Afrika utazás - Malawi és Zambia
2019-04-03-tól 2019-04-14-ig
Helian - túrázás
Egzotikus utazás
2
könnyű
van szabad hely
Helian - túraidőtartam
12

Helian - túraidőtartam
11
időtartam
Utazás Afrika egyik eldugott paradicsomába, ahol még nincs tömegturizmus! A 12 napos út alatt 3 napot töltünk a zambiai Dél-Luangwa Nemzeti Parkban, amely Afrika egyik legjobb parkja. Meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képző Malawi-tó Nemzeti Parkot is, ahol kipróbálhatjuk a sznorkeles búvárkodást vagy kajakkal körbeevezhetjük az egyik közeli lakatlan szigetet. Fakultatív program keretében hajókiránduláson vehetünk részt, ahol lármás rétisasokat vagy színpompás Malawi-tavi sügéreket etethetünk.

Helian
Normál ár
410.000 Ft / fő
Előleg 164.000 Ft / fő
Jelentkezési határidő 2019-02-28Felkeltette az érdeklődésed a túra? Szeretnél életre szóló élményekkel gazdagodni? Nincs más dolgod, mint kattints a "Jelentkezem" gombra és pár egyszerű lépéssel meg is vagy!

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza: 

 • 9 éjszaka szállást vendégházakban, villákban és szafari sátrakban
 • a programban említett étkezéseket (teljes ellátás az első esti vacsora kivételével)
 • a parkbelépőket
 • a szafarikat
 • a vizi sportokat (kivéve a palackos merülést – búvárkodást, motorcsónakos programokat)
 • az utazásokat sofőrrel
 • a magyar és az  angol nyelvű idegenvezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy költségét
 • a vízumok díját
 • az első esti vacsora díját
 • a fakultatív programok költségét
 • a magasabb - programtól eltérő - komfortfokozattal rendelkező szállás költségét (igény szerint)
 • az italokat
 • az utasbiztosítást (kötelező)


Hasznos Információk

Létszám: minimum 10 fő.

Utazás: hazánkból Malawiba repülővel, majd az országon belül helyben bérelt terepjárókkal és kisbuszokkal utazunk

Repülőjegy: Utunkhoz a repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod rendelni, sőt, célszerűnek tartjuk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. A jegyeket azonban hamar meg kell vennünk, mert a későbbiekben nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a kiszemelt járaton már nincs hely. A megadott ár nem garantált, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! 

Szállás: hostelekben, afrikai típusú villákban, 2 ágyas szobákban. Egyágyas felár: 79.000 Ft A Malawi-tónál van arra lehetőség, hogy magasabb kategóriás szállást válasszon az aki szeretne, ennnek felára: 55.000 Ft/fő/3 éj.

Étkezés/Felszerelés/Ruházat/Időjárás: Lásd az oldal alján!

Fontos! A túra részvételi díját 270 Ft/ 1 USD árfolyamon kalkuláltuk. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Vízumok: a zambiai vízum a határon váltható, egyénileg fizetendő. Ennek költsége 50 USD/fő. A Malawi vízum is érkezéskor, a repülőtéren igényelhető, a kétszeri belépőre jogosító vízum ára 150 USD/fő. Fontos, hogy az útlevélnek érvényesnek kell lennie az utazás napjától számított legalább 6 hónapig.

FONTOS: a túrán való részvétel feltétele a biztosítás megléte. Ezt a túravezető ellenőrizheti a túra elején!

Hazsnos információk
Horvai Valér
Horvai Valér
túravezető
Valér Gambiában, a Kiang West Nemzeti Parkban zoológusként -, Malawiban pedig AIDS központban dolgozott, itthon biológusként keresi a kenyerét és mindent tud az állatokról, amit tudni érdemes! Emellett nagyszerűen fotózik, számos kiállítása is volt már.
„Szenvedélyesen szeretek utazni, más kultúrákat, embereket megismerni és közben az élményeimet, gondolataimat fényképeken megörökíteni. Minden utazás valamilyen szinten megváltoztatja az embert, főleg, ha olyan helyre utazunk, melyek eltérnek a megszokott nyugati típusú kényelmes világunktól. Utazásaim egyben külső fizikális és belső spirituális jellegűek. Számos helyen megfordultam már Európában, de legnagyobb élményeim Ázsiához és Afrikához kötődnek. Biológusként szeretem belevetni magam a vadonba érdekes állatok és növények után kutatva. Otthon érzem magam a magas hegyek hófödte bércein mászva, a világtengerek víz alatti világába merülve, a folyóvizek sodrásában evezve, vagy akár Ázsia és Afrika dzsungeleiben kutatva.”

Részletes program

1. nap (ápr. 03.): utazás repülővel a Budapest/Bécs-Lilongwe útvonalon, két átszállással
2. nap: Lilongwe érkezés - Afrika tárt karokkal fogad

Igazi malawi stílusú fogadtatásban részesítjük a vendégeinket a Lilongwei nemzetközi repülőtéren, szállásunk egy városi hotelben lesz Malawi fővárosában.  Ezzel rögtön be is kerülünk a hamisíthatatlan Afrikába, a repülőgép érkezésének függvényében felfedezzük első nap a Malawi fővárost.   

Szállás: 1 éjszaka a Woodlands Lilongwe Hotelben, reggelivel


3 - 5. nap: Funky Chichild, Maclear-fok, Nyasza-tó

Három gyönyörű napot töltünk a Malawi-tó partján. A Nyasza-tó, vagy más néven Malawi-tó Afrika harmadik, a világ tizenkettedik legnagyobb tava. Vize a Föld minden más tavánál több halfajnak ad otthont. Több, mint ezer halfaj él ittmelyek 95%-a endemikus, vagyis az egész világon csak ebben a tóban él. A Malawi-tó Nemzeti Park,1984 óta az UNESCO Világörökség része. 

Egy igazi Malawi villában fogunk megszállni a Maclear-fok közelében lévő faluban, ami a Malawi-tó Nemzeti Park területén helyezkedik el. Élvezd ki a tó nyújtotta lehetőségeket! Egy kellemes úszást a közeli szigetre, búvárkodást (sznorkelezést) a színpompás sügérek között vagy a kajakozást. Fakultítav programként kipróbálhatod a vízisíelést, a banánozást, a szörfözést. Horgászhatsz, részt vehetsz, egy naplemente hajózáson ahol etetheted a halászsasokat, de akár este a helyi bárokat is végiglátogathatod, ha ahhoz van kedved. Ha kicsit meg akarod ismerni az afrikai életet, elmehetsz vásárolni a közeli falvakba. Itt minden azért van, hogy te jól érezd magad, kikapcsolódj, Afrika egyik legeredetibb országában – Malawiban.

Szállás: 3 éjszaka teljes ellátással étágyas elhelyezéssel, az ár magában foglalja az összes nem motorizált vízi sportot (kivéve a palackos merülést és a motorcsónakos programokat)


6-7. nap: Kuti Vadrezervátum

A 6. nap reggelén felkerekedünk a 371 km-re lévő Kuti Vadrezervátumba. Kuti egy 2000 hektáros rezervátum, számos nagyvadnak szolgál természetes élőhelyként, gyakran látható zsiráf, zebra, impalák, lantszarvú antilopok valamint egy igazi ökoturisztikai gyöngyszem, amely bemutatja, hogy lehet a természetvédelmet a helyi emberek számára is vonzó alternatívává tenni. Itt a nagyvadak megfigyelésén kívül fakultatív programként akár kerékpározhatunk, részt vehetünk egy autós szafarin, vagy egy vezetett gyalogtúrán a vadonban. A szállásunk egy villában lesz a Takulandirani tábor közelében egy füves területen, amely közelében egy természetes itató is van, amit az állatok rendszeresen látogatnak.

Szállás: 2 éjszaka szállás egy villában, a Takulandirani táborban, teljes ellátással


8 – 10. nap: Krokodil-völgy tábor, South Luangwa National Park

Reggeli után megkezdjük utazásunkat a Croc Valley (Krokodil-völgy) táborba, amely Zambiában – a Dél-Luangwa Nemzeti Parkban – található. A táj és a vadvilág tekintetében ez az egyik legvadregényesebb park Afrikában! (282 Km kb. 4,5 óra utazás)

A tájat és a vadvilágot tekintve szakértők szerint is ez az egyik legjobb nemzeti park egész Afrikában. Nem ok nélkül, hiszen a Luangwa folyó és a patkó alakú lagúnák környékén az állatok koncentrációja az egyik legnagyobb a kontinensen. Táborunk a Luangwa-folyó partja mentén helyezkedik el, elképesztő kilátással. Nem ritka, hogy elefántcsordákat láthatunk, amint lejönnek inni a folyóhoz, majd tovább vonulnak, vagy éppen keresztülballagnak a táborhoz közeli tisztáson. Ez már tényleg Afrika igazi arcaLuxus sátraink és faházaink minden igényt kielégítenek, úgy érezhetjük magunkat, mintha csak egy jelenet főszereplői lennénk a „Távol Afrikától” című filmben. A táborhely tökéletesen környezetbarát módon lett kialakítva, amire irodánk különös hangsúlyt fektet. A nyugalmunkra és álmunkra őrök vigyáznak, így semmilyen állattól nem kell félnünkNapjainkat korai szafarival indítjukreggeli után. A déli hőséget a tábor nyugalmában tölthetjük, elfogyasztjuk a finom ebédet, miközben a látottakról merengünk, majd nekivágunk a délutáni kirándulásnak a vadak nyomait követve. Ha szerencsénk van, még leopárdot is láthatunk, mielőtt visszatérünk a táborba elkölteni háromfogásos vacsoránkat. Nagy számban élnek itt elefántok, bivalyok, antilopok, zebrák, vízilovak, páviánok, cerkóf majmok, zsiráfok és egyéb növényevők, de a ragadozók közül is sokféle állatot láthatunk, mint például oroszlánokat, hiénákat, hiénakutyákat, karakált, szervált, sakálokat és a már említett leopárdokat.

Szállás: 3 éjszaka a Krokodil-völgyi táborban, teljes ellátással (reggeli, ebéd, vacsora, valamint az összes vadmegfigyelés, szafari és Nemzeti Park belépő benne van az árban.) A zambiai vízum (50 USD a határon kell megvenni) külön fizetendő!


11. nap (ápr. 13.): transzfer Lilongwéba, a repülőtérre, utazás haza

Reggeli után transzfer a Lilongwei nemzetközi repülőtérre, majd utazás haza.

12. nap: Érkezés haza Budapestre

Fontos tudnivalók

Az ország

Roppant barátságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem.  Malawiban és Zambiában is hivatalos nyelv az angol, így ezt bárhol bátran használhatjuk. Fontos azonban felhívni a figyelmet, az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket az utasaink is megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljék, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzék meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

A fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Az elektromos hálózat eltér Malawiban és Zambiámban is. Különféle elektromos csatlakozók vannak használatban, és ezek között vannak olyanok, amik nem felelnek meg az európai szabványnak. 

Túrák nehézsége

Ezen az utazáson megerőltető túrákra nem kell számítani, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek, itt inkább a kulturális tolerancia kerül tesztelés alá. Ahogy errefelé mondják a helyiek, „ez Afrika”, itt nem lehet elvárni az otthoni viszonyokat. 

Felszerelés/Ruházat

 • egy jó nagy hátizsák nem árt, de mivel járművekkel utazunk, erős kézitáska is megteszi ezen az úton, amibe jól lehet pakolni. Ezt úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre.
 • könnyű nyári hálózsákot érdemes hozni
 • kisméretű hátizsák a napi kirándulásokhoz
 • esőkabát
 • kényelmes bakancs (fontos, hogy előzőleg már betört legyen), vagy sportcipő (ami kényelmes és strapabíró)
 • napközben póló, lecsatolható szárú túranadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen. A vadlesek során célszerű nem túlságosan élénk ruhát viselnünk.
 • szandál vagy papucs
 • fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál)
 • napszemüveg
 • elemlámpa
 • zsebkés
 • törölköző
 • távcső a madarak, nagyvadak megfigyeléséhez
 • akkumulátor és töltő a lámpába és fényképezőbe

Csomagolás

A repülőgépen 1 db 12 kg-os kézi poggyász, és fejenként 2 db 23 kg-os feladott poggyász engedélyezett.

A 12 kg-os kézi poggyász mérete max. 55x35x25 cm lehet.

A feladható 23 kg-os bőrönd  3 dimenziós mérete kerékkel, fogantyúval, zsebekkel együtt nem haladhatja meg a 158 cm-t.

 Az útleveled és minden értékes, törékeny dolgot (pl. fényképezőgép) a kézipoggyászba pakolj! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (olló, bicska, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Időnként sajnos előfordul, hogy a repülőn feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Ezért elővigyázatosságból célszerű, ha rajtad van a bakancsod, és magadnál tartasz némi meleg ruhát, illetve az esőkabátod. Egy új szabály szerint a repülőre nem vagy csak kis mennyiségben vihetők fel különféle folyadékok. Minderről a www.bud.hu honlapon tájékozódhatsz. 

Szállás

Szállásaink a fővárosban (Lilongweben) kulturális faluban, autentikus környezetben, vidéken pedig hostelben, esetleg egy helyen telepített sátorban lesznek. Nem kötelező, de nem is árt, ha hozol magaddal egy lepedőt, vagy egy nyári hálózsákot. Meleg vízre nem biztos, hogy mindenhol számíthatunk, az időjárást tekintve ezt az ember gyakran nem is bánja, mert a rekkenő hőségben nem is vágyunk forró vizes zuhanyra. Egyes helyeken a szobák, illetve a sátrak két, három esetleg több ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenhol kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal (magyar pálinka) fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a hepatitis A, B, tifusz-tetanusz, és esetleg diftéria, gyermekbénulás elleni oltás beadatását (további információ itt: http://www.oltokozpont.hu). Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6., Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Malawiban csak lokálisan van jelen a malária, főként az alacsonyabb régiókban. Nincs komoly vészhelyzet, de a biztonság érdekében célszerű ellene megfelelően védekezni. Napközben használj szúnyogriasztót (melynek hatóanyagtartalma magas, 30% feletti DEET tartalmú legyen), este szúnyogháló alatt aludj! Erre oltás nem létezik, a malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát! Az országban magas a HIV fertőzöttségi arány, ezért nagyon óvatosan közeledj a helyi lányokhoz. A prostitúció itt is jelen van, és nem javasoljuk az ilyen kalandokat, de a megfelelő óvintézkedés a saját érdekedben alapvető. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, antibiotikum fertőzések kúrálására, valami székletfogó, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, esetleg egy fáslit ugyancsak célszerű betenni a csomagba. Az irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni. 

Pénz-ügy

Malawiban a helyi fizetőeszköz a malawi Kwacha (MWK), amely 100 Tambalával egyenértékű. 1 HUF = 2,74 MWK. Zambiában zambiai Kwacha (ZMW) a fizetőeszköz, váltópénze a ngwee. 1 HUF = 0,04 ZMW. A legjobb, ha dollárt hozol magaddal, amit a helyszínen tudsz Kwachara váltani, az eurót nem javasoljuk. ATM csak Lilongweben működik, itt is csak limitált összeget adnak ki az automaták (kb. 100 dollárnyi helyi pénzt). Ezeken a helyeken kívül ne számíts arra, hogy a hitelkártyáddal sokra mész. Az utazási csekkre általában 1% részesedést számolnak fel.  Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2001. utáni  bankjegyekben legyen!  Általánosságban jellemző, hogy ha bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, némi borravalóra mindenütt számítanak! 

Vám, vízum

Magyar állampolgárok részére kötelező a zambiai vízum, ami a határon váltható és egyénileg fizetendő. Ennek költsége 50 USD/fő. A Malawi vízum szintén kötelező, amely a Berlini Malawi Nagykövetségen keresztül intézhető, illetve a helyszínen is igényelhető, a kétszeri belépésre jogosító vízum ára 150 USD/fő. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezető ellenőrizheti. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő vízum (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Ebben természetesen tudunk segítséget nyújtani, irodánk az Aegon biztosítóval van kapcsolatban, és rajtunk keresztül is meg lehet kötni a biztosítást. Természetesen nem feltétlenül kell a mi általunk javasolt biztosítást megvásárolni, lehet máshol is, de biztosítással rendelkezni kell az utazás egész időtartamára!

Törzsutas kedvezmény
Törzsutas vagy?
Utazz Velünk és válj törzsutassá! Mi itt a Helian-nál megbecsüljük a hűséges túrázóinkat, ezért már a 3. utazástól számítva igényelhető az 5%-os kedvezményre feljogosító törzsutas kedvezményünk, ami az 5. utazástól számítva már 7%-ra rúg. Megéri Nálunk szervezni a túráid!


Jelentkezem!


Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata