2017. Toszkán kalandok– kerekezés a borok hazájában

2017. Toszkán kalandok– kerekezés a borok hazájában

Az első kerekezős napunk a híres Chianti útvonalon halad végig, érintjük Radda in Chiantit, Gaiole in Chiantit és természetesen nem hagyjuk ki a híres kastélyt – Castello di Broliot sem, amelynek utolsó tulajdonosa a híres vasbáró ugyancsak érdemeket szerzett ennek a bornak a kialakulása kapcsán.

Ahogy elindulunk a kerékpártúránkon az első néhány száz méter bizony megizzasztja a résztvevőket, mert fel kell jutnunk Pianellából a Chinati útvonalára, ez egy igazi strada bianchi – fehér út – amely már többé kevésbé szintben megy a csodálatos villák, borászatok és szőlők között.

Radda in Chianti az első híres település az útvonalunkon, amelynek a története hasonlóan kezdődött, mint errefelé a legtöbb településé „…már az etruszkok idejében…” valóban, a bortermelés már több mint 2000 éve, már az etruszkok idejében is jellemző volt itt. Az 1200-es évek közepén itt volt a Chianti Liga központja, és fontos szerepet játszott a két városállam Siena és Firenze vetélkedésében is. Az 1600-as években már exportáltak innen borokat a „Ködös Albionba”…tehát a történelem szinte tapintható, és a borokat pedig kóstolni kell. Meg is tesszük itt egy hangulatos kis borozóban a főtéren, ez pedig nem okoz gondot a kerekezés folyamán, mert a városka felfedezésére hagyunk időt.

A fejben a szédülés elmarad, ha volt is, csak a jó kedély marad meg. A városháza itt a 14. században épült, de a keskeny kis sikátoros utcácskák meg egy jó fagyi ugyancsak feledteti az emelkedőket, amivel ide felkapaszkodtunk.

Gaioleba már egy hosszú lejtővel érünk, amely fontos állomása a híres l’Eroica kerékpáros versenynek (erről egy következő írásban fogok részletesebben írni), majd következik a „feketeleves” - kapaszkodó a Ricasoli család kastélyához, amely már 800 éve az ő birtokuk.

Itt élt és alkotott a híres „vasbáró” – aki egy ideig Toszkána főkormányzója és hm…”diktátora” volt, a chianti összetételének megalkotója is egyben.

Ő rögzítette, hogy a bornak 70 %-ban Sangioveséből, 15 %-ban Canaiolo neróból, és 15%-ban pedig Malvasia del Chiantiból, kell állnia. A keverés értelme az, hogy a sangiovese más szőlőfajták hozzáadásától intenzív színű, aromagazdagabb, ugyanakkor már fiatal korában is kellemesen fogyasztható legyen. Ma is ez Olaszország leghíresebb bora, amellyel egész Toszkánában találkozhatunk. Jobb években több mint 1 millió hektoliter Chiantit palackoznak és exportálnak a világ minden szegletébe. Háromévnyi tárolás után a palackon már feltüntethető a riserva szó. A chianti riserva vagy classico riserva 16-19 fokos hőmérsékleten (azaz a klasszikus szobahőmérsékleten) a legjobb, míg a fiatalabb évjáratok kissé hűvösebben, 13-16 fokon nyújtanak igazi élvezetet.

A chianti liga jelképe a fekete kakas, amelynek története is van ám…Azt már említettem, hogy a Német-Római császárt támogató Siena és a pápaiakhoz húzó Firenze évszázadokon át vetélkedett egymással a regionális hatalomért és befolyásért. Végül Firenze került ki ebből győztesen, de ebbe az 1348-as pestisjárványnak is köze volt, amely a várost szinte elnéptelenítette. Tehát, amikor a két harcoló fél belefáradt a folytonos csatározásokba úgy döntöttek, hogy diplomáciai úton oldják meg a vitás kérdéseket. A megállapodás értelmében -az érintett városok képviseletében - két lovag hajnalban elindul kakasszóra az ellenfél városa felé. Ahol találkoznak, ott lesz majd a két köztársaság határa. A firenzeiek egy fekete kakast szereztek, amely korábban kezdett kukorékolni, mint a Sienaiak fehér kakasa,  így az ő lovagjuk  hamarabb indulhatott, mint sienai riválisa. Emiatt a firenzei lovag sokkal több útra volt képes a találkozásig Siena felé, lehetővé téve a Firenzei Köztársaság számára a lehető legtöbb Chianti terület bekebelezését. Azóta a Chianti ligának a fekete kakas a jelképe, amely egyébként is a Firenzeieket támogatta.

Castellóbol gyönyörű úton gurulunk egészen Pianelláig vissza, amely a mai nap megkoronázása.

Galériák


Oszd meg velünk te is véleményed!
Név *
E-mail *
Üzenet *
Elküldöm a véleményem!Hasonló bejegyzéseink


2017. „Szemtől szemben a szerelem szentélyével”
A Taj Mahal varázsa - Benovics Gábor a Helian túravezetőjének írása
2018. március - Dani és Ádám útnak indul Pécsről Mongóliába kerékpárral
Interjú a Helian két túravezetőjével a nagy kaland előtt
Teszt bejegyzés 5
plain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born and I will give you a complete account of the system, and expound the actual teachings of the great explorer of the truth, the master-builder of human happiness. No one rejects, dislikes, or avoids pleasure itself, because it is pleasure, but because those who do not know how to pursue pleasure rationally encounter consequences that are extremely painful. Nor again is there anyone who loves or pursues or desires to obtain pain of itself, because it is pain, but because occasionally circumstances occur in which toil and pain can procure him some great pleasure. To take a trivial example, which of us ever undertakes laborious physical exercise, except to obtain some advantage from it? But who has any right to find fault with a man who chooses to enjoy a ple
Blog menü
Blog, hírek
Mégis mi értelme egy túrának vagy egy külföldi utazásnak, ha nem örökítjük meg azt az utókor számára? A blog oldalunk azért hoztuk létre, hogy Veled is megoszthassuk a túráinkon szerzett élményeinket.
Túra neve


Keresés
A Helian - utazási iroda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Helian - utazási iroda Csapata