Kalandtúra Albániában
2020-08-18-tól 2020-08-23-ig
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
6

Helian - túraidőtartam
5
időtartam
Élvezze a látványos hajózást a Komani-tavon, vagy túrázzon az Albán Alpok legszebb tájain, látogasson el Gjirokaszter és Berat történelmi városaiba, és töltse a napot az egzotikus tengerparton pihenve ezen a hatnapos túrán. Az alpesi túrázástól az UNESCO világörökségi helyszínek felkereséséig ez a túra mindenkinek kínál valamit! A repülőjegy vásárlásban is segítünk!

Helian
Normál ár
249.900 Ft / fő
Előleg 100.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2020-07-01Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!
Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!

Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Miért válaszd ezt a túrát?

A túra tökéletes egyvelegét adja az Albán-Alpok tradícionális hegyvilágának és nemzeti parkjainak, az UNESCO viágörökségi helyszíneknek, és a tengerparti nyaralásnak. AZ utazás egy remek betekintés a Balkán keleti világába a bazárokkal, mecsetekkel, és egy kis időutazás is egyben. Sajnos a változás itt is felgyorsult, ne várj sokáig, ha még valami eredetit szeretnél látni!

Látnivalók

 • Vau i Dejes tó
 • Komani tó
 • Valbona-völgy Nemzeti Park
 • Theth Nemzeti Park
 • A Theth-i öreg templom
 • Grunas vízesés
 • Qafa e Thorës
 • Boge falu
 • Gjirokastra erőd és a régi város a középkori bazárral 
 • Berat az "ezerablakos város"
 • Lalzi-öböl
 • Tirana a Skanderbeg tér 

Hasznos Információk

Létszám: 8 főtől 

Utazás: odautazás repülővel a Budapest - Tirana útvonalon, Albánián belül helyi transzferekkel és légkondícionált buszokkal utazunk. A repülőjegy várható költsége kb. 80.000 Ft illetékkel együtt, de ez fel tud menni akár 100.000 Ft-ra is. A repülőjegy ára a vásárlás időpontjától függ.

Repülőjegy: Utunkhoz a repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod venni, sőt, célszerűnek tartjuk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. A jegyeket azonban hamar meg kell vennünk, mert a későbbiekben nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a kiszemelt járaton már nincs hely. A megadott ár nem garantált, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Fontos, hogy addig ne vedd meg a jegyet, amíg nem konzultáltál munkatársunkkal, hogy összejött a túra indításához szükséges létszám!

Fontos! A túra részvételi díját 345 Ft/ 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az EURO ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk.  

Szállás: vendégházakban (3-4 fős szobák), reggelis ellátással! Kétágyas felár 10 euro/fő/nap Egyágyas felár: 20 euro/fő/nap

Ellátás: a részvételi a reggeliket tartalmazza. A további étkezéseknél mindig ajánlunk majd éttermeket, vagy vásárlási lehetőségeket

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

FONTOS: a túrán való részvétel feltétele a biztosítás megléte. Ezt a túravezető ellenőrizheti a túra elején!

Hazsnos információk
Benovics Gábor
Benovics Gábor
túravezető
Gábor az egyik legtapasztaltabb túravezetőnk, aki szinte minden kontinensen megfordult már, de azt is jól ismeri, ahol még soha nem járt, hiszen térképen is utazik már gyerekkora óta, és a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében végezte doktorandusz tanulmányait. Az utazási iroda szervezésének egyik motorja, de a pécsi Vagabond Világjáró Klubban is rendszeresen találkozhatsz vele, mint előadóval, vagy mint szervezővel.
Vezet magashegyi trekkinget, kerékpártúrákat és vízitúrákat egyaránt. Négy nyelven beszél, és a honlapon megtalálható fotók jelentős részét is ő készítette. ----------- Az életem folyamatos utazás, ha nem testben, akkor lélekben - a térképeket böngészve. A térkép a barátom, ha figyeltem, új kalandra hívott, távoli tájakra csábított, és én mindig újabb és újabb utakat terveztem és tervezek ma is. Az élet rövid, és a világ még mindig olyan sok értéket tartogat a látó ember számára, hogy úgy érzem még nagyon sok idegen tájat és kultúrát kell felfedeznem. Az élményeket, a felhalmozott tudást szívesen megosztom másokkal, szeretném megmutatni azokat a csodákat, amiket láttam, átadni valamit, hogy minél többen érezzék a fontosságát ennek a világnak a megőrzésére. A Himalája hegyei között éppen úgy otthon érzem magam, mint a Kiskunság homokbuckái között, az Adria szigetein, mint a Mekong deltavidékén, New York felhőkarcolói között, mint a Dráva vízi világában.

Részletes program

1.nap: Tirana – Komani-tó– Valbona Völgy Nemzeti Park

Érkezés a reggeli órákban Tiranában, ahol már várnak bennünket a repülőtéren. Amin tleteérünk a főútról Vau i Dejës, irányába egyre kevesebb az autó és az albán vidék vesz körül bennünket a nyugalmával és bájával.

R ouml;vid szünetre megállunk a gyönyörű és nyugodt környezetben lévő Vau i Dejes-tónál, innen indulunk tovább négykerékmeghajtású kisbuszunkkal a göröngyös hegyi úton, a  kaland kezdetét veszi! A Komani-tó ALbánia és a Balkán egyik legszebb természeti kincse, mintegy védjegye, ezen fogunk hajózni egy komppal. A látvány az új-zélandi Milford-öbölre emlékeztet, szépségben nem marad el tőle. Csodás kilátásunk lesz a hegyekre, a vízesésekre, a kis helyi falvakra és az erdőségekre. Az egzotikus élmény, a táj szépsége a helyiek páratlan vendégszeretetével párosul. Következő cépontunk a Valbona Valley Nemzeti Park lesz. Ebéd körül érkezünk Valbonába, és egy finom hagyományos ebéd után (az ebédszünet déli körül lesz a túra mindhárom napján) felfedezzük a környéket és megcsodáljuk az Albán Alpok úgynevezett koronáját. Éjszaka egy vendégházban Valbonában.


2. nap: Valbona-völgy – Valbona-hágó – Theth

A Valbonából Theth felé tartó mai túránk intenzív lesz, mivel körülbelül 6-8 órát (kb. 1050 m szintemelkedéssel) vesz igénybe a hegyek között, de a táj annyira lenyűgöző, hogy a szépség feledtet minden nehézséget. Az út egy régi öszvérút nyomvonalán lenyűgöző hegyekkel között halad. Az egyik oldalon a Theth-völgy, a másik oldalon a Valbona-völgy látható. A Valbona-hágóról szintén fantasztikus kilátás nyílik a Balkán-csúcsaira és a „Bjeshket e Nemuna” -ra. A „Bjeshket e Nemuna” nemzeti park, Albánia és Montenegró határainak közelében található. Útközben láthatjuk, a pásztorokat, amint elhaladnak a nyájukkal, betekintést nyerhetünk a hegyvidéki albánok életébe, a kísérőnk mesél az itteni szokásokról, történetekkel szórakoztat bennünket.   Amikor elérjük a Valbona-hágó tetejét, komoly adrenalin-löketet kapunk. A Theth felé való leereszkedéskor ismét gyönyörű tájakon szép erdőkben túrázunk. Az éjszakát Thethben egy vendégházban töltjük.


3.nap Theth – Grunas vízesés – Theth - Tirana

Egy tradicionális reggelivel betankolva az Albán-Alpok szívében elindulunk az utolsó napi túránkra. Thethből indulva a Grunas vízeséshez túrázunk (kb. 1 óra út). Visszafelé megnézzük a régi templomot és Theth szimbólumát a börtöntornyot, amelynek a története évszázadokra tekint vissza. Innen már terepjáró kisbuszunkkal érjük el fokozatosan araszolva az emelkedő hegyoldalon az 1700 méteren lévő Qafa e Thores-t. Állítólag ez a legjobb hely a fotózásra, ahonnan Pazar kilátás nyílik az Albán-Alpok hegyvonulataira. Lassan egy szerpentinen leereszkedünk a Shkodra-tó irányába. A vezetőnk Shkodrában várni fog ránk, majd elindulunk vissza a Albánia fővárosába a dinamikusan fejlődő Tiranába. Késő délután érkezünk meg, majd itt töltjük az éjszakát a fővárosban.


4. nap: Tirana – Gjirokastra - Berat

Mai úticélunk Gjirokastra, más néven a „kőváros”, az UNESCO világörökség része. A Dél-Albániában, a „Mali i Gjere” hegy keleti oldalán elhelyezkedő Gjirokastra erődített városra hasonlít, ahol minden ház olyan, mint egy kis erőd. A város eredete Gjirokastra kastélyával kezdődik, amelyet a IV. Században építettek, és a Balkán egyik legjobban megőrzőtt középkori városának tekintik. Ötévente Gjirokastra válik az albán folklór és a hagyományos zene fővárosává, ahol szenvedélyes folklór együttesek gyűlnek össze a „kővárosban”, és bemutatják hagyományos zenéiket, táncaikat és színpompás ruhákba öltözve. Mielőtt felmennénk a Gjirokastrai erődbe keresztülmegyünk a középkori bazáron. A hangulatos óváros lépcsőzetesen, a meredek domboldalon helyezkedik el, hangulatos szűk, kövezett utcákkal, ahol a helyi kézművesek és gyártók kézműves termékeinek széles választékával találkozhatunk.  

Gjirokasttrából Berat felé haladunk, ahogy nevezik „az 1001 ablakú város”-ba, amely ugyancsak az UNESCO világörökség része. Késő délután érünk ide. A szűk köves utcákon sétálva fantasztikus kilátás nyílik a középkori régi házakra, amelyek ablakai látszólag egymás tetején állnak. Ma egyedülálló módon a lakosok továbbra is a kastély falain belül élnek. Éjszaka Beratban.


5.nap: Berat – Lalzi Bay – Tirana

Reggel egy rövid városnéző túrára indulunk lesz a Beratban. Beratnak mindene megvan, amely a város turizmusát fellendítheti - gyönyörű középkori kastély, régi templomok és mecsetek, pezsgő alsóváros nagy öreg házakkal a felkúszva a meredek domboldalra, egy régi kőhíd, kiváló múzeumok és történeti emlékek a kommunizmus korszakából. A város szülötte Onufri, a Balkán híres festője, akinek a festményei megtalálhatók számos templomban a Balkánon.  Berat-tól a tengerpartra megyünk, és délre érkezünk meg.  Ez az öböl Durrës városának közelében található. Hosszú, homokos fehér strandjai vannak, ameddig a szem ellát. Ideális hely a kikapcsolódásra a fárasztó napok után. A strandról gyönyörű kilátás nyílik egyrészről az Adriára, másik oldalról a fákkal benőtt sziklás hegyoldallakra. Késő este visszatérünk Tiranába. Éjszaka Tiranában.


6. nap: Tirana - Budapest

Reggel a gép indulásáig még lesz időnk egy városnézésre és az emlékek és ajándékok beszerzésére az albán fővárosban. Színes, dinamikus, vibráló, talán ezek a megfelelő szavak a város leírására, ahol a kommunizmus örökét egyre inkább a vállalkozó kedvéről híres albán nép új kapitalista személetéből eredő új épületek szorítják ki. Ne hagyjuk ki az ízletes albán konyha ételeit, amelyből széles választék áll rendelkezésre minden ár fekvésben. A gépünk ebéd után indul vissza Budapestre.


Fontos tudnivalók

Az ország

Albánia annyira lenyűgöző hely, hogy a puszta létezését is nehéz elhinni. Nem elég, hogy mindenből a legjobbat adja, mert a lélegzet-elállító hegyek olyan gyönyörűek, mint Új-Zélandon, a tengerpart pedig olyan, mint valamelyik karibi szigeten, és még a városok között is találni kivételesen szépet (például Beratot). 

Az Albán Köztársaság vagy Albánia (Shqipëria, feltételezett jelentése: ’sasok földje’) Délkelet-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő független állam. Északon Montenegró (172 km), északkeleten Koszovó (112 km), keleten Észak-Makedónia (151 km), délkeleten és délen Görögország (282 km), délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai-tenger határolja. Partvonalának teljes hossza 362 km. Albánia festői és vad, fiatal lánchegységeinek negyvenöt csúcsa emelkedik 2000 méter fölé, míg a tengerhez közelebb eső területein síkságok húzódnak, ez alól az ország déli részén húzódó parti hegylánc  jelent kivételt, amelynek tövében található az Albán Riviéra. Az ország legmagasabb pontján Makedóniával osztozik, a magassága  2764 méter. A Balkánon szinte egyedülálló módon az ország lakóinak 95%-a albán, a főleg görög kisebbség a lakosság 5%-át adja. 

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban.

Útiokmány: Személyi igazolvány elegendő, de a beutazástól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie!

 

Időjárás:

A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva, jó esetben kiegészítő elektromos fűtés érhető el. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvösebb.

 

 Túrák nehézsége:

Ez az utazás nem az extrém túrázóknak lett kitalálva. Általában közepesen nehezek, átlagos erőnléttel, némi túrázó tapasztalattal némi lelkesedéssel, kitartással bárki tudja teljesíteni.  A Valbona-hágó túra, nem túl hosszú, de végig meredek, helyenként rossz talajú túra. Igyekeztünk az Albán-Alpok legszebb tájait és nevezetességeit felfűzzni erre a túrára.

Felszerelés/Ruházat:

 • Legyen egy kisebb hátizsákod is, amibe a túrák során a vizet, esőkabátot stb, teszed.
 • Esőkabát
 • Jó strapabíró túrabakancs, trekking cipő vagy kényelmes cipő,  sportcipő 
 • Ruházat: Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha. 
 • Szandál vagy papucs
 • Fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál)
 • Napszemüveg
 • Szúnyogriasztó – a nyáron sajnos a tundrán nem ritka, hogy szúnyogok támadnak
 • Nedves törlőkendő, könnyű törölköző

Szállás:

Szállásainkon tisztálkodási, zuhanyozási lehetőség, WC minden esetben van. A szállások tiszták, rendezettek.

Csomagolás:

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, a kézipoggyászé 5 kg lehet. Az útiokmányaidat és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a bakancsod, és magadnál tartasz némi meleg ruhát, illetve az esőkabátod. Egy új szabály szerint a repülőre nem, vagy csak kis mennyiségben vihetők fel különféle folyadékok.

Valuta, Költőpénz:

 Pénznem: Albán Lek (ALL)
Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Pénzfelvevő automaták széles körben elérhetőek, a legtöbb üzletben, benzinkutaknál bankkártyával is lehet fizetni. Pénzváltás a mindenhol elterjedt pénzváltó irodákban megoldható.

A repülőjegy ára folyamatosan változik, 80-100.000 Ft is lehet a vásárlás időpontjának függvényében csomagdíjjal együtt.

Vám:

A személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik. 

 

Étkezés – Higiénia:

Utazásunk csak a reggelit árát tartalmazza, a további étkezések önellátóak. Ugyanakkor nem érdemes Magyarországról hozni szalámikat, konzerveket stb. élelmet. A városokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. A kultúra része a helyi gasztronómia. A legtöbb helyen iható az ivóvíz, ahol nem, ott erre a túravezető felhívja a figyelmet. Ezeken a helyeken ásványvizet érdemes vásárolni. A nyilvános illemhelyek igen sokféle képet mutatnak higiéniás állapotukat tekintve, akadnak sajnos olyanok, amelyről a "Kelet", vagy a Balkán szó jut eszünbe, csak pejoratív kicsengéssel, de nem ritka a makulátlan tisztaság sem. Ha gyümölcsöt, vagy zöldséget vásárolsz msd meg alaposan, és fertőtleníthetsz egy kis helyi rakival, vagy otthonról hozott erős pálinkával. 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő vízum (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Lejárt a jelentkezési határidő.

Érdeklődöm!Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata