Grúzia utazás - gyalogtúra a Kaukázus bércei és ezeréves történelmi városok között {10 nap}
dátum: 2024-08-01 - 2024-08-10
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
10

Helian - túraidőtartam
9
időtartam
Kis csoportos utazás Grúziába! Az utazás alatt több látványos gyalogtúrát teszünk a Kaukázusban, ezer éves templomokat, grúz világörökségi helyszíneket és nemzeti parkokat fedezünk fel! Egy helyi és egy magyar túravezető kíséri a csoportot4 Biztonságos és nagyon látványos túra sok éves tapasztalatot ötvözve!

Normál ár
345.000 Ft / fő
Előleg 130.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2024-07-01
Helian
Előfoglalási ár
319.000 Ft / fő
Előleg 120.000 Ft / fő
Előfoglalási határidő 2024-01-31Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • szállást vendégházakban, panziókban, hotelekben
 • a reggeliket
 • transzfert kényelmes autóbuszban
 • a jeep túrát Ushguli és Mestia között a 4. napon
 • jól képzett –magyarul beszélő csoportvezetőt 
 • helyi grúz vezetőt
 • transzfert a repülőtérről a városba és vissza
 • a túraszervezés költségét

A részvételi díj nem tartalmazza: 

 • a repülőjegyet illetve a repülőtéri illetéket (kb. 90.000 Ft/fő)
 • a biztosítást (kötelező)
 • a jeep túrát Kazbegiben (kb.40 dollár 6 főre)
 • a belépőket (kb. 35 USD)
 • borkóstoló árát
 • a borravalót
 • a további italok, étkezések árait 

 Miért válaszd ezt a túrát?

Grúzia az egyik legelérhetőbb helyszín azoknak, akik kedvelik a sokszínű, még felfedezetlen, kissé keleties hangulatú, hegyekkel körülölelt tájakat és a vendégszerető embereket. A ma már fapados járattal is megközelíthető Grúzia hemzseg az UNESCO Világörökségi helyszínektől, a több ezer éves kulturális emlékektől. Érdemes ide utazni, az ország elképesztően sokat nyújt: az ezeréves templomok, a Fekete-tenger strandjai, a Kaukázus 5000 méteres hegycsúcsai, Szvanétia titokzatos tornyai egy világtól elzárt kultúra utolsó menedéke Európa peremén. Egyszerre Ázsia és Európa, modern városokkal és síterepekkel, ahova azért még ma sem sokan mennek el, a hely megőrzött még valamit a romlatlanságából, az eredetiségéből. Az emberek még többnyire önzetlenül kedvesek, az ételek pedig egészen különlegesek. Csak képzeld el, hogy felkelsz az ágyból, kitekintesz az ablakon…igen azok ott veled szemben a Kaukázus havas hegycsúcsai, az Aranygyapjú ősi földjére léptél! Gyere és utazz velünk Grúziába!

Látnivalók

 

 • A Kaukázus fantasztikus hegyvonulatai, gleccserei
 • Szvanétia kőtornyai XII. századból UNESCO világörökség
 • Bagrati katedrális, Gelati kolostor - Kutaisi - UNESCO világörökség
 • Tbilisi az ősi főváros a fürdőivel
 • Gori Sztálin szülővárosa

Hasznos Információk

Létszám: maximum 15 fő. 

Jelentkezés/ Fizetés menete: Foglaláskor a túra teljes összegének a 40%-a fizetendő előlegként, melyről irodánk e-mailben  fog értesíteni. Ennek befizetésére 3 munkanap áll rendelkezésre. A hátralék indulás előtt 30 nappal fizetendő! Az árat legfeljebb 380 Ft/dollár árfolyamig tudjuk tartani, ha a dollár 380 Ft-os ár fölé erősödik az indulást megelőző 30 napig, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. A minimum létszám 12 fő!

Utazás: odautazás repülővel a Budapest-Kutaisi útvonalon (Wizzair), Grúzián belül helyi transzferekkel és légkondícionált buszokkal utazunk. A repülőjegy várható költsége kb. 90.000 Ft, 1 db 20 kg-os feladott csomaggal és illetékkel együtt. A repülőjegy ára a vásárlás időpontjától függ.

Preferált repülő járat:

Wizzair Légitársaság

2024.08.01. (W62247)

06:00 Budapest (BUD) - 11:00 Kutaiszi (KUT)

2024.08.10. (W62248)

21:55 Kutaiszi (KUT) - 23:10 Budapest (BUD)

Repülőjegy: Utunkhoz a repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod venni. A megadott ár nem garantált, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Fontos, hogy addig ne vedd meg a jegyet, amíg nem konzultáltál munkatársunkkal, hogy összejött a túra indításához szükséges létszám!

Szállás: vendégházakban, panziókban és magán szállásokon is, ahol családoknál fogunk lakni. Itt lesz lehetőség bepillantást nyerni a grúz családok életébe és beszélgetni a helyiekkel! Egyágyas felár: 55.000 Ft/fő

Ellátás: a részvételi a reggeliket tartalmazza. A további étkezéseknél mindig ajánlunk majd éttermeket, vagy vásárlási lehetőségeket, ahol mindenki beszerezheti a reggelinek, ebédnek, vacsorának valót.

Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

FONTOS: a túrán való részvétel feltétele a biztosítás megléte. Ezt a túravezető ellenőrizheti a túra elején!

Hazsnos információk
Gyöngyösi Eszter
Gyöngyösi Eszter
túravezető
Eszter 2023-ban csatlakozik a csapatunkhoz. Ambiciózus fiatal lány, aki már komoly túravezetői múlttal rendelkezik. Alapos és nagyon szorgalmas, mérnök létére nem ijed meg attól sem, ha a defektes kerékpárodat kell megjavítani. Amikor teheti úton van, és szorgosan gyűjti a tapasztalatokat. Kedves, toleráns, nyugodtan rábízhatod magad.
Gyöngyösi Eszter vagyok, építészmérnök, örökmozgó. Mindig is szerves része volt az életemnek a sport, évekig kézi- és röplabdáztam. Egykor még, mint világutazónak készülő gyerek bújtam a térképeket és táborozóként jártam bakancsban a vidéket, 2020 óta már mint túravezető mutatom be az ország tájait iskolás csoportoknak. A sok ülőmunka után a kerékpározás adja számomra a legnagyobb szabadságérzetet, kezdetben montival, ma már főleg országútival fedezem fel a kihívást jelentő ismeretlent.

Részletes program

1. nap: utazás Budapest – Kutaisi repülőtér – Batumi (150 km)

Indulás Budapestről Kutaisi nemzetközi repülőterére, ahol már várnak ránk grúz barátaink. Innen a fekete-tengeri üdülőhelyre Batumiba utazunk. Batumi elképesztő iramban fejlődik, és hamarosan a luxusturizmus grúz fellegvára lesz.  Már-már Kaukázusi Dubajként emlegetik ugyanakkor a tradicionális régi utcácskákból is maradt fenn valamennyi az utókornak. A pálmafákkal szegélyezett több kilométeres promenádon sétálva egyik ámulaból a másikba esünk, hiszen feltehetően nem erre a látványra számítottunk Grúziában. Ez különösen igaz este, amikor a kigyúlnak a fények, minden színes fény kavalkádba öltözik, a felhőkarcolók árnyékában nem is hisszük el, hogy nem a fejlett nyugati világban vagyunk valahol. Érkezés után el is kezdjük felfedezni a várost. Délután egy kis pihenés és felfrissülés a hotelben. A pihenést követően megtekintjük a Batumi botanikus kertet, amlyik az egyik legnagyobb egész Európában. Több kontinens szubtrópusi fajait láthatjuk itt, és a panoráma innen az egyik legszebb a városra. Az éjszakát Batumiban töltjük.

 


2. nap: Batumi – Zugdidi – Mestia (Szvanétia) (ellátás reggeli) (268 km)

A reggelit követően útra kelünk Szvanétia – a hegyek világa felé, de megállunk egy kis pihenésre Zugdidiben, a Samegrelo régió fő városában. Zugdidit elhagyva igazi hegyvidékre érünk, és egy csodálatos szerpentin úton érkezünk meg Mestiába - Szvanétia központjába. A Kaukázus égnek törő hegyormai között, a dombközökben rejtőző falucskákban évszázados kőtornyok védelmezik a múltat. Vészterhes időkben a lejjebb élő grúzok felküldték javaikat a szvánokhoz, azok meg hegyi templomaikba, kőtornyaikba rejtették a becses ikonokat, ékszereket, kéziratokat. Így lett Szvanétiából a korai grúz kultúra kincsestára. Ha vívmányaikból csupán a falvaik fölé magasodó tornyok százai maradtak volna fenn, a szvánok akkor is méltán tarthatnának számot a világ bámulatára. A nagyrészt 9–13. századi építmények a csodával határos módon fennmaradt kultúra nagyszerű vívmányai. A szállásunk egy vendégházban lesz, amely egyúttal betekintési lehetőséget biztosít az itt élő emberek életébe. Ezt a régiót csak nyáron lehet meglátogatni, mert a hágók már ősszel lezárulnak és 8-9 hónapig teljes elzártságban élnek itt az emberek. Érdekesség, hogy ezen a tájon még nemrég élt a vérbosszú törvénye az elszigeteltségéből adódóan a terület megőrizte eredeti kultúráját, nyelvét. Maga Mestia elhelyezkedése önmagában „megér egy misét” – a település 5000 méter magas hegyek között terül el, amerre nézünk, havas hegycsúcsok övezik a látóhatárt. A szállásunk is egy magánszálláson lesz, amely betekintést adhat az itt élő emberek életébe sokkal személyesebbé téve az utazást.

 


3. nap: Mestia – Ushguli dzsip túra (47 km

A dzsipek már ott várnak bennünket a szállás előtt, hogy a finom reggeli után elvigyenek bennünket Európa legmagasabban fekvő lakott falujába Ushguliba. Útközben nagyon sok svan toronnyal találkozhatunk. A gerinc utolsó faluig vezető út is meseszép zöldellő hegyoldalakon visz keresztül, pazar kilátással az alant elterülő völgyekre. A falu egyik része – Chajishi az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, hiszen a tornyai a 12. századból származnak. A Mestia és Ushguli közötti távolság mindössze 46 km, de mégis 3 órás utunk lesz, mert az útviszonyok még nem annyira európaiak, de a látvány a sok svan toronnyal, háttérben egy hosszú gleccserrel, illetve Grúzia legmagasabb csúcsával minden kényelmetlenséget feledtet. Az elszigeteltségnek köszönhetően a falu hangulata olyan mintha megállt volna az idő. A település és Lamaria templom megtekintése után a csapat jobb erőben lévő tagjai tehetnek egy háromórás túrát az Enguri folyó forrásához a Shkhara hegylábához. Szintben ez nem jelent kihívást, mert maga a település Ushguli is 2300 méter magasan van, a forrás sincs sokkal magasabban ennél. A szállásunk itt lesz a hegyek tövében Ushguliban.

 

4. nap: Ushguli – Mestia

Korai reggelit követően visszaautózunk Mestiába. Ahogy visszatérünk Mestiába, egy gyönyörű túrára indulunk a híres Chaaladi- gleccser tövéhez. A szállásunktól indulunk gyalog végig a Mestiachala folyó völgyében. Ide torkollik bele a Chaaladi gleccser olvadékvízéből táplálkozó folyócska is. Az összefolyásnál egy függőhidat találunk, a táj egyenesen lenyűgöző. Szvanétiában ma sem fogunk csalódni, ami nem is csoda, hiszen a Kaukázus tíz legmagasabb hegycsúcsa közül négyet éppen itt találunk. A túra nem túl megerőltető, egy kellemes 3-4 óra a gleccserig a hoteltől. Az estét még ma is itt töltjük a Szvanét tornyok és a Kaukázus csodálatos hegyeinek tövében – Mestiában.

 


5. nap: Mestia – Kutaisi - Okatse kanyon - Kutaisi (250 km)

Elhagyjuk Mestiát, hogy elutazunk Kutaisibe - Grúzia ősi városainak egyikébe, amely a 8-12. század között az ország fővárosa is volt, és innen ered feltételezések szerint az Aranygyapjú legendája. Manapság is itt székel a parlament. A városnézés után megtekintjük a Bagrati katedrálist és a Gelati kolostort - mindkettő az UNESCO Világörökség része. Ezután elmegyünk az Okatse kanyonhoz, amelyet 2014-ben nyitottak meg, és építettek ide egy 700 méter hosszú sétányt a szakadék peremére, amely különösen látványos.  A látogatóközponttól kb. két kilométert kell megtennünk a kanyon pereméig, majd következik az egy kilométeres „skywalk”. Szállás a Kutaisiben. 


6. nap: Kutaisi– Vardzia – Akhaltsikhe (175 km)

Reggel felkeressük a híres Vardzia barlangvárosát, amelyet még a XII: században építettek és szintén az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Az Erusheti-hegy lábánál, a Mtkvari folyó partjánál fekszik Vardzia, Grúzia barlangkolostora. A helyet a 12. században kezdték építeni, kialakításához a hegy hosszan elnyúló sziklafalait vájták ki. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az építészek szépérzéke ilyen formában nyilvánult meg, sokkal inkább arról van szó, hogy Vardzia védelmi funkciót szolgált a mongolok ellen. Az építkezést II: György király kezdte meg, a lánya Tamar folytatta, és ez a legnagyobb a három barlangváros közül egész Grúziában. A sziklafalban, vagyis tulajdonképpen a felszín alatt több mint hatszáz lakást alakítottak ki, sőt, a városban templomot és trónteremet is építettek. Ezeket néhány évszázaddal ezelőtt még csak egy jól elrejtett alagúton át lehetett megközelíteni, ma azonban már lépcsőn juthatnak el az érdeklődők az épületkolosszus különböző szintjeire. Ezután Akhaltsikhében utazunk, ahol megnézzük a híres Rabati erődöt. Eredetileg a 9. században épült, és Lomisa vár volt a neve, míg az Ottomán törökök el nem foglalták. Az erődöt szépen restaurálták, és Grúzia fontos turisztikai nevezetességévé vált. Az éjszakát is itt töltjük.

 


7. nap: Akhaltsikhe – Tbilisi (206 km)

A mai napon Tbiliszibe az ország fővárosába utazunk. Mielőtt azonban elérnénk a fővárost, meglátogathatjuk az egyik családi tulajdonban lévő borászatot, a Lago pincészetet. A pincészet a grúz szőlőfajtákból natúr, rózsa és borostyán borokat készít. Személyesen találkozunk a borásszal, meghallgatjuk a pincészet és általában a grúz borászat történetét, és megkóstoljuk az egyik legnépszerűbb bort, amely a világ legkiválóbb éttermeiben és borozóiban képviselteti magát, beleértve a londoni Ritz Carltont is. (a részvételi díjban ez nincs benne, egyénileg fizetjük a helyszínen)

Érkezés után Tbiliszi városnézést indítunk. - 25 USD Rögtön egy városnézéssel indítjuk a programot. Tbiliszi már az 5. század óta Grúzia fővárosa, állítólag a híres Selyemút is keresztülhaladt itt, a keleti és nyugati kultúrák találkozási pontja volt a település. A belvárossal kezdünk, a Metekhi hídon áthaladva a Metekhi keresztboltozatos XIII. századi templomot nézzük meg. A Metekhi-templom kapujának szárköve nyolcszáz év alatt fényesre kopott a belépő hívek csókjaitól. A Tbiliszi közepén, a folyóparti sziklán magasodó templomot az 5. századi Vakhang király - a város alapítója építtette palotakápolnájának. A mongol pusztítás után II. Demetrius 1278-1284 között az eredeti alaprajzzal és stílusban építtette újjá, és a legenda szerint a sziklán halt mártírhalált Szent Abo, Tbiliszi védőszentje. Ezután még meglátogatjuk a Zsinagógát, majd a Narikala erődhöz megyünk fel az újonnan épült libegővel. Itt található a Szent Miklós templom klasszikus stílusú épülete. A programban szerepel a Sioni katedrális, amely az egyik legrégebbi templom Tbilisziben, amelynek az alapjait Vakhtang Gorgasali fektette le.


8. nap: Tbiliszi

Reggeli után sétát teszünk a híres Rusztaveli sugárúton, amelyet a 19. század elején kezdtek építeni. Itt áll a parlament, az opera, a Shota Rustaveli színház épülete, a Kashveti templom valamint az ország első gimnáziuma, a parlament és a sugárút végén a Függetlenség-tér (Taviszuplebisz-Moedani), aminek közepén Szent-György aranyozott szobra áll egy hatalmas oszlopon, mögötte pedig a városháza áll. Megtaláljuk itt a Barokk, a mór, még a Sztálinista építészeti stílusban emelt épületeket is a 19-20 századig. A Rusztavelin hangulata megunhatatlan, maga az örök Tbiliszi, ahol a viccek és anekdoták is születnek a grúz emberekről. A délután folyamán kedvünkre szabadon kószálhatunk a városban, vagy elmehetünk az Abanotubaniba, a fürdők negyedébe, amely Tbiliszi legősibb része, amelyről ugyancsak híres a főváros. A fürdők a 17-18. században épültek, és nagyon jól visszaadják az ősi hangulatot. A legnagyobb vonzerőt az ún. Forróság tűz nélkül” kénes források jelentik. A fürdők egyébként az iszlám kultúrát is jól reprezentálják.  Itt együtt eltölthetünk egy jó kis „beszélgetős”, fürdős programot, amely már fakultatív ugyan, de kár lenne kihagyni.


9. nap Tbiliszi - Kazbegi (150 km)

Elhagyjuk a jelenlegi fővárost, az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Útközben megnézzük Grúzia régi fővárosát Mtskhetat, amely UNESCO világörökségi helyszín a két gyönyörű templommal a Jvarival és a Svetitskhovelivel. Kazbegiben megint mesés tájra érkeztünk, itt láthatjuk Grúzia második legmagasabb csúcsát a Kazbegit, amely 5047 méter. Érkezés után egy dzsip túrára megyünk a hegyek közé a Gergeti kolostorhoz. A 2170 méter magasan fekvő zarándok helyet, a pazar kilátás élvezése miatt nem érdemes kihagyni. A kolostor a XIV században épült, egy teljes komplexum, amely magában foglalja a Szentháromság katedrálist, a harangtornyot és a paplakot a XV. századból. Ezután a Dariali- szurdokhoz és a Gveleti vízeséshez látogatunk. Az éjszakát töltjük Kazbegiben töltjük.


10. nap: Kazbegi– Kutaisi (326km) - Budapest repülővel

A reggelit követően visszaindulunk Kutaiszibe, de útközben megállunk a Goriban Sztálin szülővárosában, itt megnézzük szovjet diktátor múzeummá alakított lakóházát. Ezután még megállunk a Selyemút egyik fontos városánál a sziklából kivésett Uplistiskhenél. A korai vaskortól egészen a középkor végéig lakott, bortárolókkal, színházzal és öltözővel, könyvtárral, templomokkal és számtalan lakással tarkított település igazán lenyűgöző. Transzfer a repülőtérre, érkezés Budapestre az éjszakai órákban.


Fontos tudnivalók

Az ország

Grúzia köztársaság a Fekete-tenger keleti partján, a Kaukázusban, a két kontinens határán. Egyesek európai, mások ázsiai országnak tartják. Lakóinak túlnyomó többsége ortodox keresztény. A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Az ország évezredeken keresztül nagyhatalmak határvidéke volt, a grúz nép mégis fennmaradt, sőt, a XII. század környékén Grúzia maga is regionális nagyhatalmi státuszra tett szert. A grúzok (georgiaiak) magukat saját nyelvükön „kartveli”-nek, országukat „Sakartvelo”-nak nevezik. A grúzok rendkívül büszkék és érzékenyek. A magyarokat egyszerre tekintik rokon- és rokonsorsú népnek, s ez a személyes kapcsolatokban is érzékelhető. A rokonnép-tudat alapja vélhetően az, hogy a Kaukázusban elveszett nyolcadik magyar törzs legendáját Grúziában is sokan ismerik, a rokon sors érzése pedig abból táplálkozik, hogy Georgia hányatott történelme során nagyrészt ugyan azon hódítóktól és elnyomóktól szenvedett, mint hazánk. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul. 

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, ennyivel kell előreállítani az óránkat (tehát ha Budapesten déli 12 óra van, akkor Grúziában 14:00 óra a pontos idő)

 

Időjárás:

Grúzia klímája nagyon változatos, lévén az ország felszíni formakincse is nagy különbözőségeket mutat. A nedves szubtropikustól a Fekete-tenger vidékén az örök hó birodalmáig a hegyekben minden zóna előfordul. Az ország nagy részében azonban a klíma hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A hegyekben azonban a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, a nagyobb magasságban Szvanétiában hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is, extrém esetben fagyra is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni.

 

 Túrák nehézsége:

Ez az utazás nem az extrém túrázóknak lett kitalálva. Átlagos erőnléttel, némi túrázó tapasztalattal bárki tudja teljesíteni. Ugyanakkor arra fel kell készülni, hogy fent a hegyekben a levegő oxigéntartalma valamivel alacsonyabb attól, amihez hozzászoktunk, így kicsit könnyebben el tudunk fáradni. Ugyancsak figyeltünk arra, hogy Grúzia legszebb tájait és nevezetességeit felfűzzük erre a túrára.

Felszerelés/Ruházat:

 • Egy jó nagy hátizsákra/táskára/sporttáskára szükség lesz, amibe a felszerelésedet pakolod. Legyen egy kisebb hátizsák is, amibe a túrák során a vizet, esőkabátot stb, teszed.
 • Esőkabát
 • Jó erős strapabíró túrabakancs Kényelmes cipő, trekking cipő vagy sportcipő (ami kényelmes és strapabíró)
 • Ruházat: Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni.
 • Szandál vagy papucs
 • Fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál)
 • Napszemüveg
 • Nedves törlőkendő, könnyű törölköző

Szállás:

Szállásainkon tisztálkodási, zuhanyozási lehetőség, WC minden esetben van. A szállodák tiszták, rendezettek, de gyakran családi vendégszállásokon fogunk aludni, amely különleges élményt jelent, mert nem elszigetelten látunk bele a helyiek életébe, hanem egy rövid időre mi is az életük részévé válunk. Ezek az emberek nagyon vendégszeretőek, akiknek nagy segítséget jelent az, hogy mi náluk költjük el a pénzünket, és mi sokkal inkább szeretjük az ilyen szállásokat, mint a szállodaláncokat. Ez igazodik az utazási irodánk koncepciójához, az öko-szemlélethez. Itt viszont nem biztos, hogy lesz saját fürdőszoba, hanem a fürdőszoba használaton osztoznunk kell az utastársainkkal.

Csomagolás:

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, a kézipoggyászé 5 kg lehet. Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a bakancsod, és magadnál tartasz némi meleg ruhát, illetve az esőkabátod. Egy új szabály szerint a repülőre nem, vagy csak kis mennyiségben vihetők fel különféle folyadékok.

Valuta, Költőpénz:

 Hivatalos fizetőeszközként csak a georgiai larit (GEL) fogadják el, de az USA dollár és az euró átváltása a kijelölt váltóhelyeken problémamentes. A hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják. 

Napi költés: A tapasztalatok alapján napi kb. 4000 Ft fedezi az étkezést. Ennéll kevesebb is elég lehet, de, ha valaki szereti kipróbálni a helyi borokat, ínyencségeket, akkor ennyit érdemes rászánni. Az emléktárgyakra való költési hajlam egyéni, ezt nem tudjuk megmondani, ki mennyit költ souvenirre. 

A túra során a belépőjegyekre még kb. 35 dollárt lehet számolni, és a jeep túra ami még hozzájön kb. 40 dollár. 

A repülőjegy ára folyamatosan változik, 90-140.000 Ft is lehet a vásárlás időpontjának függvényében csomagdíjjal együtt.

Vám:

 1. június 15. óta az Európai Unió tagállamainak állampolgárai 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúziába.

Étkezés – Higiénia:

Utazásunk csak a reggelit árát tartalmazza, a további étkezések önellátóak. Ugyanakkor nem érdemes Magyarországról hozni szalámikat, konzerveket stb. élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. A kultúra része a helyi gasztronómia. A grúz konyha világhírű, jellegzetes, változatos, és nagyon finom. Az árak jóval alacsonyabbak a nálunk megszokottnál, és külön bátorítunk mindenkit a helyi specialitások kipróbálására. A Grúz borok és a konyak már a szovjet időkben is nagy hírnévnek örvendett, a grúz emberek vendégszeretete ezért néha nagyon „veszélyes” – biztosan jó lesz a hangulat. Az alap élelmiszerek, víz, üdítő stb. megvásárlására mindig lesz lehetőség a városokban és a nagyobb falvakban.

Ebédre általában finom péksütiket, könnyű helyi ételeket fog ajánlani a túravezető, míg estére többnyire egy kellemes étteremben tud vacsorázni a csoport. A tapasztalat szerint kb.2-3000 Ft-ból már nagyon jókat lehet enni.

Grúziában az egészségügyi helyzet megfelelő, fertőző betegségek, járványok nincsenek, kötelezően előírt védőoltás sincs. A csapvíz iható, és a Borjomiban tett látogatásunk alkalmával mindenképpen érdemes kipróbálni a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyeknél gyakran lesz guggolós WC, de a szállásokon az angol WC a jellemző. A nyilvános WC-k tisztasága változó, de ez itthon is így van, ezért javasoljuk, hogy WC papír, zsebkendő, nedves törlőkendő legyen nálunk.  

 

Biztosítás:

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő vízum (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az AB-Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Ugyancsak nagyon erősen javasoljuk a kedvező áru stornó biztosítás megkötését. Senki nem lát a jövőbe, sajnos előfordult, hogy betegség miatt az utolsó pillanatban nem tudott valaki részt venni az utazáson, ilyen esetben pedig a biztosító 100%-ban megtéríti a befizetett összeget, amennyiben utasbiztosítással is rendelkezel!

Fontos információk:

 

 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó kellemetlenségekért nem tudunk felelősséget vállalni, ez vonatkozik az esetlegesen felmerült többletköltségekre is. Természetesen ilyen esettben próbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, segíteni, de garanciát nem tudunk vállalni egy légitársaság döntéseiért. Abban az esetben, ha a légitársaság nem oldja meg a járatkésés vagy törlés esetén szükséges helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége sajnos a résztvevőket terheli!
 • A honlapon feltüntetett túravezető személye indokolt esetben változhat.
 • Abban az esetben, ha a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, az utasokkal is egyeztetve irodánk lemondhatja az utazást. Ez esetben a befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. Ennek részleteiről kollégánkkal egyeztethetnek az utasaink.

 

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata