat középkategóriás hotelekben, vendégházakban
 • Étkezéseket a program szerint
 • Jól képzett –magyarul beszélő helyi vezetőt
 • Transzfert a repülőtérről a városba és vissza
 • Transzfert az egész utazás folyamán
 • Külön programokat (utazás régi autóval, lovaglás, delfinekkel úszás stb.)
 • A túraszervezés költségét és az ÁFA-t

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • Repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket
 • Biztosítást (kötelező)
 • A vízum díját
 • Bármit, ami a fent említett „részvételi díj tartalmazza” felsorolásban nem szerepelt


Miért válaszd ezt a túrát?

Kuba a karibik gyöngye, ahol még ma is autómatuzsálemet láthatsz, és ihatsz egy Mojitót ott, ahol Hemingway is tette, ahol még él a szocializmus, és a tengerpartok porcukorszerű homokkal várnak, ahol a zene hatja át a málladozó épületeket, és a kubai emberek otthonába is beláthatsz velünk. Lesz snorkelezés, gyalogtúra, madármegfigyelés, all-inclusive nyaralás, zene és koktélok. Ott élő kubai magyarul beszélő vezető lesz veletek végig, mi kellhet még? 

Látnivalók

 • Havanna, a főváros látnivalói
 • Trinidad, amelynek belvárosa UNESCO Világörökségi helyszín
 • Vinales-völgy, amely szintén Világörökség és Kuba egyik legszebb tája
 • a Zapata-félsziget porcukorszerű tengerpartjai
 • Maria La Gorda poszterszerű tengerpartja 
 • Hemingway háza
 • A kubai zene
 • Úszás a delfinekkel
 • Lovaglás a csodálatos Vinales-völgyben
 • Naplemente a tengerparton

Hasznos Információk

Létszám: A program indításához szükséges minimum létszám: 10 fő. Maximum létszám: 16 fő

Utazás: repülővel a Budapest-Havanna útvonalon, egy átszállással. A repülőjegy megvásárlásában utazási irodánk segítséget nyújt! A repülőjegy várható költsége kb. 250.000 Ft/fő-től illetékkel együtt. A repülőjegy ára a vásárlás időpontjától függ, minél korábban foglalsz, annél kedvezőbbek az árak.

Szállás: középkategóriás hotelekben illetve magánházakban, 2 ágyas, zuhanyzós/fürdőszobás szobákban. Kubában a szállások különböző színvonalúak lehetnek, de mindegyik kényelmes. Nem szabad tehát európai jellegű szállodát várni, de a helynek megfelelő jó lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. 

Ellátás:  A részvételi költség az italokat nem tartalmazza! Kizárólag palackozott víz fogyasztását ajánljuk, melynek ára 1-1,5 USD/ 1,5 liter.

Fontos! A túra részvételi díját 315 Ft/ 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Vízum: Kubába a magyar állampolgároknak szükséges vízum vagy turistakártya, melynek ára 22 €/fő.  Ennek igényléséhez minden információt elküldünk az utasainknak.                                                                                  

További információk/Felszerelés/Időjárás: lásd a lap alján!

FONTOS: a túra időtartamára biztosítás kötése kötelező!

Túravezető: Kubában élő magyarul beszélő idegenvezetőt biztosítunk

Hazsnos információk

Részletes program

1.nap (ápr. 08): Érkezés Kuba fővárosába – Havannába.

Csodálatos koloniális épületek, az egykori gazdagság, a pompa illékony. múlt ködébe vesző szépsége tetten érhető. Kuba még ma is az egyik legszebb példáját adja a spanyol gyarmati építészetnek egész Latin-Amerikában. A legtöbb épület még megmaradt szinte érintetlenül, bár Havanna Vieja felújított világörökségi épületeit leszámítva a központban nem ritkák a megáll az idő málló vakulattal rendelkező szinte romos épületek, amelyek ebben a formában is különleges hangulatot árasztanak. A repülőtéren helyi képviselőnk várja a csoportot és a repülőtérről már vele utazunk be a régi Havannába. A szállás is egy koloniális épületben lesz, amelyet gyönyörűen felújítottak a tulajdonosok kialakítva egy kis boutique hotelt. A hotel az Acosta 65 az Acosta utcában régi Havannában sétatávolságra van Havanna központi terétől a Plaza Vieja-tól.

Ellátás: reggeli


2. nap: Havanna

Reggeli után idegenvezetőnk vár a hotelben. Elindulunk egy tipikus amerikai régi autóval egy városnéző túrára keresztül a városon. Megnézzük a Plaza de la Revoluciont, végighajtunk a Maleconon, de nem marad ki a Cemetary Columbus, Tribuna Anti-Imperialista sem. Ezután meglátogatjuk a Morro kastélyt, sétát teszünk a Havanna Vieja-ban a régi terek és utcácskák között. Délután az idegenvezetővel néhány tipikus havannai bárt látogatnak végig közöttük Hemingway törzshelyét a híres Bodeguita del Medio-t, ahol iszunk egy eredeti Mojitot. Továbbmegyünk és betérünk egy másik bárba tradicionális kubai zenét hallgatni.  Az idegenvezetőnk segít egy jó helyet találni a vacsorára.


3. nap: Havanna – Vinales-völgy

Reggeli után szabad program Havannában, majd miután kijelentkeztünk a szállodából a kisbusz az idegenvezetővel elvisz bennünket Hemingway házához a Finca Vigía-ba. Ezután elindulunk a Vinales-völgybe, amely szintén UNESCO világörökségi helyszín az egyedülálló Mogotékkal. A naplementét már ezzel a pazar háttérrel fogjuk élvezni. Szállásunk a Casa Sol Coralban lesz, amely egy nagyon szép ház csodálatos kilátással a völgyre a tetőteraszról. Ma este a vacsora is benne foglaltatik az árban.


4. nap: Vinales-völgy

Reggeli után lovastúrára megyünk a Vinales-völgyben mogoték és dohánytermelő farmerek színesítik a látványt. Ebéd egy organikus farmon az El Paradiso-ban kilátással a völgyre. Délután szabad program opcionális programokkal, mint barlanglátogatás, lombkorona sétány, vagy csak a számos helyi bár valamelyikének a meglátogatása Vinales közponjában. 


5. nap: Vinales – tengerparti kirándulás a híres Maria La Gordára

Reggeli után elutazunk a sziget legtávolabbi csücskébe – Maria La Gorda-ra (3 órás út), amely szintén nagyon szép, a napot a tengerparton töltjük, ahol lehetőség lesz sznorkelezni, igény esetén. Este visszatérünk Vinalesbe.


6. nap: Vinales – Pinar de Rio – Zapata félsziget

Reggeli után fél 9-kor indulunk a Zapata-félsziget irányába. Útközben megállunk egy szivargyárban Pinar del Rio városkában. Láthatjuk, ahogy még mindig a hagyományos módon rendkívüli gyakorlattal sodorják a szivart az emberek kézzel. Ezután folytatjuk utunkat a Zapata-félszigetre, a sziget központi déli részére. Egy hajótúrán veszünk részt a Kincses-tavon, és felfedezzük a természeti parkot. Motorcsónakázunk a lagúnák között, megláthatjuk, hogyan éltek a természettel összhangban a kubai őslakosok, a taínok.  1961-ben itt kísérelte meg a kubai emigránsok csapata megdönteni a fiatal Castro rezsimet a híres Disznó-öböl menti csatában. Ez most egy természetvédelmi terület, mocsarakkal, szép tengerparttal és korallzátonyokkal. A két csillagos Playa Larga hotelben lesz a szállás vacsorával és másnap reggelivel.


7. nap: Playa Larga – Cueva de los Peces – Cienfuegos - Trinidad

Ma is fél 9-kor indulunk reggeli után, sok a program. Először a Cueva de los Peces-hez utazunk, amely egy 70 méter mély nyitott tengeri barlang (Cenote), ahol lehet akár maszkkal buvárkodni, vagy csak fürdeni a csodálatos színes halak között.

Innen hamarosan továbbmegyünk Cienfuegosba, ahol megnézzük a történelmi várost. Innen egy delfinközpontba utazunk, ahol egy lagúnában úszhatunk együtt a delfinekkel, egészen egyedülálló élmény. A tréner biztosítja, hogy kapcsolatba kerülhessünk ezekkel a csodálatos teremtményekkel.

Délután folytatjuk utunkat Kuba talán legszebb történelmi városába (szintén méltán világörökségi helyszín) Trinidadba. Szállásunk a Casa Bustamante-ban lesz sétatávolságra a történelmi belvárostól. Este még a vezetőnk elvisz bennünket a történelmi negyedbe, ahol vacsorázhatunk egy helyi Paladarban, és élvezhetjük az éjszakai életet Kubában.

Ellátás: reggeli


8. nap: Topes de Collantes

Ma bevesszük magunkat a hegyek közé, és kirándulunk egyet a Topes de Collantes Nemzeti parkban az Escambray-hegységben. Egy vízeséshez kirándulunk, ahol lehetőség lesz egyet úszni is. A délutánt az Ancon beachen töltjük naplementével és egy igazi tenger gyümölcsei vacsorával.


9. nap: El Nicho Vízesés Escambray hegység – Remedios – Cayo Las Brujas

Reggeli után a hegység másik oldalára utazunk az El Nicho vízeséshez. Végig tudunk sétálni a vízesés mentén, és ha akarunk meg is mártózhatunk az alatta lévő tavacskában. Folytatjuk utunkat északra útba ejtve Remediost egy kis koloniális városkát. Innen Cayo Las Brujasba utazunk egy úton, amely összeköti a szigetet a szárazfölddel. Az éjszakát a Cayo Las Brujasban töltjük ellátás reggeli. A sziget lakatlan kivéve a hotelt, amely a tengerparton épült. A sziget többi része megmaradt természetes állapotában egy természeti park részét képezi.  


10. nap: Transzfer a repülőtérre (5 órás út)

Délután 3.-ig szabad program, akkor egy kisbusz jön értünk, hogy az éjszaka induló repülőnket elérjük, és elvisz bennünket a repülőtérre. Búcsú Kubától

11. nap (ápr. 18): Érkezés Budapestre

Fontos tudnivalók

Az ország

Kuba a Karib-térség országa, és ugyan nem Ázsia, vagy Afrika, de alapjában egy szegényebb országra, és más kultúrára számíts! Mások a higiéniai és kulturális viszonyok, így ahogy felülsz a repülőre, felejtsd el Európát, ez más lesz.  Legyél nyitott, néha lehet, hogy szerényebb viszonyok várnak, mint azt itthon megszoktad.

Roppant barátságos ország, ennek ellenére Havannában, vagy a divatos üdülőhelyeken természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Ezt persze ma már itthon vagy a Balatonnál is elmondhatnánk. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, Havanna egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni.  A beszélt nyelv a spanyol, de emellett sokan értenek valamennyire angolul is. Kubában kétféle elektromos szabvány van érvényben. Elterjedtebb az amerikai (110 V, amerikai típusú csatlakozó), de a szállodák némelyikében van 220 V és európai csatlakozó is. Az áramszünetek gyakoriak. Ezen az oldalon láthatod a helyben használatos csatlakozót: www.kropla.com/electric2.htm

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy latin-amerikai, karibi utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, életritmusra, és tudni kell, hogy az emberek igényszintjei túránk országaiban messze eltér az európaitól, erre célszerű előre felkészülni lelkiekben. Előfordulhat, hogy útközben egyes programokat a viszonyokhoz rugalmasan alkalmazkodva módosítanunk kell, de általában ezek nem jelentősek, és nem befolyásolják a program értékét. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. Ne feledjétek rajtatok is múlik a túra sikere!

Időjárás

A Karib-térségben a hőmérséklet egész évben nagyjából állandó, kellemes szubtrópusi éghajlatát csupán az északkeleti passzátszél befolyásolja. A csapadékos évszak májustól októberig, a száraz novembertől májusig tart. A magasabb területeken az esték hűvösebbek, ez magyar viszonylatban májusi, szeptemberi esti hőmérsékletet jelent. Az átlaghőmérséklet július-augusztusban valamivel magasabb, mint január-februárban, de nappal természetesen általában nyárias az idő. A páratartalom egész évben 80% körüli. Vis Maior időjárás (pl. hurrikán) az általunk választott időszakban nem valószínű, mert ebben a térségben a hurrikánok keletkezése, az esős évszakban (májustól-októberig) várható. Június és szeptember a legveszélyeztetettebb hónapok. 

Túrák nehézsége

Ez az utazás nem az extrém túrázóknak lett kitalálva. Átlagos erőnléttel, némi túrázó tapasztalattal bárki tudja teljesíteni.

Felszerelés/Ruházat

 • Egy nagy bőröndre/sporttáskára szükség lesz, amibe a felszerelésedet pakolod. Legyen egy kisebb hátizsák is, amibe a túrák során a vizet, esőkabátot stb, teszed.
 • Esőkabát
 • Kényelmes cipő, trekking cipő vagy sportcipő (ami nem töri a lábad és strapabíró)
 • Ruházat: Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha.
 • Szandál vagy papucs
 • Fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál)
 • Napszemüveg
 • Nedves törlőkendő, könnyű törölköző

Szállás 

Szállásainkon tisztálkodási, zuhanyozási lehetőség, WC minden esetben van.

Csomagolás

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, a kézipoggyászé 5 kg lehet. Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a bakancsod, és magadnál tartasz némi meleg ruhát, illetve az esőkabátod. Egy új szabály szerint a repülőre nem, vagy csak kis mennyiségben vihetők fel különféle folyadékok.

Valuta, Költőpénz

 • Kubában kétféle fizetőeszköz van érvényben. Emiatt Kuba egyszerre olcsó és drága ország egy külföldinek. A kubai lakosok a mindennapi életben a pesót használják, melynek értéke kb. 10 Ft. Ebben a pénznemben a mi pénztárcánknak fillérekbe kerül az utcán árult szendvics, fagylalt, ásványvíz, de amint a turisták által látogatott helyekre érkezünk (szállodák, éttermek, múzeumok ajándékboltjai), ott már csakis konvertibilis pesóval fizethetünk, melynek árfolyama az amerikai dollárhoz kötött. 1 konvertibilis pesó = kb. 200 Ft. Külföldi turista csak konvertibilis pesót válthat (repülőtéren vagy bankban), régi pesóhoz csak úgy juthatunk, ha valahol abban adnak vissza. Azokban az üzletekben azonban, ahol kizárólag konvertibilis pesóval fizethetünk, a régi pesót nem fogadják el a külfölditől sem. Ezen üzletek árszintje azonban nem alacsony, bennük nemzetközi árak érvényesek. Ugyanígy a szállodákban és éttermekben is csak a konvertibilis pesót használhatjuk, az árak a Nyugat-Európában megszokott szintet képviselik.
 • Kivitelre kizárólag az eurót (EUR) javasoljuk, melyet a repülőtéren és a bankokban válthatjuk be konvertibilis pesóra.  Az amerikai dollár (USD) átváltásakor ugyanis sokkal jelentősebb jutalékot vonnak le. Bank automaták használatát nem javasoljuk. 
 • Költőpénznek kb. 3-400 € ajánlunk (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. 

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő vízum (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

 

 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata